ERDON Helyi hírek

2018.11.20. 12:00

Többe kerül az új sportcsarnok

Hétfőn rendkívüli gyűlést tartott a váradi képviselő-testület. Két napirendi pont az új sportcsarnok megépítését célzó befektetés helyi finanszírozási összegeinek átrendezéséről szólt. 

Hétfőn rendkívüli gyűlést tartott a váradi képviselő-testület. Két napirendi pont az új sportcsarnok megépítését célzó befektetés helyi finanszírozási összegeinek átrendezéséről szólt. 

Ezt a két határozattervezetet annyira az utolsó pillanatban kapták meg a tanácsosok, hogy a gyűlés kezdete előtt néhány perccel a kinyomtatva előkészített, a napirendi pontokat tartalmazó íveken nem is voltak feltüntetve, és csak a kezdéskor „születtek meg” a végső változatok. Amúgy Liviu Popa-Sabău PSD-s frakcióvezető többször is sérelmezte, hogy az ellenzék rendre így jár, vagyis nem kap időt a javaslatok áttanulmányozásra.

A körgyűrű mellett megépítendő új, 5 ezer férőhelyes sportcsarnokra vonatkozó anyagokkal kapcsolatban Ilie Bolojan polgármester kifejtette: ma ülésezik a Országos Befektetési Társaság szakbizottsága, mely egy megemelt összegű műszaki tervet kell jóváhagyjon, ugyanis az egyik korábbi tanácsülésen elfogadott hatástanulmány adatai módosultak különféle előre nem látott járulékos kiadások miatt. Így az önkormányzat hozzájárulása is nagyobb lett körülbelül öt százalékkal. Jelenleg úgy tűnik, hogy maga az épület felhúzása 99 millió lejbe kerül, az önkormányzat hozzájárulása magához az ingatlanépítéshez 13 millió lej, amihez pluszba jön még 2 millió euró, amibe a közművesítés kerül. A jövő évben elkészítik a járulékos infrastruktúra műszaki dokumentációját is, a sportcsarnok pedig a parkolóhelyekkel együtt valamikor 2020 őszén lehet kész. A kivitelezéssel a Selina-Erbaşu konzorcium lett megbízva, a munkálatok pedig akár néhány nap múlva elkezdődhetnek.

Oktatási központ

Egyhangúan átment, hogy az önkormányzat elvi belegyezését adja ahhoz, hogy bérleti szerződést kössön a leendő magyar nyelvű pedagógus továbbképző központtal, mely jogi személyiség felállítását az RMDSZ kezdeményezte országos szinten.

Több előterjesztés megszavazására azért volt szükség, mert Ilie Bolojan szerint szakminisztériumok igényelték ezt. Ezek simán átmentek, így eldőlt, hogy a Ion Bogdan utcában átkerülnek építmények és terület állami köztulajdonból, illetve az állategészségügyi hatóság kezeléséből Várad köztulajdonába egy zöld korridor létesítése céljából; a Cazaban utcában egy ugyanilyen tranzakció lévén más építmények és terület egy közhasznú beruházás érdekében; valamint a Ion Mihalache és a Rectorului utcákban átkerül terület és építmények az állam köztulajdonából és a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Minisztérium adminisztrálásából városi köztulajdonba szintén közhasznú befektetések megvalósítása miatt.

Emellett elfogadták az Aradi út és a Szentandrási út összeköttetésének hatástanulmányát és műszaki-gazdasági mutatóit, a csatorna és vízhálózat Podgoria utcai bővítésének (a Dózsa György és a Livezilor utcák között) műszaki-gazdasági indikátorait, és a város, mint közigazgatási egység érintettségét a melegházhatásnak a közösségi közlekedésben való csökkentését célzó programban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!