ERDON Helyi hírek

2018.11.19. 12:56

Szavalóverseny volt az Adyban

Az elmúlt hétvégén XV. alkalommal szervezte meg a Partiumi Ady Endre Szavalóversenyt az Ady Endre Líceum és a Partium Alapítvány. Huszonöt tanuló vett részt rajta tíz településről. 

Az elmúlt hétvégén XV. alkalommal szervezte meg a Partiumi Ady Endre Szavalóversenyt az Ady Endre Líceum és a Partium Alapítvány. Huszonöt tanuló vett részt rajta tíz településről. 

Az RMDSZ Communitas Alapítvány által támogatott rangos esemény nyitóünnepségét és az ezt követő kétfordulós versenyt péntek délután tartották az Ady Endre Líceum dísztermében.

A megjelenteket Kirkósa Enikő tanárnő köszöntötte, aki elmondta, hogy 25 diák nevezett be 10 településről (Nagyvárad, Kolozsvár, Szatmárnémeti, Érmihályfalva, Margitta, Torda, Székelyhíd, Nagyszalonta, Derecske és Berettyóújfalu). Annak idején Tóth Márta, az iskola volt igazgatónője bábáskodott a verseny létrejötténél, aki a szervezőkkel arra gondolt, hogy valamilyen megnyilvánulási formát kellene biztosítani azoknak a fiataloknak, aki nem csak verset szeretnek olvasni, de a fellépéstől sem idegenkednek. Eleinte öt költeménnyel kellett készülniük, mára ez lecsökkent két kötelezőre- sorshúzással dől el, hogy melyiket szavalják- és egy szabadon választottra. Éveken keresztül zsűri tag volt a sajnos a tavalyi év végén elhunyt Veres-Kovács Attila várad-olaszi lelkész, aki jellegzetes orgánumával, szakavatott értékeléseivel sokat hozzátett a megmérettetés sikeréhez, népszerűségéhez. A zsűrit amúgy mindig pedagógusok, lelkipásztorok és színészek alkotják, az idén Holczman Ilona és Bodóczi Erzsébet tanárnők, Tasnádi-Sáhy Noémi és Hunyadi István színművészek, valamint Gavrucza Tibor tiszteletes.

Ciubotariu Éva aligazgatónő is üdvözölte az egybegyűlteket, majd a Partium Alapítvány kuratóriumi tagjaként Borsi Imre Lóránt úgy fogalmazott: biztos abban, hogy az előadók nem csak profi módon szavalnak, hanem saját érzéseiket, lelki világukat is odateszik plusznak a mondanivaló mellé. Ezt követően rövid műsorral szolgáltak Balogh-Sós Hunor, Kor Márk, Vincze Balázs és Halász Dóra diákok.

Helyezések

A 9-10. osztályosok esetében a kötelező versek a Párisban járt az Ősz és a Kocsi-út az éjszakában, a 11-12-nél az Új Vizeken járok és a De ha mégis? címűek voltak.

A 9-10-sek kategóriában első lett Szabó Kincső (Szent László Líceum), második Dóczi Richárd (Ady Endre Líceum), harmadik Szemes Kamilla (szalontai Arany János Elméleti Líceum). Dicséretben részesült Krisztik Réka (margittai Horváth János Líceum) és Márton Ágnes (Ady Endre Líceum), különdíjat kapott Órás Tímea (Arany János Líceum), Szeghalmi Gabriella (Szent László Líceum) és Nagy Kincső (Ady Endre Líceum).

A 11-12-sek kategóriában első lett Szűcs Tamás (Művészeti Líceum), második Grebur Krisztina (szatmári Kölcsey Ferenc Főgimnázium), harmadik Román Sarolta (kolozsvári Báthory István Líceum). Dicséretben részesült Kovács Viktória (szatmári Kölcsey Ferenc Főgimnázium), különdíjat kapott Kiss Imre (Horváth János Líceum), Novák Attila (tordai Jósika Miklós Líceum) és Varga Noémi (Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium).

A szavalással pérhuzamosan egy képzőművészeti versenyt is hirdettek, Ady-versek által ihletett alkotásokkal lehetett pályázni. Itt első lett Császár Chantal (Ady Endre Líceum), második Rimai Frida (Művészeti Líceum), harmadik Taar Alexandra (Szent László Líceum). Dicséretben részesült Buşcă Ivett (Művészeti Líceum) és Holló Blanka (Művészeti Líceum) és Harmati Laura (Lorántffy Zsuzsanna Művészeti Líceum), különdíjat érdemeltek Csengeri Szidónia, Varga Vanda és Mihuţ Eszter, valamennyien a Művészeti Líceumból.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!