ERDON Helyi hírek

2018.11.20. 12:12

Slam poetryvel az erőszak ellen

Betonpárnák – Slam poetryvel az erőszak ellen címmel november 18-án, vasárnap 19.30 órai kezdéssel a nagyváradi Árkádia Bábszínház nagytermében tartottak slam poetry-előadást, az RMDSZ Nőszervezet szervezésében.

Betonpárnák – Slam poetryvel az erőszak ellen címmel november 18-án, vasárnap 19.30 órai kezdéssel a nagyváradi Árkádia Bábszínház nagytermében tartottak slam poetry-előadást, az RMDSZ Nőszervezet szervezésében.

Tófalvi Előd, Burján Kinga és Járai Richárd tolmácsolásában hangzottak el a rímbe szedett reflexiók. Az esemény más városok után érkezett el Váradra is, a fiatal művészek és az őket összefogó közösség egyfajta turnéjának részeként. Az elgondolkodtató, korszerű kérdéseket feszegető produkcióra különféle generációk voltak kíváncsiak, ami talán azt mutatja, hogy a tematika sokféle embert megszólít.

Így indult

Maga a slam poetry egy olyan alulról szerveződő esemény, ahol a résztvevők saját verseiket, műveiket előadják pár percben. A műfaj története 1984-ben indult, amikor is egy építőipari munkás, Marc Smith önjelölt költő, illetve a barátai a kedvenc klubjukban felolvasóesteket szerveztek egymás szórakoztatására. Később a szervezők több csapatot is meghívtak az eseményekre, így már egy komolyabb versennyé nőtte ki magát, ami kezdetben csak hobbiként indult. A hangsúly itt már nem a versek hangulatáról szólt, hanem sokkal inkább egy performansz lett. Nagyobb esteken, amikor több csapat, illetve egyén indult, akkor az egész egyfajta párbajjá alakult át, ahol a közönségé volt a döntő szó. Ezután a slam poetry szerte a világon elterjedt. A mostani, itteni esemény szervezője a Nest volt – amely fiatal művészek és művészetkedvelők csoportja, amihez bárki nyugodtan csatlakozhat, akár Facebookon is. A Nest az előző három év mintájára indítottat idei slam poetry-évadát, ahol lehetőség nyílik a fiatal tehetségek bemutatkozására.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!