ERDON Helyi hírek

2018.11.15. 09:05

Nagyon káros, ha etetjük a vízimadarakat

Egyre több hattyú és más vízimadár él Váradon a Sebes-Körösön, ami élettel telivé, látványossá teszi a folyót és környékét. Ebbe a folyamatba azonban nem kell etetéssel beavatkozni, figyelmeztet mindenkit Venczel Márton, a Körösvidéki Múzeum tudományos kutatója.

Egyre több hattyú és más vízimadár él Váradon a Sebes-Körösön, ami élettel telivé, látványossá teszi a folyót és környékét. Ebbe a folyamatba azonban nem kell etetéssel beavatkozni, figyelmeztet mindenkit Venczel Márton, a Körösvidéki Múzeum tudományos kutatója.

Az utóbbi években megnövekedett az átlaghőmérséklet, így Nagyváradon is egyre több vízimadár jelent meg, amelyek olyan értelemben költöző madarak, hogy ha nagyon erős a tél Észak-Európában, akkor délebbre vonulnak, de éppen csak addig, amíg be nem fagyott vízfelületet találnak, mert ahol víz van, ott ezek az állatok élelmet is találnak. Éppen ezért nagyon káros, ha az emberek etetik a vízimadarakat, hívja fel a figyelmet Venczel Márton, a Körösvidéki Múzeum tudományos kutatója. Mint elmondta, a Körösön élő vízimadarak nem állatkerti példányok, amelyeket etetni kellene, ezek akkor is vadon élő állatok, ha éppen a városban tanyáznak, és etetés nélkül is találnának táplálékot a vizekben. „Így azonban, hogy mindenfélét bedobálunk a vízbe, szennyezzük a vizet is, mert szerves anyagot juttatunk a környezetbe, és beavatkozunk a természetes folyamatokba, mert így nem tud természetes módon szabályozódni a populáció. Ugyanez érvényes egyébként a vadkacsákra, de a galambokra is” – fogalmazott. A szakember felhívta a figyelmet arra is, hogy azokban a városokban, ahol túlszaporodtak a vízimadarak, különféle intézkedéseket hoztak a helyi- vagy természetvédelmi hatóságok. Ugyanis bármelyik madárfajta könnyen túlszaporodhat, ha megfelelő életteret talál és az adott környezetben megfelelő szaporodási stratégiája van. Mint mondta, ha megfelelő körülményeket találnak itt, akkor mind több és több hattyúcsalád jelenik meg, ezért meg kellene előzni azt, amíg teljesen ellepik a vízfelületet.

Itt maradnak

Venczel Mártontól megtudtuk azt is, hogy a hattyúknak, a vadkacsáknak és a tőkés récéknek egy része Nagyváradon marad és itt fészkel, és télen megjelennek olyan fajok is, amelyekkel nyáron kevésbé találkozunk, ilyen például az apró vöcsök, a szárcsa, a sirály, a kárókatona, ezeket a madarakat most is meg lehet figyelni a városban. A vízimadarak halakkal, gyökerekkel, vízi növényekkel táplálkoznak, a hattyúk pedig mindenfélét megesznek, „ezért békén kell hagyni azokat. Lehet fotózni, nézni őket, mert szép madarak, csak etetni nem kellene azokat” – tanácsolja mindenkinek Venczel Márton.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!