ERDON Helyi hírek

2018.11.06. 10:23

Káosz az új váradi ócskapiac körül

Az ADP vezetője elismerte, hogy rosszul sikerült a nyitás, ám szerinte a jövőben is a tömegközlekedés lesz a legjobb megoldás. Közben keresik a megoldást a közlekedés megkönnyítésére.

Az ADP vezetője elismerte, hogy rosszul sikerült a nyitás, ám szerinte a jövőben is a tömegközlekedés lesz a legjobb megoldás. Közben keresik a megoldást a közlekedés megkönnyítésére.

Leállt a forgalom a környéken vasárnap, miután polgárok ezrei akartak kilátogatni az új ócskapiacra, aminek a hivatalos neve 100-as piac. A létesítmény ugyanis képtelen ennyi látogatót egyszerre fogadni, nincs elég parkolóhely, és a környéken a közlekedés is nehézkes, a tömegközlekedési vállalat pedig nem áll a helyzet magaslatán.

Meglepett mindenkit

Az illetékes hivatalok képviselőit is meglepte, de az érintett polgárokat is, nem beszélve arról, hogy utóbbiakat idegesítette is: vasárnap délelőtt káosz alakult ki a város körgyűrűjén, mivel a túl nagy tömeg miatt leállt a forgalom, bedugult az egész. Mint ismert, az ócskapiac új helye az Európa lakónegyeddel átellenben van, és az átadása utáni első komolyabb látogatói napon meg is jelentek a gondok. A megközelítése eleve nehézkes volt, ugyanis tömegközlekedéssel is 40 percbe került a buszoknak, hogy a rövid utat megtegyék, ráadásul a direkt ehhez létrehozott új buszvonalon csak két jármű volt, de az egyik lerobbant, a másik pedig elvileg működőképes volt, de vasárnap dél körül már elindulni sem tudott, annyian akartak felszállni rá. Közben a gépkocsikkal érkezők teljesen bedugították a közutakat: ugyanis az új piacnak csak 600 parkolóhelye van, így a több ezer látogató összevissza körözött, helyet keresve. Pedig amúgy a jelzett mennyiségű parkolóhelynél még a piacon árusítók is többen vannak, tehát mindenképp túl kicsi a parkoló kapacitása. A rendőrség egy idő után megjelent a helyszínen, és irányítani kezdte a forgalmat – megoldani azonban természetesen nem tudta a helyzetet, ez nem is feladata. Közben az árusok arra panaszkodnak, hogy a lehetetlen körülmények az üzleti forgalmukat is érintik: ugyanis sok vásárló inkább csak annyit vesz, amit kézben el tud vinni, gyalog. Legalábbis ezt tapasztalták most, az elején.

Rosszul sikerült…

Az ADP vezetője, Liviu Andrica elismerte, hogy rosszul sikerült a nyitás, ám szerinte a jövőben is a tömegközlekedés lesz a legjobb megoldás a látogatóknak. Közben – teszi hozzá – keresik a megoldást a közlekedés megkönnyítésére. Jelenleg az Arad felé lévő körforgalmat megkerülve lehet eljutni a 100-as piacra, most azt próbálják elérni, hogy a rendőrség hagyja jóvá ennek a kihagyását, hogy a piacra irányuló forgalom kevésbé érintse a körgyűrűt. Ha ez meglesz, a buszok az Európa lakónegyed mögötti területen, a piac régi helyén járhatnak át, csökkentve a menetidőt. Arról azonban nem szólt, hogy ha csökkenne is a menetidő, akkor gyakrabban járnának-e ezek a buszok, azaz változtatnának-e a menetrenden – bár ez meg az OTL dolga lenne.

Ilie Bolojan polgármester elnézést kért a kellemetlenségekért, és elismerte, hogy a nehézségekért az önkormányzat és az ADP a felelős. Hozzátette ugyanakkor: még több hetet is igénybe vehet, amíg a lakosság megszokja az újdonságot, és kialakul az ő köreikben annak rendje, hogy miként és hova lehet parkolni, hogyan járnak a buszok. Mindeközben ők is keresnek megoldást: elmondása szerint pár hónap alatt javítani fognak a környék forgalmán, többek között tervezik egy járda kiépítését a piac és a Leroy Merlin között, és egy felüljáró megépítését a temetőnél lévő körforgalom fölött. A közlekedés tehermentesítése szempontjából a legfontosabb a körgyűrűn zajló átmenő közúti forgalom és a piacra irányuló helyi közúti forgalom szétválasztása.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!