ERDON Helyi hírek

2018.11.08. 10:46

Egyre több a bevásárlóközpont Váradon

A tavalyi év végén Nagyvárad az első helyet foglalta el a modern kereskedelmi helyiségekkel rendelkező városok toplistáján, és ezek száma tovább bővül. Az üzletsorok a legújabb trend.

A tavalyi év végén Nagyvárad az első helyet foglalta el a modern kereskedelmi helyiségekkel rendelkező városok toplistáján, és ezek száma tovább bővül. Az üzletsorok a legújabb trend.

A korszerű kereskedelmi központok száma Romániában évről-évre bővül. Ugyanakkor a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az eladásokat illetően is növekmény tapasztalható, ami az idei esztendő első félévében 6,5 százalékos volt 2017 hasonló tárgyidőszakához képest. Egy erre specializálódott cég felmérése alapján Nagyvárad az élbolyhoz tartozik a mallok számának tekintetében. A tavalyi év végén az országos toplista harmadik helyén trónolt, amit azzal érdemelt ki, hogy 182 ezer négyzetméternyi kereskedelmi helyiség jutott 196.367 lakosra (a 2011-es népszámlálás szerint ennyien élnek itt). Ez tehát azt jelenti, hogy 927 négyzetméter jut ezer lakosra, és ezen „sűrűség kritérium” szerint csak Suceava és Déva előzi meg a partiumi megyeszékhelyet. Összehasonlításképpen: Bukarestben 651 négyzetméter/1000 lakos, Kolozsváron 464 négyzetméter/1000 lakos, Temesváron 694 négyzetméter/1000 lakos, Aradon 566 négyzetméter/1000 lakos. A tanulmány nem vette figyelembe a metropolisz övezeteket, ahonnan a mallok ügyfeleinek nagy része származik.

Nagyváradon a legnagyobb retail park az ERA Shopping, mely az Argo Real Estate Opportunities Fund (AREOF) brit befektetési alap portfoliójának a része. Az Aradi út elején terül el, 64 ezer bérelhető négyzetméteren. A telitettsége 97 százalékos, és 70 bérlőnek az otthona, amelyek közül a legtöbb vásárlót a Carrefour, a Brico-Depot, az Altex, a Mobexpert, a Lem’s, a Kalenda és a Casa Rusu vonzzák. Az utóbbi hónapokban olyan új attrakciók jelentek meg, mint az Animax, a Soffi Planet, a Steilmann és a KFC, illetve az év végéig valószínűleg üzleteket nyít a KVL by Kenvelo (Kenvelo, Lee Cooper şi Time Out) multibrand retailer, valamint a Kik német ruhakereskedés 850 négyzetméteren.

A sztár azonban továbbra is a legrégebbi, 2002-ben Várad-Szőllösön felavatott Lotus Center, melyet ifj. Mudura Sándor működtet. Fokozatosan terjeszkedett, elérve a 40 ezer bérelhető négyzetmétert. Több mint 150 Üzlet otthonául szolgál, melyek közül a zászlóshajók a Zara, a H&M, a Carrefour, a Hervis és a Media Galaxy. Tulajdonképpen minden kapható itt az ékszerektől kezdve egészen a gyorstéttermi kajákig, ráadásul itt működik a város egyetlen 4K-s mozija.

Üzletsorok

Az utóbbi időben a zöldmezős beruházók egy új helyszínt szemeltek ki maguknak, a volt Înfrăţirea gyár területét, ahol a már régóta üzemelő Kaufland szomszédságában két strip mall, magyarul üzletsor is felbukkant. A tavaly átadott Prima Shops egy szebeni fejlesztő 12 millió euró értékű befektetésének az eredménye, és olyan világmárkákat vonultat fel, mint a Pepco, az Intersport, a Jysk, a Takko és a Flanco, vagy az autós kiszolgálással is rendelkező KFC, a Mesopotamia és a Piaţa 9. Október végén ugyanakkor a Lotus Retail Parkban is megnyíltak az első üzletek, illetve ebben az időszakban rendezkedik be a H&M, az Altex, a Orsay, a City Shoes, a Jolie, a DM, a Benvenuti, a Hervis Sport és az Ilex Gold, a Noodle Pack, a Flavours, a Pizza Hut, a Tucano Coffee, valamint a Dona. A Decebal környékén így egyfajta hub alakul ki főleg a várad-rogériusziaknak és a várad-őssieknek, akiknek nincs kedvük és idejük messzebbre, Várad-Szőlősre vagy a város szélére elmenni shoppingolni.

Mindeközben az 1970-es évek végén épült, jövőre 40 éves Körös áruház is próbál haladni a korral, olyan újításokkal dobbantva, mint a Splendor és Pepco üzletek, vagy egy 5D-s mozi. A „parlagon hagyott” Oradea Shopping City is úgy tűnik, feléled tetszhalott állapotából, az egykori Patria mozit is kereskedelmi központtá alakítják át, a Lidl egy ötödik üzletet is akar nyitni a Kolozsvári úton, illetve a Hornbach a Szentandrási utat szemelte ki magának.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!