ERDON Helyi hírek

2018.11.23. 10:52

Antonio Tajani EP-elnökkel találkozott Biró Rozália

Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, a román képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke. Két eseményről számolt be.

Csütörtök délelőtt az RMDSZ székházában sajtótájékoztatót tartott Biró Rozália parlamenti képviselő, a román képviselőház külügyi szakbizottságának az elnöke. Két eseményről számolt be.Arról számolt be csütörtöki váradi sajtótájékoztatóján Biró Rozália, hogy szerdán egy küldöttség élén Bukarestben járt Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke. Találkozott a két ház elnökével, valamint a szakbizottságok vezetőivel is. Az olasz politikus kiemelte, hogy olvasatában az EU nem az intézmények és a struktúrák összeségét jelenti, hanem a lakosai által képviselt értékekét, kulturáét, a közös történelmet és víziót. Hangsúlyozta: a hazafisága nem zárja ki azt, hogy ne értékelje ezek egységét a sokszínűségben, és támogassa az európai projektet, és azon elvárása legyen másokkal szemben is, hogy erősítsék a tagállamok közti együttműködést. Meglátásában ugyanakkor a 2021-2027 közötti költségvetési ciklusban fontos szerepet kell szánni a kohéziós alapoknak.

Biró Rozália üdvözölte a jelentétét, és afelől biztosította, hogy Románia nyitott az együttműködésre az európai intézményekkel. Jelezte: amikor az ország a jövő év első felében EU tanácsának elnöki tisztségét fogja betölteni, arra törekszik majd, hogy a kohéziós politikát és a párbeszédet erősítse. Ami pedig a pénzügyeket illeti, szeretné, ha prioritásként kezelné az EU a kohéziós forrásokat és a Közös Agrárpolitika (KAP) ügyét. Ugyanakkor a térség stabilitása érdekében a nyugat-balkáni országokkal való partnerkapcsolatokra is oda kell figyelni.

MÁÉRT

Egy másik témára áttérve Biró Rozália felidézte, hogy november 17-én Budapesten zajlott a 17. Magyar Állandó Értekezlet- konferencia, ami azt jelentette, hogy a Magyar Kormény képviselői találkoztak a külhoni poltikai alakulatok, szervezetek vezetőivel. Egy zárónyilatkozat elfogadásával ért véget a tanácskozás, melyben leszögezték, hogy mivel a nemzet alapsejtje a család, ennek megerősítése révén kell stabilitást biztosítani az intézményeknek és a szervezeteknek, melyek által a Kárpát-medencei magyar közösségek helyzete is javul, fejlődnek. Erdély esetében a MÁÉRT a jogállamisággal összegyeztethetetlennek tartja a magyarságot sújtó jogfosztó és egyéb hatósági intézkedéseket, és határozottan tiltakozik az olyan fellépések ellen, melyekkel korlátozni akarják a magyar nyelv és szimbólumok használatát. Sürgeti az egyházi ingatlanok visszaszolgáltatását, valamint aggódik hogy még mindig nem alakult meg a MOGYE és sürgeti ennek létrehozását.

A megbeszélésen ugyanakkor döntés született arról, hogy 2019 legyen A Külhoni Magyar Gyerekek Éve, illetve elhangzott, hogy a Nemzetpolitikai Államtitkár II. Rákóczi Ferenc Emlékévnek nyilvánította 2019-et.

Rendelkeztek arról, hogy átalakítják a MÁÉRT szakbizottság rendszerét. Kettőt hoztak létre, és Biró Rozália javaslatára a gazdasági, önkormányzati és jogi szakbizottság a külpolitikai, védelmi és biztonságpolitikai témakörökkel is foglalkozik.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!