ERDON Helyi hírek

2018.10.25. 11:17

„Lenyűgöző, szürreális, látnoki alkotások”

Sokan vettek részt a vármúzeumban premierként megszervezett kiállításnak a megnyitóján, melyen Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico bibliai témájú alkotásai láthatók. A 20. század első évtizedeit felidéző 91 alkotás hét tematikus részből áll.

Sokan vettek részt a vármúzeumban premierként megszervezett kiállításnak a megnyitóján, melyen Salvador Dalí, Marc Chagall és Giorgio de Chirico bibliai témájú alkotásai láthatók. A 20. század első évtizedeit felidéző 91 alkotás hét tematikus részből áll.

A három világhíres alkotó litográfiái, szitanyomatai mellett többek között ugyancsak általuk fémjelzett ezüstplakettek, domborművek, szobrok, érmék tekinthetők meg a vármúzeumban január 30-ig, tudtuk meg Imre Zoltántól, a nagyváradi múzeumok kultúráért felelős főigazgató helyettesétől. A tárlat egyébként az ő ötlete volt, magyarországi ismerősei által lépett kapcsolatba a Kesauri műgyűjtő családdal, mely az egész világba küld értékes, tematikus vándortárlatokat – többek között Dél-Afrikába, Argentinába, Ausztráliába. Nálunk premierként tekinthető meg ez a tárlat, s a jövőben reményei szerint más, neves művészek munkáit bemutató tematikus kiállításoknak is otthont ad majd a vármúzeum, tette hozzá.

Egy másik szint

A kilencvennyolc kiállított alkotás szériában készült, a technika – például a litográfia, szitanyomat – lehetővé teszi ezek többszöri előállítását is. Azt azonban a mester szabta meg, hogy egy-egy alkotásból hány készülhetett, utána pedig a mintát megsemmisítette, mondta el a főigazgató helyettes. Egyúttal mindegyik változat más, az alkotók nemcsak kézjegyükkel látták el, de egyéni módon egészítették is ki mindegyiket. Általában, miközben az időigényesebb munkáikon dolgoztak, többnyire megélhetési okok miatt ilyen jellegű alkotásokat is létrehoztak; azt tudni kell, hogy egyedi, nagyszabású munkáik többnyire múzeumok tulajdonában vannak, s nagyon ritkán „mozdítják el” őket.

A keddi tárlatnyitón először Angela Lupșea, a váradminisztráció vezetője szólt az egybegyűltekhez, kihangsúlyozva, hogy ezzel a kiállítással egy más szintre jutottak, s szeretnének lehetőséget nyújtani a látogatóknak, hogy ilyen tárlatok által közelebbről is megismerkedhessenek a híres képzőművészek alkotásaival. Ramona Novicov műkritikus is szólt arról, hogy e tárlat által Nagyvárad a világkultúra csillagpályájára lépett. Mindhárom művész valóságos „alapkő”, mindhárman lenyűgöző, szürreális, látnoki alkotásokkal büszkélkedhetnek, s átélték az „abszurditás két hídfőjét”, azaz a két világháborút. Olyan emberek, akik megismerték és túllépték saját határaikat. S mit tehetsz, amikor saját határaid közé vagy szorítva? Visszatérsz a krisztusi, evangéliumi üzenethez, ebben keresel menedéket. Nekünk is figyelnünk kellene az alapvető igazságokra, hiszen ha máskor nem, az életünk végén biztos, hogy szembesülünk a krisztusi üzenettel. A tárlat olyan dolgokra emlékeztet bennünket, melyeket oly sokszor fölényes tudatlansággal semmibe veszünk – hangzott el.

„Nem veszett el”

Sorina Jecza, a Temesvári Triade alapítvány elnöke, galériatulajdonos megnyitó beszéde során elmondta: igaz, hogy nem a nagy műalkotások tekinthetők itt meg, de elégedettek lehetünk, hiszen mindegyik művész egyformán kifejezi saját magát mind az apró, mind a gigantikus munkák által, másfelől a szériamunkák is a művészek és látásmódjuk jobb megértéséhez vezetnek. Ez a kiállítás egyben lecke is mindannyiunk számára, melyért a múzeum fiatal vezetősége dicséretet érdemel. A későbbiekben a Temesvár és Nagyvárad közötti partneri kapcsolat létrejöttéről is szólt, s arról, hogy talán az elkövetkezendőkben egy nagyszabású de Chirico kiállításnak is otthont adhat majd Nagyvárad. Végül Imre Zoltán is megköszönte a részvételt, s mint mondta, több ilyen jellegű kiállítás is lesz majd, s így megmutathatjuk, hogy Nagyvárad nem veszett el a kultúra számára, mint ahogy régen is fontos kulturális szerepet töltött be.

Hét rész

A 20. század első évtizedeit felidéző 91 alkotás hét tematikus részből áll: Salvador Dalí – „Paternoster”, „Izráel tizenkét törzse” – emlékérme-sorozat, „A teremtés hét napja” – ezüstérme-sorozat, „A tízparancsolat” – ezüstérme-sorozat, „Egyéb vallási témájú tárgyak”; Marc Chagall – „Izráel tizenkét törzse”, Giorgio de Chirico – „Szent János – Jelenések könyve”. A belépti díj felnőttek számára 20 lej, tizennégy évesnél kisebb gyerekek számára nem kell jegyet váltani, 7–14 évesek számára pedig 10 lej, s iskolai csoportok számára szintén személyenként tíz lej.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!