ERDON Helyi hírek

2018.10.17. 18:42

Bercea püspök olasz kórházban

Több héttel azt követően, hogy kórházba került Nagyváradon, súlyos szövődményekkel járó tüdőgyulladás miatt Olaszországba szállították át Virgil Bercea görögkatolikus püspököt.

Több héttel azt követően, hogy kórházba került Nagyváradon, súlyos szövődményekkel járó tüdőgyulladás miatt Olaszországba szállították át Virgil Bercea görögkatolikus püspököt.A bejelentést szerdán a vikárius, Mihai Vătămănelu tette meg, a Facebookon. „Biztonságban megérkezett Olaszországba, éppen ebben az időben! Nagyon jó kezekben van! Imádkozzatok, hogy egészségesen és biztonságban térjen haza! Köszönöm az orvosi csapat közreműködését az ATI-nál, amelyik eddig mindent megtett, hogy a püspök úr állapota minél jobb legyen. Isten áldja meg mindazokat, akik jót cselekszenek!”, írta.

Halasztották

A püspököt repülővel szállították Váradról Olaszországba. Virgil Bercea egészségi állapota sokat romlott a múlt hónapban, emiatt került kórházba teljes titokban Nagyváradon. A 61 éves egyházi személyiség a Megyei Kórházban volt eddig. Immunrendszere összeomlott, és egy időben már nem válaszolt az antibiotikumokkal való kezelésre sem, ezért egy adott időszakban már halálközelben volt. Az orvosok már hamarabb külföldre akarták vitetni, de halasztottak, mert akkor még a szállítása is életveszélyes lett volna. Most Udine városban kezelik. Egészségügyi problémái mellett az utóbbi időben más gondjai is voltak, például a főtéri palota leégése, de az is, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyészség sokáig húzódó eljárást indított ellene, korrupció miatt. Még 2015-ben Adrian Nicolae Domocoş volt belényesi polgármester és másik nyolc személy mellett a nagyváradi görögkatolikus püspök, Virgil Bercea ellen is vádat emeltek az Országos Korrupcióellenes Igazgatóság (DNA) váradi ügyészei, vesztegetés és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt. Virgil Berceát azzal vádolták, hogy aláírt egy, a görögkatolikus püspökség és a volt belényesi polgármester, Adrian Domocoş cége közötti partnerségi szerződést, amely révén a cég jelképes bérleti díjért koncesszióba vehetett egy, a püspökség tulajdonában levő üzlethelyiséget. Az ügyészek úgy gondolták, hogy a szerződésért cserébe a görögkatolikus egyházat már nem kötelezték arra, hogy bevallja az adót azután az 51 ingatlan után, amelyekben kereskedelmi tevékenység folyt, valamint a város nem gyűjtötte be az ezzel járó ingatlanadókat sem, ami miatt 330 ezer lej kár érte Belényes költségvetését. Az ügyben vádat emeltek a püspökség titkára, Ovidiu Constantin ellen is, vesztegetés és hivatali visszaélésben való bűnrészesség miatt. Berceát tavaly felmentették végül.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!