ERDON Helyi hírek

2018.09.25. 13:16

Tilos etetni a galambokat

Tilos ezentúl Nagyvárad közterületein etetni a macskákat és a galambokat – a helyi tanács tegnapi ülésén megszavazta a város zöldövezeteinek karbantartására vonatkozó szabályzatot.

Tilos ezentúl Nagyvárad közterületein etetni a macskákat és a galambokat – a helyi tanács tegnapi ülésén megszavazta a város zöldövezeteinek karbantartására vonatkozó szabályzatot.

Jó lesz ügyelniük a váradiaknak arra, hogy ne etessék a kóbor macskákat és a galambokat, mert 1000–2000 lej közötti bírságra számíthatnak – többek között ez az újdonság a nagyváradi helyi tanács által elfogadott új zöldövezet-szabályzatban. A tanácsülésen a napirendi pont vitáján hiába kérte a szociáldemokrata párti Liviu-Mihai Sabău Popa meggyőzni a városvezetést, hogy vegye le a napirendről az előterjesztést, azzal indokolva kérését, hogy a szabályzat-tervezetben egyetlen, a polgároktól érkező javaslatot sem emeltek be, és amúgy is hasonló tiltással próbálkoztak az olaszországi Velencében, de ott sem járt eredménnyel a tiltás, ugyanannyi galamb van ott most is, mint a tiltás előtt volt. Válaszában Ilie Bolojan polgármester azt mondta, hogy számos európai városban érvényben van hasonló szabály, sőt, számos romániai városban, például a fővárosban is tilos a galambokat és a kóbor macskákat közterületeken etetni. Hozzátette, hogy naponta több tucatnyi panasz érkezik a helyi rendőrséghez arról, hogy valakik a lakókörzetbe vonzzák a kóbor macskákat azzal, hogy etetik őket. „Elég, ha önnek is egyetlen ilyen szenvedéllyel bíró szomszédja lenne, akkor másképp beszélne” – tette hozzá. Az új szabályzatot végül a helyi tanács liberális önkormányzati képviselői szavazták meg, az RMDSZ-frakció tartózkodott, a szociáldemokraták a szabályzat ellen voksoltak.

A tegnapi nagyváradi helyi tanácsülés előtt Ilie Bolojan, a város polgármestere sajtótájékoztatón ismertette az új zöldövezet-szabályzatba foglalt leglényegesebb módosításokat. Mint mondta, azért szükséges új szabályzatot elfogadni, hogy minden zöldövezetet legyen aki karban tartson. Ennek érdekében a szabályzat kimondja, hogy minden váradi lakótársulásnak együttműködési szerződést kell kötnie a polgármesteri hivatallal a lakókörzetükben lévő zöldövezetek karbantartásáról. A polgármester hangsúlyozta, hogy ezeket a zöldövezeteket csak kezelésbe adják át a lakótársulásoknak, a tulajdonjog az önkormányzaté marad. Mint mondta, jelenleg a városban lévő 802 lakótársulásnak mintegy tíz százaléka nem kötött még együttműködési szerződést a polgármesteri hivatallal, és amennyiben nem kötik meg a szerződést, tehát nem lesznek karbantartva a zöldövezetek, akkor 1000–2500 lej közötti bírságra számíthatnak. Ezeket a protokollumokat öt évre fogják megkötni. Hozzátette, hogy csak tömbházak közötti kisebb zöldövezetek karbantartását bízzák a lakótársulásokra, a nagyobb területeket, parkokat, továbbra is az önkormányzat tartja karban.

Kötelezettségek

Az új szabályzat kimondja azt is, hogy minden évben április–október időszakban, minden hónap első felében egyszer le kell kaszálni a füvet, a hónap második felétől pedig a helyi rendőrség ellenőrzi azt, hogy minden lakótársulás eleget tett-e ennek a kötelezettségének. A magánházak előtt lévő zöldövezetek karbantartása vonatkozásában is az eddigieknél sokkal konkrétabb előírásokat tartalmaz a szabályzat. Eszerint a magánházak előtt lévő zöldövezeteket is évente hatszor kell kaszálni április–október időszakban, a hónap első felében. A mezőgazdasági területek és a közutak között lévő 1–3 méter széles sávokat pedig évente kétszer kell nyírni.

Tiltások

Mindezek mellett érvényben maradnak az eddig is érvényben lévő tiltások: tilos bármiféle hulladékot, szemetet közterületeken tárolni, oda dobni, vagy a Sebes-Köröst szennyezni velük; tilos a szennyvizet a járdákra, utakra, az esővíz elvezető csatornákba önteni; tilos szőnyeget, autót közterületeken, zöldövezetekben, a folyóparton mosni, és nem szabad közterületeken autót szerelni, ha az zavarja a lakosokat, vagy ha a szerelés nyomán szennyező anyag kerül a földbe; tilos közterületen tüzet gyújtani, és tilos közterületen ruhát szárítani is. A bírság ezen előírások megszegése esetén is 1000–2000 lej közötti összeg magánszemélyek és 1500–2500 lej jogi személyek esetében.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!