ERDON Helyi hírek

2018.09.21. 09:30

Muzsikál az erdő: nálunk 30-án

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat 2018-ban a 15. évadára készül. Fő célja az erdő és a zeneművészet erejével a környezettudatos életvitel, a fenntarthatóság irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit.

A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat 2018-ban a 15. évadára készül. Fő célja az erdő és a zeneművészet erejével a környezettudatos életvitel, a fenntarthatóság irányába mozdítani a rendezvény résztvevőit. Idén is bekapcsolódik térségünk is – igaz, csak egy napra – a Magyarországról indult Muzsikál az erdő rendezvénysorozatba. Idén szeptember 30-án lesznek a Várad melletti programok, Püspökfürdőn. Ugyanaz a helyszín, mint eddig: Nagyvárad közelében, Szentmárton –Püspökfürdő. GPS: lat: 46 59 35,9”N, lng: 22 0 59. Újdonság viszont, hogy idén már nem indulnak külön buszok Váradról oda – mint kérdéseinkre a szervezők elmondták, tavaly „egyes időpontokban túl sokan jöttek volna azokkal, máskor túl kevesen, és a parkolás is nehézkes ott”. Ehelyett a Nufărul autóbusz-állomásról induló 512-es busszal lehet kijutni, és csak a püspökfürdői végállomástól a rendezvény helyszínéig járnak majd a szervezők buszai.

A program: 11 órától helyi termékek bemutatója; gyermekprogramok (népi kézműves foglalkozás és játszóház); 11.30-tól lacikonyha a parkolóban; 12-től vezetett erdei séta, téma: az erdők fontossága, vezető: Szabó Lajos erdőmérnök – indulás a Somlai erdészház parkolójából; 13-tól erdei koncertek. Ez utóbbiak a többi helyszíntől mintegy 800 méterre, az erdőben lesznek, a helyszín gyalog közelíthető meg. A koncerteken fellép a Nagyváradi Filharmónia Együttese, a nagyváradi Művészeti Líceum diákjai, Popa Bianca, a művészetisek kórusa, valamint Magyarországról a Cantemus férfikórus és a Muzsikás együttes.

Háttér

Tegnap Váradon a szervezők ismertették a részleteket: Szabó Lajos, a Muzsikál az Erdő Alapítvány vezetője, Bántó Norbert, a Megyei Desztináció Menedzsment Ügynökség irányítója, Meleg Vilmos, a Nagyváradi Filharmónia igazgatója, valamint Szíjártó Zoltán, a Romsilva képviselője és Tímár Miklós, az Erdészeti Őrség embere.

Mint megtudtuk, 10-től lehet érkezni a programokra, és maga a rendezvény 16 óráig tart. A sok éve a Mátrában szerveződő Muzsikál az erdő rendezvények immár több éve juttatják el a fenntarthatóság értékrendjét a zene, a művészet és az erdő közös erejével az anyaország különböző régióiba, ezáltal országos rendezvénnyé válva. Emellett aztán sikeresen bemutatkozott már a rendezvény a határokon túl is. A rendezvény meghatározó eleme a szakvezetéses erdei séta, ahol a résztvevők megismerhetik a helyszín jellegzetes növény és állatvilágát, az erdei életközösség sokszínűségét, a fenntartható erdőgazdálkodás sajátosságait, az erdészeti erdei iskoláknak a fenntarthatóságra nevelésben játszott szerepét és nem mellesleg lélekben lecsendesülve felkészülnek az erdei koncert befogadására. A rendezvénysorozat a szervezők szerint a családok valamennyi tagja számára tartogat színvonalas, testi-lelki feltöltődést biztosító programokat. Az erdei koncertek színes palettáját vonultatja fel, lehetőséget biztosítva a helyi művészek bemutatkozására, a helyi értékek megismertetésére, akárcsak szélesebb körben ismert előadóművészek fellépésére. Az idei programsorozat is régiókat köt össze, művészek és az érdeklődők megismerik egymás szűkebb régiójának kulturális és természeti értékeit – emelték ki.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!