ERDON Helyi hírek

2018.09.21. 09:35

Helyi termelők, ínyencségek és egyebek

Harmadik alkalommal szervezik meg a hétvégén a Betakarítás Ünnepét a Nagyváradi Várban. Helyi mezőgazdasági termelők és termény-feldolgozók jönnek el, előadások és koncertek lesznek.

Harmadik alkalommal szervezik meg a hétvégén a Betakarítás Ünnepét a Nagyváradi Várban. Helyi mezőgazdasági termelők és termény-feldolgozók jönnek el, előadások és koncertek lesznek.A polgármesteri hivatalnál szervezett csütörtöki sajtótájékoztatón Mihai Jurca, az APTOR igazgatója az eseményen belül megszervezett koncertekről szólt: péntek este nyolc órától a kolozsvári Ad Libitum Voices együttes lép fel, a pop opera első hazai képviselője, szombaton szintén este nyolctól Lidia Buble bukaresti énekesnő műsorára invitálják a nézőket, a vasárnap délutánt pedig Florica Duma népdalénekesnő emlékének dedikálják, s este hét órától több népdalénekes lép fel – többek között Grigore Leșe, Laura Lavric, Corina Szatmari – mindannyiukat a Crișana népi zenekar kíséri majd.

Termékek

Dorin Popa, a mezőgazdasági termékeket népszerűsítő és vizsgáló Crișana Egyesület elnöke elmondta: mint az eddigiek során is, fő céljuknak tekintik a helyi termelők támogatását, a közvetlen kapcsolat elősegítését a termelők és a vásárlók között. Nagyon sok termelő szeretett volna részt venni a hétvégi rendezvényen, mely a polgármesteri hivatal támogatásának köszönhetően ingyenes számukra is, nemcsak a látogatóknak, azonban a helyek száma korlátozott volt – de remélhetőleg jövőre, miután a belső udvart is lehet majd használni, minden olyan Bihar megyei termelő, aki részt szeretne venni, helyet kap majd. A negyvenhárom standnál friss gyümölcsöket és zöldségeket, valamint ezek feldolgozott változatait árulják majd, lehet majd mustot és bort vásárolni, s a gyerekek megismerkedhetnek majd a borkészítés folyamatával is. Levendulatermesztők és méhészek is eljönnek majd bemutatni termékeiket, de a tej és a házi tejtermékek sem hiányoznak majd, még szamártej is lesz. Az ínyencségek kedvelői egyebek mellett cseresznyeszilva-szószt, csípőspaprika-lekvárt, vargányagombás zakuszkát is vásárolhatnak.

Megszabják majd

Az árakkal kapcsolatban Dorin Popa elmondta: minden résztvevőnek javasolta, hogy termelői árat alkalmazzon, s vegye tekintetbe, hogy itt nem kell fizetni az árusítópultért. Jövőre szándékában áll megszabni majd az árakat is, ezek alkalmazása részvételi feltétel lesz.

Két szakelőadást is szerveznek majd a mezőgazdák, termelők számára: péntek este hat órától a vendéglátóipari vállalkozók és a termelők együttműködési lehetőségeiről lesz szó, szombaton pedig a gyümölcstermő cserjékről, s az ilyen jellegű gyümölcsök értékesítési módjáról, ehhez kapcsolódó uniós projektekről tájékoztatnak. Pénteken délután 17 órától Mihai Dascălu naiv festő tárlatát nyitják meg a B épület első emeletén, vasárnap délután 15 órától pedig díjakat osztanak ki a legszebb, valamint a leggazdagabb standok tulajdonosainak, s a legfiatalabb termelőt is díjazzák majd.

A gyerekekre is gondoltak: ők kartonlapot kapnak, melyre öntapadó matricákat kell ragasztaniuk, melyeket a standoknál szerezhetik meg. Ennek a célja az, hogy megismertessék őket a terményekkel és ez alkalomból a gyerekek elvigyék a szüleiket mindegyik standhoz. A legügyesebb gyerekek szintén díjakat fognak kapni.

A péntektől vasárnapig tartó rendezvény mindhárom napon tíz órakor kezdődik és az esti koncerttel ér véget. Az eseményt a Nagyvárad és Környéke Turizmusát Népszerűsítő Egyesület (APTOR) a polgármesteri hivatal, a mezőgazdasági termékeket népszerűsítő és vizsgáló Crișana Egyesület, valamint a várban lévő kulturális komplexum támogatásával szervezi.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!