ERDON Helyi hírek

2018.09.11. 11:07

Fúvószene-fesztivál Nagyvárad főtéren

Kiskörös Város Fúvószenekara és mazsorettcsoportja péntek délutáni fellépésével nyílt meg a második alkalommal zajló hétvégi, háromnapos fúvószene fesztivál, mely a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a <span class="x_st"><span lang="HU">Nagyváradi Magyar Ifjúsági Szervezetet (</span></span><em><span lang="HU">NAMISZ</span></em><span class="x_st"><span lang="HU">) szervezésében zajlott, a Bihar Megyei Tanács támogatásával.</span></span>

Kiskörös Város Fúvószenekara és mazsorettcsoportja péntek délutáni fellépésével nyílt meg a második alkalommal zajló hétvégi, háromnapos fúvószene fesztivál, mely a Francisc Hubic Művészeti Iskola és a Nagyváradi Magyar Ifjúsági Szervezetet (NAMISZ) szervezésében zajlott, a Bihar Megyei Tanács támogatásával.

A több évtizedes múltra visszatekintő kiskörösi fúvószenekar klasszikus és modern számokkal készült: a Szent László téren zajló  majd egyórás műsor alatt elhangzott többek között Brahms 1. és 5. Magyar Tánca, a Kiskörösi induló, Strauss Éljen a magyar, illetve Vittorio Monti Csárdás című műve, de nem hiányzott a Havana, az I will survive, a Shut up and dance, illetve a Párizsi karnevál, azaz az 1998 évi párizsi labdarúgó-világbajnokság dallama.

Mint megtudtuk, a fúvószenekar tagjai között a helyi zeneiskola több diákja mellett konzervatóriumot végző hallgatók, egyéb felsőoktatási intézmények hallgatói, továbbá felnőttek is vannak. Az előadásokat hangulatosan egészítette ki a kiskörösi mazsorettcsoport produkciója. A zenekar vezetője Gmoser István, a mazsorettcsoportot pedig Gmoser György tanította be.

A fúvószenei fesztivál második napján Nagyvárad főterén a Francisc Hubic Művészeti Iskola közösen lépett fel Kiskörös Város Fúvószenekarával, az előadott zeneműveket a kiskörösi mazsorettcsoport és a nagyváradi Mystique mazsorettcsoport előadása tette színesebbé.

A szombat délutáni fellépést megelőzően a téren összegyűlt közönséget, az épp arra járókat Deé Róbert, a Francisc Hubic Művészeti Iskola tanára, szervező köszöntötte, bemutatva a fellépő formációkat, majd Szabó Ödön parlamenti képviselő szólalt fel, gratulálva a szervezőknek és köszöntve a vendégeket, egyben megjegyezve azt is, hogy az elmúlt héten ért véget az a szalárdi fúvóstábor, amelynek szervezője szintén Deé Róbert volt.

[embed]]

A főtéri produkció során, ami szerencsésen épp az eső előtt ért véget, hallhattuk többek között Monti Csárdását, Strauss Éljen a magyar zeneművét, Brahms Magyar táncának ötödik részét, de olyan könnyűzenei művek is szerepeltek a műsorban, mint az ABBA Mamma Mia slágere, Lady Gaga Poker Face dala, de az Ismerős Arcok Nélküled dalának fúvós-feldogozása is felhangzott az együttesek közös, illetve egyéni előadásában.

A közönség Tasnádi Ferenc előadásában és fúvószenekarok kíséretében hallhatta a Lányok, a lányok angyalok és a Hajmási Péter, Hajmási Pál dalokat is.

[embed]]

A zeneművek alatt a két mazsorettcsoport kápráztatta el a közönséget, de különleges pillanat volt az is, amikor a dobok mögött a mindössze nyolcéves Kovács Odett ült.

Szeptember 9-én, vasárnap 17 órától a békéscsabai Csaba Big Band műsorát lehetett meghallgatni, főleg dzsessz standardek, illetve klasszikusok csendültek fel. Az együttes 2013 februárjában alakult Illyés Miklós és Kajári János szervezésében, a Csabagyöngye Kulturális Központ művészeti csoportjaként. Tagjai békéscsabai, gyulai, gyomaendrődi, békési, budapesti muzsikusok, akik már több rangos helyi és országos eseményen vettek részt.

Rendszeresen fellépnek a Békéscsabai Tavaszi Fesztiválon, illetve a ZENIT-en Békéscsabán (Nemzetközi Fúvósfesztivál – Zenei Ifjúsági Találkozó). 2014 őszén a XIV. Budapesti Big Band Találkozó és Fesztiválon a rangos nemzetközi zsűri a legmagasabb "A" kategóriába sorolta be a produkciójukat és Ezüst diplomával díjazták őket. 2015-ben a békéscsabai Csabagyöngye Kulturális Központ felkérésére elkészíthették az Unsuspecting Lives című videoklipet. 2018 áprilisában megcsinálták a 2. klipünket is, az ebben elhangzó dal a Tűnődés címet kapta. A váradi rendezvény támogatója a Bihar Megyei Tanács volt.

Neumann Andrea, János Piroska, Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!