ERDON Helyi hírek

2018.08.31. 12:44

Váradon a TIFF: koncertek és különleges események a zsinagógában

Szeptember 7–9. között első alkalommal érkezik Nagyváradra a TIFF-karaván (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál), a fesztivál helyszíne között szerepel többek között a Cion neológ zsinagóga is.

Szeptember 7–9. között első alkalommal érkezik Nagyváradra a TIFF-karaván (Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál), a fesztivál helyszíne között szerepel többek között a Cion neológ zsinagóga is.A fesztivál első napján, pénteken 21.00 órától a nagyváradi származású Bereczki Csaba Soul Exodus filmjét nézhetik meg, amelyet részben a Körös-parti városban is forgattak. A dokumentumfilm 2017-ben a Hungary Film Awards díját nyerte el, öt, Észak-Amerikában született zenész utazását követi nyomon, akik a klezmer zene segítségével gyökereik után kutatnak. Egy fordított „exodust” járnak be, Montrealból indulva eljutnak a Moldovai Köztársaságig.

Az ember és titka

Szombat délután Dorel Vișan Az ember és titka (Omul și taina lui) című előadásában verseket hallhat a közönség, a Zsoltárokra épülő költeményeket maga az előadó írta. Kilenc órától levetítik az első, Romániában készült filmet, az Independența României címűt, amelynek alaptörténete az ország török uralom alóli felszabadításáért folytatott háború. A filmvetítést DJ DuBase zenével kíséri.

Vasárnap este kilenc órától A prágai diák (1913) filmet vetítik a zsinagógában, ismét zenei kíséretben, ezúttal a CelloFun, meghívott Irina Margareta Nistor. A néma horrorfilmet az első önálló filmként és az első művészfilmként is számon tartják. Az elektro-akusztikus CelloFun többek között Alfred de Musset Decemberi éj művével fogja kísérni a vetítést.

Részletes program az elkövetkező napokban, jegyeket egységes áron (10 lej) az Eventbook.ro oldalon lehet vásárolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!