ERDON Helyi hírek

2018.08.07. 09:28

Úgy néz majd ki, mint előtte

Jelenleg az előkészítés fázisában van a Kálvária domb térkialakítására vonatkozó projekt, valószínűleg jövő őszre végeznek a munkálatokkal.

Jelenleg az előkészítés fázisában van a Kálvária domb térkialakítására vonatkozó projekt, valószínűleg jövő őszre végeznek a munkálatokkal.Mint ismeretes, a felújított Kálvária domb 2016 novemberében „omlott össze” egy földcsuszamlás következtében, ami mintegy 5300 négyzetméteren tette tönkre a frissen kialakított sétányokat, az amfiteátrumot, a kilátókat, ugyanakkor veszélyeztette a domboldalba épített közélelmezési egységet is.

Mindennek a rendbehozatalára először megerősítési munkálatok zajlottak, ezek átvétele márciusban volt. A következő fázis az új térkialakítás, melynek műszaki-gazdasági mutatóit a július 26-i helyi tanácsi ülésen fogadták el. A tanácsülést megelőzően Ilie Bolojan polgármester azt nyilatkozta, hogy hamarosan megszervezik a közbeszerzési eljárást, a munkálatok fél évet vesznek majd igénybe, s ha minden jól halad, jövő tavasszal el is készülnek.

Jövő őszig

Marius Moș, a polgármesteri hivatalon belüli, nemzetközi finanszírozású projektek igazgatóságának vezetője tegnap, kérdésünkre elmondta: jelenleg a megvalósíthatósági tanulmányon dolgoznak, s ezt követően készítik majd elő a közbeszerzési eljárást, melyet valószínűleg augusztus végén indítanak el. Ez néhány hónapot vesz majd igénybe, utána foghatnak majd neki a tulajdonképpeni munkálatoknak, melyek a tervek szerint hat hónapig zajlanak majd. Az igazgató szerint egy realista becslés szerint csak jövő év őszére készülnek majd el, de ha minden jól halad, esetleg hamarabb is.

A munkálatok összköltségvetése több mint kétmillió lej, ezt egyelőre a helyi költségvetésből fogják finanszírozni, s a későbbiekben „meglátják majd, honnan tudják visszaszerezni” – mondta Marius Moș. S hogy miként néz majd ki a Gomba az ismételt felújítás során? Rendbe hozzák majd a meglévő sétányokat, újakat is létesítenek, a kilátókat is ismét kiépítik, vakolnak és festenek majd, ahol kell, s miután mindezzel készen lesznek, a domboldalon lévő közélelmezési egység, mely a történtek miatt jelenleg be van zárva, kinyithat majd.

Meghagyják

Az amfiteátrumot újraépítik, de meghagyják azon a helyen, ahová a földcsuszamlás során került, vagyis lejjebb az eredeti elhelyezésénél, s egyebek mellett megjavítják a megrongálódott elektromos hálózatot, fákat, cserjéket ültetnek, öntözőrendszert hoznak létre. Az igazgató szerint a Gomba új kinézete nem sokban különbözik majd a földcsuszamlás előtti állapotától.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!