ERDON Helyi hírek

2018.08.31. 12:46

Továbbra is vérhiánnyal küszködnek

Néhány napja ismét felhívást intézett a Nagyváradi Vérközpont a lakosokhoz: az Rh pozitív A és B vércsoport tartalékaik gyakorlatilag a „nullán vannak”, várják szeretettel a véradókat.

Néhány napja ismét felhívást intézett a Nagyváradi Vérközpont a lakosokhoz: az Rh pozitív A és B vércsoport tartalékaik gyakorlatilag a „nullán vannak”, várják szeretettel a véradókat.Dr. Mirela Florescu, a vérközpont munkatársa tegnap kérdésünkre megerősítette: továbbra is vérhiánnyal küszködnek, még mindig nagyon kevesen jelentkeznek, holott nagy szükség van a vérre és a vérkészítményekre, hogy a kórházak megrendeléseit honorálni tudják. A krízis nem új keletű: júliusban dr. Ligia Burtă, a vérközpont igazgatója azt nyilatkozta lapunknak, hogy még soha nem volt ennyire hosszas a vérhiány, s mint tegnap megtudtuk, ez a hónap még a júliusnál is gyengébb volt ebből a szempontból. Nyáron az emberek szabadságon vannak, sokan elutaznak, háttérbe szorul a véradás – ugyanakkor ilyenkor több a közlekedési baleset és több műtét is van betervezve, tehát a kereslet viszont nagyobb, mint általában.

Feltételek

Akik szeretnének vért adni, a vérközpont székhelyén, a Louis Pasteur u. 30. sz. alatt jelentkezhetnek, hétfőtől péntekig fél nyolctól fél tizenkettőig. Szükséges, hogy náluk legyen a személyi kártyájuk, egyúttal nem fogyaszthatnak alkoholt és zsírt a véradás előtt 24 órával, legalább két órával a véradást megelőzően, valamint utána nem dohányozhatnak, viszont reggel ihatnak vizet, kávét vagy tejet (fontos, hogy jól legyenek hidratálva) és ehetnek kekszet, vagy pirítóst.

A véradók életkora 18 és 60 év közötti lehet, de az ötven év felettieknek háziorvosi igazolásra van szükségük arról, hogy nem szenvednek krónikus és neuropszichiátriai betegségekben. Nem adhatnak vért többek között az ötven kilogrammnál kisebb súlyúak, a várandós vagy szoptató nők, azok a személyek, akik az utóbbi hat hónapban sebészeti beavatkozásokon mentek át, vagy tetováltatták magukat. El kell telnie egy hónapnak a legutóbbi fogorvosi vizsgálat óta is. Egyebek mellett kizáró ok, ha valaki korábban TBC, szifilisz, vagy malária fertőzésen ment keresztül, de cukorbetegség, gyomorfekély, szívbetegségek, epilepszia, bőrbetegségek, illetve hat dioptriát, vagy többet igénylő rövidlátás esetén sem adhatnak vért.

Előnyök

A véradók számára több vérvizsgálatot is elvégeznek, többek között B és C sárgaságvírus, HIV és szifilisztesztet is, ezek eredményét kérésre kiadják, az adatokat bizalmasan kezelik. Azon véradók számára, akik több mint kétszer egy évben adnak vért, egy periodikus, részletes vérvizsgálatot is elvégeznek. A munkakönyvvel alkalmazott véradóknak a váradás napján joguk van egy szabadnapra, s amennyiben kérik, hét étkezési jegyet is kapnak, továbbá egy hónapon keresztül ötven százalékos kedvezménnyel utazhatnak a helyi tömegszállítási járműveken (az igazolás kiállításához szükséges a személyazonossági okiratuk másolata). S nem utolsósorban: be van bizonyítva, hogy a véradást követően a vér regenerálódása folytán javul a közérzet és az erőnlét. További részletek minderről a Nagyváradi Vérközpont honlapján, a www.proviataoradea.ro címen találhatóak.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!