ERDON Helyi hírek

2018.08.09. 10:47

„Tévévita”: lesz megegyezés?

Ellentmondásos hírek érkeznek az RCS&RDS és a TV2 Csoport közötti vita kapcsán: utóbbi azt állítja, hogy a romániai cég jogtalanul sugározta a TV2 programjait, előbbi szerint volt engedélyük.

Ellentmondásos hírek érkeznek az RCS&RDS és a TV2 Csoport közötti vita kapcsán: utóbbi azt állítja, hogy a romániai cég jogtalanul sugározta a TV2 programjait, előbbi szerint volt engedélyük.A TV2 Csoport közleménye szerint a romániai RCS&RDS kábeltévé-szolgáltató mindeddig engedély nélkül sugározta Romániában a TV2, a Mozi+ és a Prime tévécsatornák programjait. Ezzel kapcsolatos kérdéseinket eljuttattuk a román kábeltévé-szolgáltató társasághoz, de szerdai lapzártánkig nem érkezett válasz. Így csak közvetett információink vannak: Borsos Orsolya, az Országos Audiovizuális Tanács tagja azt közölte lapunkkal, hogy ő is érdeklődött az ügyben, és azt a választ kapta az RCS&RDS vállalattól, hogy létezett egy évekkel ezelőtt kötött, meghatározatlan időre szóló átsugárzó engedélyük a TV2-től. A cég ezt az engedélyt akarta volna megújítani, de elutasító választ kaptak. Most folynak a tárgyalások a két fél között. „Amennyire én tapasztaltam, az RCS&RDS viszonylag értetlenül áll a történet előtt, és teljesen nyitott a tárgyalásokra, mert érdeke, hogy megegyezés szülessen” – fogalmazott Borsos Orsolya, hozzátéve, hogy az audiovizuális tanácsnak nincs különösebb szerepe ebben az ügyben, csupán annyi, hogy tudomásul veszi azt, ha a két fél megegyezik. „Amennyiben bármelyik fél úgy dönt, hogy nem kíván megegyezni, az audiovizuális tanács ezt a döntést nem tudja befolyásolni” – tette hozzá.

Törvénymódosításhoz vezethet a tévévita

A TV2 Csoport és az RCS&RDS közötti vita hatására is a romániai fogyasztókat jobban védő törvénymódosítást készül benyújtani Turos Lóránd szenátor. Megtudtuk: egyelőre nincs olyan jogszabály, amely a fogyasztót védené ilyen szempontból.

A TV2 Csoport és az RCS&RDS közötti vita első számú és közvetlen kárvallottjai maguk a tévénézők, akik az RCS&RDS szolgáltatásának előfizetőiként napok óta nem láthatják a TV2, a Mozi+ és a Prime tévécsatornák műsorait. Az ügy kapcsán megszólaltattuk Turos Lóránd szenátort, az Országos Audiovizuális Tanács korábbi tagját is, aki kérdéseinkre válaszolva elmondta, hogy egyelőre olyan a jogi helyzet Romániában, hogy bármelyik kábeltévé-szolgáltató bármikor bármilyen tévécsatornát kivehet a műsorrácsból, tehát egyelőre nincs olyan jogszabály, amely a fogyasztót védené ilyen szempontból. A szenátor bejelentette: „kollégáimmal valószínűleg a következő parlamenti ülésszakban benyújtunk egy törvénymódosítást, ami lehetővé teszi a fogyasztónak azt, hogy amennyiben a műsorkínálat megváltozik, akkor mindenféle büntetés és illeték kifizetése nélkül felmondhassa a szerződést.” Egyelőre a kábeltévé-szolgáltatókkal kötött szerződésekben magukat a szolgáltatókat csak a csatornák száma köti, vagyis csak azt kell biztosítaniuk, hogy a szerződésben szereplő x számú csatorna sugárzását biztosítsák, nincs tételesen rögzítve az, hogy mely csatornákat kell sugározniuk. Így azonban a fogyasztónak nincs lehetősége következmények nélkül felmondani a szerződést akkor, ha változik a műsorrács. A szenátor kifejtette, hogy sokan vannak, akik egy adott tévécsatorna miatt kötnek szerződést egy kábeltévé-szolgáltatóval, ezért jogos a felháborodásuk akkor, amikor a szolgáltató kínálatában megszűnik a kedvenc tévécsatorna sugárzása.

Pénz beszél

A TV2 és az RCS&RDS közötti vita tárgya feltehetőleg pénzügyi jellegű, ugyanis, mint azt Turos Lóránd kifejtette, a kereskedelmi csatornáknak két bevételi forrásuk van: a reklámok és a kábelszolgáltatóktól beszedett illetékek. Ez utóbbi azt jelenti, hogy a végfelhasználó kifizeti a bérleti szerződés árát a kábeltévé-szolgáltatónak, ennek az összegnek egy bizonyos százalékát a nagyobb tévécsatornák kapják meg. Arra a kérdésünkre, hogy a mostani esetben a megegyezést nem akadályozhatja-e esetleg az, hogy a TV2 túl sokat kér a sugárzásért, Turos Lóránd azt válaszolta, hogy ilyen jellegű információi nincsenek, azt viszont hozzátette: „más a piaci struktúrája Magyarországnak és Romániának. Mivel Magyarországon jóval kevesebb tévé van, ezért ott jóval többet kérhetnek a televíziók, mint Romániában”.

Nincs kapacitás

Turos Lóránd elmondta, hogy az Országos Audiovizuális Tanács ellenőrizhetné azt, hogy a kábeltévé-szolgáltatóknak van-e érvényes szerződésük a tévécsatornákkal, de egyrészt a jogszabályok nem egyértelműek ebben a vonatkozásban, másrészt pedig az intézménynek nincs is kapacitása arra, hogy minden településen ellenőrizze minden kábelszolgáltató műsorkínálatát, hiszen az nem egységes, hanem kvázi településekre vagy kisebb régiókra van lebontva. „Ezért is gondolom azt, hogy sokkal normálisabb lenne, ha nem csupán egy állami szerv ellenőrizné ezt, hanem a piac szabályozná úgy, hogy bárki, ha nem közvetítik azt a csatornát, amire ő előfizetett, felmondhassa a szerződést” – fejtette ki.

Közös érdek

Kérdésünkre válaszolva Turos Lóránd elmondta, hogy korábban volt példa hasonló esetre: az RTL Csoport panaszolta be az RCS&RDS-t amiatt, hogy érvényes szerződés nélkül sugározta az RTL-hez tartozó csatornák műsorait. Pontosabban létezett egy Magyarországon kötött előszerződés, amelynek hatályát vitatták, de végül sikerült megegyezni. Turos Lóránd hozzátette, hogy a felek valószínűleg most is meg fognak egyezni, annál is inkább, mert mindkettejük érdeke ez, amennyiben viszont mégsem jön össze az egyezség, akkor az Országos Audiovizuális Tanács utólag is ellenőrizheti azt, volt-e vagy sem jóváhagyás a TV2 részéről a csatornák sugárzására.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!