ERDON Helyi hírek

2018.08.09. 11:02

Gyakoribbak lehetnek a fertőzések

Egyelőre nincs hőségriadó a megyei kórházban, tudtuk meg az intézmény orvosi igazgatójától. A szakértők szerint melegben fokozottan kell vigyáznunk arra, hogy elkerüljük a fertőzéseket.

Egyelőre nincs hőségriadó a megyei kórházban, tudtuk meg az intézmény orvosi igazgatójától. A szakértők szerint melegben fokozottan kell vigyáznunk arra, hogy elkerüljük a fertőzéseket.A kórházak mindig értesítést kapnak a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőségtől, ha extrém hőmérsékletek következhetnek, mondta el kérdésünkre dr. Lucia Daina, a megyei kórház orvosi igazgatója. A legfrissebb előrejelzés szerint azonban a hőmérséklet nem éri el nálunk a kritikus 37 fokot, amikor speciális intézkedéseket kell hozniuk: az értesítés szerint augusztus 4. és 11. között legfeljebb 34 fok lesz. Egyes kórtermekben van légkondicionálás, másutt nincs, jelenleg a betegeket arra biztatják, hogy gyakran zuhanyozzanak. Egyelőre senki nem tette szóvá, hogy elviselhetetlen lenne a meleg – mondta az orvosi igazgató.

Körültekintően

Amennyiben a kinti hőmérséklet két egymást követő napon eléri a 37 fokot, kötelesek ásványvizet biztosítani az alkalmazottaknak, a kórtermek ablakait, ajtaját pedig kinyitják, hogy a huzat folytán hűljön valamennyire a levegő. Az ásványvíz raktáron van, s figyelik az előrejelzéseket, hogy minél hamarabb intézkedhessenek, tette hozzá az orvosi igazgató.

Az elkövetkezendő napokra 30–33 fokos hőséget jósolnak a meteorológusok Bihar megyében. Ilyen melegben az élelmiszer mérgezések, különféle fertőzések is gyakrabban fordulnak elő, hiszen a bacilusok gyorsabban szaporodnak, s az ételek hamarabb romlanak. Fontos a rendszeres és alapos kézmosás, emellett figyeljünk az ételeink és italaink hűtésére, frissességére. A gyümölcsöket mindig mossuk meg fogyasztás előtt, ha pedig külföldön nyaralunk, legyünk még körültekintőbbek, ugyanis olyan mikroorganizmusokkal találkozhatunk, melyekhez a szervezetünk nincs hozzászokva. A szakértői tanács: külföldön hámozzuk meg a gyümölcsöt, így a legbiztonságosabb.

Vigyünk gyógyszereket

Az állóvizek, ritkán tisztított medencék is veszélyforrást jelentenek, hiszen a meleg hatására a vízben is gyorsabban szaporodnak a mikroorganizmusok. Főleg a kisgyermekek esetében tartsuk be: csak olyan helyen fürödjünk velük, ahol a víz minősége megfelelő. A különböző emésztőrendszeri fertőzések a kisgyerekeket, időseket, legyengült immunrendszerű személyeket veszélyeztetik leginkább, a folyadék- és sóveszteség az ő esetükben gyorsan kiszáradáshoz vezethet. Ilyen esetek megelőzésére a rehidratáló folyadékok bevitele létfontosságú. Általános érvényű szabály, hogy mielőtt elutaznánk, konzultáljunk a háziorvosunkkal, s vigyünk magunkkal olyan gyógyszereket, melyekre esetleg szükségünk lehet.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!