ERDON Helyi hírek

2018.08.06. 09:16

Bérgyilkos járt a váradi várban

A Mandala Dalszínház saját produkcióját láthatta a közönség augusztus 3-án, pénteken este 20 órától a vár nyári színpadán a VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál harmadik hetében.

A Mandala Dalszínház saját produkcióját láthatta a közönség augusztus 3-án, pénteken este 20 órától a vár nyári színpadán a VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál harmadik hetében.Ismét zsúfolásig megtelt a nagyváradi várban található nyári színház nézőtere az RMDSZ Bihar megyei szervezete, a nyíregyházi Mandala Dalszínház, a Nagyváradi Magyar Diákszövetség (NMD) és a Partium Alapítvány által közösen lebonyolított esemény alkalmából. A produkció előre bejelentett félórás késéssel kezdődött, ezúttal azonban nem az időjárás okozott problémát, hanem egy másik rendezvény, melyet a közelben tartottak, pontosabban a törökök több száz év elteltével ismét birtokukba vették a várat, ezúttal Anatóliai fesztivál címszó alatt.

A közönséget Kőrösi Kristóf NMD-elnök köszöntötte, elnézést kérve a csúszásért, majd Biró Rozália RMDSZ-es parlamenti képviselő adott hangot azon örömének, hogy a még az ő alpolgármestersége idején kezdeményezett felújításnak hála a vár ismét tündököl, és számos magyar rendezvény helyszínéül szolgál, mint például az ezekben a hetekben éppen zajló VII. Nagyváradi Nyári Színházi Fesztivál.

Könnyed szórakozás

Aki arra számított, hogy egy kőkemény drámát vagy pszichothrillert lát majd, annak csalódnia kellett, bár talán nem is akadt ilyen személy a publikum soraiban. A Francis Veber munkája alapján színpadra vitt Bérgyilkos a barátom című kétrészes vígjáték ugyanis egy könnyed nyáresti szórakozásnak bizonyult, sok helyzetkomikummal, poénnal, a Jászai-díjas Besenczi Árpád rendezésében, melyben Bódis Gábor, a nyíregyházi Mandala Dalszínház társulatvezetője is szereplőként lépett fel.

A történet azzal kezdődött, hogy két férfi egyszerre költözik be szomszédos szállodai szobákba, egyszerre teszik ki a táblát az ajtókra: „Kérem, ne zavarjanak”. Egyikük gondosan összecsavarozza a távcsöves puskát, másikuk hurkot készít a függönyzsinórból. Minden készen áll, csakhogy a bérgyilkos (Ralph) bal lábbal kelt fel, az öngyilkos (Pignon) pedig jobb lábbal, és a szobáik egybenyílnak… Pignon öngyilkos kísérletei kudarcba fulladnak, s ezzel magára vonja a szállodai alkalmazottak és a lenti rendőrség figyelmét, a bérgyilkos pedig kénytelen megmenteni, és életkedvet verni bele, hogy küldetését nyugodtan teljesíthesse. De Pignon nem könnyű eset, még egy bérgyilkos türelmét is próbára teszi. A szereplők Kovács Attila (Pignon), Bódis Gábor (Ralph), Bencze István (Émile), Bánhidi Péter (dr. Wolf), Krutilla Fruzsina (Louise), Petrényi Írisz (Giselle) és Szendrei Gábor (rendőr) voltak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!