ERDON Helyi hírek

2018.08.08. 10:04

Békéért koncerteztek Nagyváradon

A Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Kulturális és Népi Hagyományőrző Központ és a nagyváradi Rockfilharmónia újból megszervezte a Hiroshima – Give Peace a Chance című emlékkoncertet.

A Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Kulturális és Népi Hagyományőrző Központ és a nagyváradi Rockfilharmónia újból megszervezte a Hiroshima – Give Peace a Chance című emlékkoncertet.Ahogyan több mint két évtizede minden esztendőben, augusztus 6-án a Körösvidéki Múzeum, a Bihar Megyei Kulturális és Népi Hagyományőrző Központ és a nagyváradi Rockfilharmónia idén is megszervezte a Hiroshima – Give Peace a Chance című emlékkoncertet amolyan hippis hangulatban, az elhangzott dalokkal főleg arra figyelmeztetve, hogy mennyire fontos a béke, az egyetértés.

A minden korosztályt felvonultató szép számú érdeklődőt dr. Aurel Chiriac múzeumigazgató köszöntötte a hétfői rendezvényen. Felidézte, hogy a sorozat hajdan a Barokk Palota parkjában indult útjára, hogy aztán az utóbbi időben már a Körösvidéki Múzeum új székhelyének udvarán gyűljenek össze az emlékezők. Úgy fogalmazott: bár az épületet egykor a hadviselés szolgálatába állították, a főbejáratánál háborús szimbólumok láthatóak és harci cselekményekkel kapcsolatos döntéseket hoztak az egykori működtetői, örömre ad okot, hogy napjainkban már nem katonákat képeznek benne, hanem a Bihar Megyei Tanács égisze alatt a kultúra egyik fellegváraként funkcionál Váradon. Megjegyezte azt is: jövőre már a 25., jubileumi kiadása lesz az emlékkoncert-sorozatnak, amit természetesen méltóképpen szeretnének megünnepelni.

Magyar dalok is

A konferanszié szerepét a másik főszervező, Florian Chelu Madeva, a Rockfilharmónia alapítója vállalta el. A palettán pop-, rock- és folkszámok szerepeltek, az est folyamán egyebek mellett felcsendültek dalok John Lennontól, illetve a Beatlestől, a The Cranberries, a U2 és a White Lion zenekaroktól, Louis Armstrongtól. Ana Blandiana és Adrian Păunescu költeményei közül is elhangzott néhány megzenésített formában, valamint Shakespeare 25. szonettje.

Fellépett a Fala Band (Liliana & Mircea Budău-Ioniţă, Mario & Adrian Abrudan), a Francisc Hubic Művészeti Iskola néhány tanárából és diákjából verbuválodott Artgroup (Carla Florian, Veronica Balogh, Bogdan Ciora, Lăcrimioara Deac és Iulia Popotan), az Intermezzo vonosnégyes (Florin Avram Petroniu, Mânecan Valer-Ioan, Kurucz Tibor, Gheorghe Crişan), valamint szólistaként Călin Pop (Celelalte Cuvinte) és kislánya, Ambra Pop, Mihaela Simai „Melaz”, Vasile-Dan Beşe (Bebe), Emil Sauciuc, Marian Filip és a meghívottja, Raul Silaghi, Alexandrina Chelu, Florian Chelu Madeva.

Magyar szerzeményeket az egyébként vallásos muzsikát játszó Confiteor együttes (Gulyás Mónika, Perei Benita, Perei Tibor, Boros István, Tamás-Péter Tibor) énekelt: egy részletet a Kőműves Kelemen című rockballadából, Révész Sándor sokak által feldolgozott szerzeményét, a Vigyázz a madárra címűt, valamint a Ne vágj ki minden fát! – melyet a Fonográf és Koncz Zsuzsa tett ismertté anno. Utóbbit a zenekar tagjai tágabb értelemben vették, vagyis azt üzenték, hogy ne csak a fákat, hanem általában véve a közösségeket, vagyis egymást se bántsuk.

A nagyszerű koncert lezárásaként, folytatva a hagyományt, valamennyi fellépő közösen elénekelte a címadó dalt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!