ERDON Helyi hírek

2018.07.12. 10:13

Stratégiai projektek kedvezményezettje a Megyei Tanács

Szerda délután a megyeházán két nyertes stratégiai projektet ismertettek intézményvezetők. Az egészségügyiben Bihar a vezető partner, a kulturálisban Hajdú-Bihar megye. 

Szerda délután a megyeházán két nyertes stratégiai projektet ismertettek intézményvezetők. Az egészségügyiben Bihar a vezető partner, a kulturálisban Hajdú-Bihar megye. 

Mindkét stratégiai projekt európai uniós finanszírozással, az Interreg V-A Románia- Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program 2014-2020 keretében valósulhat meg, a részleteket Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke, Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke, dr. Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője, Muraközi István berettyóújfalui polgármester, Cristian Delcea, a Megyei Kórház projektfelelőse és dr. Adrian Maghiar, a Nagyváradi Egyetem orvosi fakultásának dékánja ismertették.

Egészségügyi területen a hivatalos értesítés alapján a Bihar megye által vezető partnerként benyújtott projekt a második legnagyobb számot érte el 84,5 ponttal, becsült értéke áfával együtt 9.474.159,01 euró. Kilenc partner vesz benne részt: a berettyóújfalui Gróf Tisza István Városi Kórháznak 873 ezer euró jut, a Bihar Megyei Tanácsnak és a hegyimentő szolgálatnak 753 ezer euró, az egyetemnek 1,4 millió euró, a nagyváradi dr. Gavril Curteanu Városi Kórház onkológiai központjának és a Megyei Kórháznak 5,2 millió euró, a margittai, a nagyszalontai, az élesdi és a belényesi városi kórházaknak egyenként 270 ezer euró. Gyógyászati eszközöket és berendezéseket vásárolnak a kórházaknak, szakképző központot hoznak létre az egyetemnek, és telemedicina rendszert építenek ki a kórházak, valamint Pádis és Vértop közt, utóbbi helyeken épületeket is felhúznak. A megvalósítás két év, legkésőbb 2021 eleje, Pásztor Sándor elmondása szerint mihamarabb előkészítik és elkezdik a tendereztetéseket.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés elnöke arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben az Európai Unióban átlagosan 80,6 év a születéskor várható élettartam, ugyanez Magyarországon 75,7, Romániában pedig 75 év. Az elhalálozási okok között pedig mindkét országban vezető helyeken a szív- és érrendszeri, majd a daganatos megbetegedések szerepelnek. Ugyanakkor az EUROSTAT 2017-es jelentése szerint miközben az EU-tagállamokban átlagosan a nemzeti össztermék (GDP) 9,5 százalékát fordítják az egészségügyre, addig Magyarországon ez az arány 7,2, míg Romániában 4,9 százalék. Emellett az EU-ban átlagosan 3000 euró az egy főre jutó egészségügyi kiadás, azonban Magyarországon csak ennek a fele, vagyis 1428 euró, Romániában pedig még ennél is kevesebb, csupán 814 euró. Mindenképpen szükség van tehát a humán tényezővel kapcsolatos befektetésekre, hogy ezek a statisztikák javuljanak.

Emberélet

Dr. Vitányi István, a térség fideszes országgyűlési képviselője a határon átnyúló pályázatok nyújtotta lehetőségek fontosságát emelte ki, a gyümölcsöző együttműködések olyan eredményeit említve, mint például a kerékpárút Nagyvárad és Berettyóújfalu között, vagy a kapcsolat az újfalui Gróf Tisza István és az élesdi városi kórházak között.

Cristian Delcea, a Megyei Kórház projektfelelőse nem rejtette véka alá, hogy Romániában alulfinanszírozott az egészségügyi rendszer, ezért minden lehetőséget meg kell ragadni a fejlesztésre. Kijelentette: közgazdasági szempontból egy emberélet körülbelül kétmillió eurót ér, tehát három megmentett élettel már visszahozzák a pályázat értékét. Hozzátette: a gyógyászati eszközöket a betegek és az orvosok igényeire való tekintettel fogják beszerezni. Dr. Adrian Maghiar, a Nagyváradi Egyetem orvosi és gyógyszerészeti karának dékánja tudatta, az egyetemre jutó költségvetési keretből egy képzési központot alakítanak ki a noninvazív műtéti módszerek alkalmazására.

Muraközi István, Berettyóújfalu polgármestere a Gróf Tisza István Kórházban a projekt keretében megvalósítandó fejlesztésekről számolt be: itt a geotermális energiát és a termálvizet fogják gyógykezelésre használni egy jelentős beruházást követően, ami remélhetőleg hozzájárul majd a hatékonyabb mozgásszervi rehabilitációhoz.

 Kulturális projekt

A hárompilléres kulturális projektben partner a Bihar Megyei Tanács, ennek vezető partnere Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata. Jelenti forgószínpad kialakítását a Szigligeti Színházban- becsült költségvetés 970.393 euró, a Körösvidéki Múzeum új székhelyének dotálását, illetve a II. és III. emeletek befejezését- 2,767 millió euró és egy kulturális központ működtetését a várad-velencei művelődési házban- 673.895 euró. A támogatások segítségével a cívisvárosban a Latinovits Színház kivitelezésének befejezésére nyílik lehetőség.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!