ERDON Helyi hírek

2018.07.31. 14:17

„Politikai terrorizmus és etnikai hazudozás”

Összegezte a Váradon és a Megyei Tanács körül az úgynevezett Ady-ügyben kialakult helyzetet és annak hátterét az EMNP megyei vezetője. Csomortányi István szerint „nemzetiségi kérdést akar kreálni az RMDSZ a pénzről és hatalomról szóló háborúból”.

Összegezte a Váradon és a Megyei Tanács körül az úgynevezett Ady-ügyben kialakult helyzetet és annak hátterét az EMNP megyei vezetője. Csomortányi István szerint „nemzetiségi kérdést akar kreálni az RMDSZ a pénzről és hatalomról szóló háborúból”.„Kellemetlen mindenki számára és káros is az a harc, ami viszont nem onnan indult, hogy úgymond a váradi polgármester állítólag elvette az Ady középiskola fűtésrendszerének felújítására szánt pénzt, hanem valójában az a háttere az egésznek, amit az RMDSZ és a PSD által vezetett Megyei Tanács művelt előzőleg, mégpedig a településeknek diszkriminatívan kiosztott közpénzek kapcsán” – így fogalmazott kedden az Erdélyi Magyar Néppárt megyei elnöke, Csomortányi István, a sajtótájékoztatón, amit épp a helyzet kapcsán tartott. Mint ismeretes, egyesek megint magyarellenességgel vádolják Ilie Bolojan helyi PNL-elnököt, és váradi polgármestert, most épp arra hivatkozva, hogy a városi tanács legutóbbi ülésén más iskolához irányította át az Ady középiskola fűtésrendszerére a Megyei Tanács által a városnak átutalt pénzt.

„A manipulációk elkerülése céljából is tudnia kell mindenkinek, hogy közel két éve zajlik a háború a Megyei Tanács RMDSZ–PSD-s vezetése, valamint a kiszorított PNL között. Ennek igazi oka az, hogy a két évvel ezelőtti önkormányzati választások előtt az RMDSZ két titkos szerződést is kötött azért, hogy hatalomra kerülhessen, ám a választás után a PSD-hez pártolt és átverte a PNL-t. Ez az, ami miatt az RMDSZ számára a PNL részéről nincs bocsánat. Ráadásul júliusban az RMDSZ–PSD vezetésű Megyei Tanács úgy fogadta el az önkormányzatoknak és egyes civil szervezeteknek közpénzeket juttató határozatát, hogy direkt diszkriminálta a PNL-t. Holott a megyében 49 PNL-s polgármester van, a megye lakosainak kétharmada PNL-vezetésű településen él, mégis ennek a pártnak a színeit képviselő településeknek csak a teljes összeg 10%-át juttatta az RMDSZ–PSD. A PNL-s Bolojan által vezetett Nagyvárad például 0 lejt kapott fejlesztésre, a Pásztor-Mang-vezette Megyei Tanácstól. Várad kiéheztetésének amúgy is híve a PSD is, mivel az ország kormányát is ők adják, és az országos fejlesztési tervből is kihagyták Váradot. Ehhez jön tehát még a megyében az RMDSZ húzása. Utóbbi az egyházak és civil szervezetek támogatása révén is csak klientúrát épít. Valahol jó, hogy magyar tervezeteknek jut pénz, de a Megyei Tanács vezetésében egészséges jövőbe látásnak kellene lennie, hiszen, ha gyakorlattá válik a Pásztorék által csúcsra járatott pénzügyi diszkrimináció, és majd fordulnak az erőviszonyok, akkor a kiszorítottak bosszút fognak állni. Ez pedig az egész magyarságot érinti, nemcsak a klientúrát. Ez történt most Váradon is, az Ady iskola kapcsán” – mondta Csomortányi.

Eredmények nélkül

Hozzátette: az RMDSZ és a PSD által irányított Megyei Tanácsnak máig sincs semmilyen fontos eredménye, se ipari park, se tanmedencék, és még a reptér is járatok nélkül marad, ráadásul csak 50 kilométernyi útjavításra utaltak ki pénzt, 101 településnek, ami semmi. „Siker tehát nincs, ezért el kell terelni a figyelmet, botrányt kell kelteni, ha pedig magától nincs, akkor szerveznek párat. Mint most az Ady kapcsán. A Pásztor-féle Megyei Tanács az iskolák támogatásakor sem a megoldást keresi, hanem kifejezetten a botrányra hajt. Most is csak szlovák és magyar iskoláknak küldtek pénzt, tudva, hogy így a románok dühösek lesznek. Ha valóban megoldást kerestek volna az Ady iskola kapcsán is, akkor utánanéztek volna mi ott a helyzet a fűtésrendszerrel. A valóság ugyanis az, hogy egyrészt a városi hőközpontot kell felújítani, ami a város dolga, majd az iskola belső rendszerét, ami az iskoláé és fenntartóié. De direkt nem is egyeztettek a Bolojan-féle városvezetéssel erről sem, így nem is tudhatták, hogy Bolojanék már sikerrel pályáztak uniós támogatásra, az adott városi hőközpont felújításáért. Ez a Bémer tér felújításának része lesz. Tehát hiába hangoztatják, hogy úgymond elvette a pénzt, igenis lesz rá pénz. Ami pedig az épületen belüli fűtésrendszert illeti, arra az épület tulajdonosának, a Római Katolikus Püspökségnek kellett volna pénzt utaljanak Pásztorék – már ha igazán megoldást kerestek volna. Azzal is ámítják most a népet, hogy céljuk az volt, hogy az iskolában az idei télre már biztosítsák a felújított fűtésrendszert. Ez sem igaz azonban, hiszen a kivitelezésre kötelező közbeszerzést lebonyolítani, ami egy évvel kitolja a megvalósítást. Nagyon jól tudják ezeket a Megyei Tanácsnál, ám inkább hazudoznak erről is” – tette hozzá az EMNP elnöke, megjegyezve, „Pásztorék tehát minden egyeztetés nélkül előbb provokálták a PNL-eseket, azzal is, hogy nem utaltak pénzeket a PNL-s vezetésű településeknek, majd minden megbeszélés nélkül átdobtak a váradi városvezetés számlájára egy összeget, úgymond az Adynak, nyilván előre tudva, hogy ezzel csak botrányt érnek el így, és ezt is akarták”.

Közös hangot keresni

Elmondta még: „Ami a Szacsvay iskolát illeti, ott sem megoldást kerestek, csak botrányt. Hiszen, ha rendezést akartak volna, létezik az iskola működését támogató szervezet, és annak utaltak volna. Helyette minden ilyen támogatás kapcsán azt választották, hogy előbb felheccelik Bolojanékat, aztán panaszkodnak a nyilvánosságnak. Döbbenetes újdonság, hogy már diákokat is felhasználnak eszközként. Az Ady és a Szacsvay vezető tanácsaiban is vannak magyar emberek, de az RMDSZ őket is megkerülte, és inkább egyből az összefüggéseket nem sejtő diákokat vitetett a városi tanácsülésre, hogy legyen látványos akció. Azt tudom mondani, bármilyen erős is, hogy mostanság csak muszlim terroristák szoktak még gyerekeket maguk előtt tolni. Politikai terrorizmus ami zajlik. Az RMDSZ és a PSD nemzetiségi kérdést akar csinálni a pénzről és a hatalomról szóló háborújából. Pedig tudni kell, hogy Várad lakosságának háromnegyede a PNL-s Bolojanékat támogatja, aki, ha indul legközelebb, akkor is nyer, tehát a magyarság érdekében épphogy nem uszítani kellene a magyarokat ellene, hanem közös hangot keresni vele. Ehelyett valójában még az is bejátszik, hogy a kétfelé szakadt itteni RMDSZ még a Várad-vidék ellentét élezésén is dolgozik”. Csomortányi emlékeztetett: „Az RMDSZ már meghúzott egy ilyet, mégpedig 2012-ben, szintén az Ady iskola kapcsán, amikor azzal riogatott, hogy Bolojanék nem hosszabbítják meg a tanintézet bérleti szerződését, így az iskolának költöznie kell. Ez sem volt igaz, viszont a sajnálatos eredmény az lett, hogy a bizonytalanság miatt kevesebb szülő íratta az Adyba a gyerekét, ahol emiatt két osztállyal kevesebb indulhatott. Most meg az Adyval kapcsolatos fűtéses műbotrány ismét eltántoríthatja a magyar szülők egy részét az iskolától. Kérdés az, hogy meddig éri még meg a magyarságot veszélyeztetve a hatalom birtoklása a Pásztor-Szabó vezetésű megyei RMDSZ-nek”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!