ERDON Helyi hírek

2018.07.25. 17:49

Ötven lej fölött „minden” csúszópénz

Antikorrupciós prezentációsorozat megtartását rendelte el a prefektúrákon a román kormány belügyminisztere. A kötelező program Váradon is megvolt, a Prefektúrai Kollégium keretében.

Antikorrupciós prezentációsorozat megtartását rendelte el a prefektúrákon a román kormány belügyminisztere. A kötelező program Váradon is megvolt, a Prefektúrai Kollégium keretében.Váratlanul módosult az úgynevezett Prefektúrai Kollégium szerdai ülésének napirendje. Ioan Mihaiu megyefőnök ugyanis bejelentette: a belügyminiszter elrendelte, hogy a belügy korrupcióellenes szolgálata minden megyében tartson antikorrupciós bemutatót. Ez tehát kötelező, ezért nálunk beiktatták a tegnapi tanácskozás napirendje elé – mint Mihaiu megjegyezte, azért, mert nem akarta eddig a kollégái szabadságolásának idejét használni ilyesmire. A bemutatót tehát a belügy keretében működő korrupcióellenes szolgálat munkatársai tartották – e szolgálat feladata egyébként a szaktárca felügyelete alatt működő intézményekbeli korrupció visszaszorítása. Az általános jellegű vonatkozó szöveg felolvasása mellett bemutattak egy rövid filmet, amelyet a váradi börtönben forgattak. Ebben Ovidiu Pleșa beszél, akinek ügyeiről annak idején részletesen cikkeztünk: az orvos több kollégájával együtt kizárólag csúszópénzért volt hajlandó végezni munkáját, vagyis pénzt kért minden egyes olyan polgártól, aki a fogyatékkal élőknek járó juttatások meghosszabbítását akarta elintézni. Pleșát végül három évre ítélték, és a börtönből azt nyilatkozta, hogy bár 55 ezer lejt sikerült kasszíroznia, ma már bánja az egészet; elmondása szerint nagyon nehéz volt már előzetesben lenni is, nem beszélve a börtönévekről. Figyelmeztetett: „sokan eleve korrupt szándékkal, mások egyszerű megszokásból adnak, illetve fogadnak el úgymond figyelmességeket, tárgyak vagy pénz formájában, talán 5–10 lej értékben ez még elnézhető, de körülbelül 50 lej fölötti összegeknél már minden ilyen csúszópénznek, illetve megvesztegetésnek minősül hivatalosan, és eleve súlyosbítja a büntetési tételeket, arra az esetre, ha rajtakapják az illetőt – egyébként nemcsak a kérés, elfogadás, de az adás is büntethető”.

Vitatható eredmények

A Prefektúrai Kollégium soros napirendjén aztán két intézmény beszámolója szerepelt. A tanfelügyelőség vezetője elmondta: a diákok képességvizsgái idén 31 központban zajlottak a megyében, ami 11-el kevesebb, mint tavaly, 4664-en iratkoztak be, 4129-en mentek el vizsgázni, 70,11%-os volt a sikerességi arány. Ami az érettségit illeti, az nálunk 47 központban zajlott. 7 diákot zártak ki a vizsgafolyamatból, összesen 4147 beiratkozott volt, közölük 3795 jelent meg a vizsgákon. Kezdetben 63,37%-uk kapott átmenő átlagot, az óvások után ez 65,11-re emelkedett. Ez 5%-kal rosszabb a tavalyi eredménynél. Érdekesség, hogy a megyében összesen hat olyan diák volt, aki 10-es átlaggal zárt.

A tanácskozáson továbbá a Bihar Megyei Egészségbiztosítási Pénztár képviselője ismertette a kötelező országos egészségügyi programokat, ám többnyire általános jelleggel, így végül a kérdések rendjén nem hangzott el semmilyen érdeklődés, és a prefektus hamar be is rekesztette az ülést.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!