ERDON Helyi hírek

2018.07.24. 13:02

Közműcserék szerte a városban

A nagyváradi Vízművek idén nyáron körülbelül 10 millió eurót költ közműcsere és -korszerűsítési munkálatokra, több mint 120 helyszínen. Ez az utóbbi évek legnagyobb szabású beruházása.

A nagyváradi Vízművek idén nyáron körülbelül 10 millió eurót költ közműcsere és -korszerűsítési munkálatokra, több mint 120 helyszínen. Ez az utóbbi évek legnagyobb szabású beruházása.

Vízhálózatokat korszerűsítenek, csatornarendszereket bővítenek és egy új használtvíz-szivattyúállomást alakítanak ki. Nehéz időszaknak ígérkezik, úgy a fogyasztók és a kivitelezők, mint a forgalom szempontjából, mert a tervek szerint a munkálatok többségével őszig végezni kell. A városközpontot sem kímélik, a múlt hónapban már elkezdődött a közműcsere a Széchenyi téren, mai nevén a Traian parkban, beleértve az esővíz elvezető csatornákat is. Több mint 150 évesek ugyanis ezek a csövek, és emiatt állandó a vízveszteség. Egész nyáron dolgozni fognak úgy, hogy részlegesen lezárják a forgalom elől az éppen aktuális munkatelepet, a Prefektúra környékétől egészen a Magheru sugárútig (Sztaroveszky útig). Ugyancsak szakaszonként haladnak az Eminescu (Szaniszló) utcában is, mivel ott sem ajánlott az egész utca lezárása. A Menumorut és a Gheorghe Lazar közti résszel rajtoltak, és mennek tovább egészen a Fő utcáig.

Komolynak ígérkeznek a munkálatok a Dózsa György utcában, a megyei kórház környékén, ahol egy 3-4 méter mély gödröt kell ásni az utolsó háztól egészen a Z3-as tömbház vonaláig, a tendereztetés már lezajlott.

Új munkatelepek nyílnak a jövőbeli egyetemi campusnál, a Ceyrat-negyedben, a várad-rogériuszi Spartacus utcában, ahol az egészségügyi dolgozók számára a városi kórház udvarán megépítendő ANL-tömbházat kell majd csatlakoztatni a közműhálózatra, valamint a Balogh István utcában, ahol szintén ANL-tömbházakat fog kelleni közművesíteni a körgyűrűnél. Ásni kell a hálózat cseréje miatt az Octavian Goga utcában is, az állatkerttől az Aradi útig, a régi azbeszt csövek helyettesítése miatt a Thomas Mann utcában, illetve a háztartási csatornák modernizálása érdekében a Samuil Micu Klein utcában és a Strand sétányon.

Szivattyúállomás

A Bihari úton egy szivattyúállomást telepítenek: azért, hogy elkerüljék a környékbeli háztatársok vízzel való elárasztását, a dombokról lefolyó vizet a Vadpatakba gyűjtik és szivattyúzzák a Stefan cel Mare úton levő ANL tömbház közelében, a Teodor Nes-híd és a Ion Bogdan utca közötti részt illetően, illetve a bihaspüspöki Kis-Körös felé irányítják a Ion Bogdan utca túli szakaszon.

Dolgozni fognák továbbá a Teatrului, a George Cosbuc és Spiru Haret utcákban, a Strand sétányon, Sucevei, Făgăraşului, Dimitrie Cantemir és Gheorghe Costaforu utcákban, a December 1. parkban, a Mihai Pavel, Arany János, I. L. Caragiale és George Enescu utcákban, valamint a nagypiac környékén és így tovább.

Gyakorlatilag szinte egyetlen infrastrukturális befektetés sem valósulhat meg anélkül, hogy ez ne érintené a Vízműveket. Ilyenek például az új Pece-híd építése a Rulikowszki úton, a Bémer tér rekonstrukciója, az új villamossínek lefektetése az Emanuel templom melletti körforgalomnál, a zöldfolyosó létesítése a Barcaului utcában stb.

Közben mindezzel párhuzamosan folyik új befektetéseknek az előkészítése a Nagy Infrastruktúra Operatív Program 2014-2020 keretében, a cél 108,2 millió euró lehívása.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!