ERDON Helyi hírek

2018.07.09. 10:25

Középkori fesztivál zajlott a váradi várban

Az elmúlt hétvégén, július 6–8. között szervezték meg Nagyváradon a Középkori Várnapokat. A fesztivál valóságos időutazást nyújtott a várba látogatóknak: korhű ruhák, lovasbemutatók, várostrom, íjászbemutató és -oktatás, kézműves vásár, koncertek is várták a helyszínre érkezőket.

Az elmúlt hétvégén, július 6–8. között szervezték meg Nagyváradon a Középkori Várnapokat. A fesztivál valóságos időutazást nyújtott a várba látogatóknak: korhű ruhák, lovasbemutatók, várostrom, íjászbemutató és -oktatás, kézműves vásár, koncertek is várták a helyszínre érkezőket.

Pénteken délelőtt a Deus Vult Egyesület íjászbemutatót tartott, később ugyanők párbajversenyt szerveztek. A táborhangulatot az Ómagyar nevet viselő csapat tette színesebbé középkori daljátékával, ők szombaton színpadra is léptek. A fesztiválon a színpadokon az ukrán Spiritual Seasons mellett a Hollóének Hungarica Régizene Együttes lépett fel középkori zenével. Érdekes hangszereket szólaltattak meg, spanyol, skót és középkori dudákat, furulyát, zergekürtöt, középkori sípokat és dobokat, csörgőket, tromba-marinákat, tekerőlantot, kobozt és buzukit. A középkori magyar dalok mellett macedón, bolgár, török, üzbég, stb. hangzásúakat is színpadra vittek. A zene mellett volt tánc is: délután a Barcasági Várak Lovagjai (Cavalerii Cetatiilor Barsei) tartottak táncbemutatót, amelybe a közönséget is bevonták, a Hollóének Együttes tagjainak segítségével megtanítva egy moldvai csángó néptáncot is, nevezetesen az Ördög útját. A várkertben ragadozómadár-bemutatót tartott a Soimanart, a gyerekek ki is próbálhatták, milyen egy baglyot karon tartani.

Hat órától a Terraultrasilvana és az Egri Vitézlő Oskola tartott várostrom-bemutatót: a magyarok vitézhez illő módon védték a várat, sikerült is visszaverni a törökök első támadását, ám a puskaropogás és a közelharc ellenére a második ostrom során az ellenségnek sikerült bevenni a várat. Szombaton és vasárnap egyre többen látogattak ki a középkorba ,,öltözött” várba, meglepő módon, hiszen szombat reggel úgy tűnt, hogy az eső elmossa a fesztivált. A kora délutáni órákban már kitisztult az ég, a helyszínen arról érdeklődtünk, hogy a felállított jurták hogy viselik a kedvezőtlen időjárást. Elmondták: bár a jurta belső elrendezése korhű, és az ott kiállított tárgyak is megfelelnek az eredetieknek, a jurta a szerkezetét illetően azért mégis ,,modernebb”, hiszen nem csak szövettel van befedve, hanem műanyaggal is.

A vár keleti kapuja melletti részen a hétvége folyamán többször lehetett látni lovasokat és lovasbemutatókat, többek között az Ómagyar Hagyományőrzők Csapata lovasai, a Nyugati Gyepűk Pajzsa lovasai és az Anda Lovasharc Csapat tagjai tartottak látványos bemutatókat. Az Anda Lovasharc Csapat tagjainak beöltözését is láthattuk, védőruhát viseltek, a helyszínen elmondták, hogy ezt a középkorban és most sem tudják egyedül magukra ölteni, ezért akkor és most is szükség van segítőre. A csapat célja a középkori lovas nomádok harcmodorának felelevenítése lóháton, valamint a korszaknak megfelelő viselet és fegyverek bemutatása.

A kézművesség és az íjászoktatás, lándzsadobás mellett más gyermekprogramok is voltak, Gyermekszínpad is volt felállítva, ahol a Peregrinii több gyermekelőadást tartott, valamint más ,,középkoriak” táncokat és zenéket mutattak be, valamint középkori bohózatokat.

Ómagyarok

Az Ómagyar Hagyományőrzők Csapata szerves részét képezte a fesztiválnak, attól függetlenül, hogy a román anyanyelvű látogatókkal csupán angolul értettek szót. Magyarország szinte összes megyéjéből vannak tagok, sőt még a Felvidékről is. Önellátó tanyákkal és mesterségekkel foglalkoznak, kézművességet és harcászatot oktatnak, kiállításokat szerveznek tudtuk meg az egyik csapatkoordinátortól, Boros Csabától. A nagyváradi fesztiválra könnyű lovasokkal és lovasíjászokkal érkeztek, zenekarral – középkori és népi zenét játszanak régi hangszereken –, emellett lándzsadobást és íjászatot oktattak. Jurtát is hoztak magukkal, ahol ismeretanyagokat, leletmásolatokat és középkori tárgyakat (ékszereket, konyhai eszközöket, harci eszközöket, íjakat, nyilakat, kaftánokat stb.) lehetett megtekinteni.

Mongol támadás

Szombat este a várat mongol támadás érte, legalábbis úgy tűnhetett, mivel látványos csatarekonstrukcióval készültek: az 1241-es tatárjárás ideje alatti csaták milyenségének bemutatása volt a cél, több mint 250 harcos vett részt abban. A Pusztai Farkasok Ordas Nemzetség íjászai is részt vettek a csatában, a keresztes lovagok ellen harcoltak. A Pusztai Farkasok 9 íjásza bőrpáncélba öltözve, nyílzáporral lőtte szét a keresztes lovagok katapult kezelőit és íjászait, a közelharci jelenetben pedig a gyalogosharcosok lőtték egymást. Mint Balogh János, a Pusztai Farkasok Ordas Nemzetség titkára elmondta: egy ilyen csatarekonstrukcióra körülbelül két hétig készülnek, 6-8 edzés körülbelül elég.

A Pusztai Farkasok Ordas Nemzetség íjászcsapat emellett egy 10. századi jurtát is felállított a nomád táborban, szombaton és vasárnap a jurta mellett próbálhatták ki a gyermekek és a felnőttek az íjászatot. A nomád táboron belül pénteken íjászversenyen is részt vettek, körülbelül 10 csapat versenyzett.

Vásár

A várfoglalás ám nemcsak a törököknek sikerült, hanem a különböző kézműves tárgyakat készítőknek, illetve árusítóknak is: az egész napos és egész hétvégén át tartó vásáron kézműves szappanokat, különféle mézeket, szalmából font dísztárgyakat, varrottasokat lehetett vvenni, de természetesen a fesztiválokon megszokott ételek-italok sem hiányoztak. A Mesterségek utcáján a portékájukat árusítók mellett ugyanakkor meg lehetett figyelni, hogyan használják a szövőszéket, de ki lehetett próbálni a szalmafonást is, a türelmesek pedig portrét rajzoltathattak magukról.

Bródy-koncert

A középkortól jóval távolabbi, napjainkhoz viszont közelebb álló korszak hangulatát idézte fel a pénteken hét órától színpadra lépő Bródy János, aki bár még mindig elmondja, hogy be van rekedve, és ez már ötven éve tart, de egyúttal azt is bebizonyítja, hogy egyetlen gitárral, különösebb effektusok nélkül is lehet hitelesen előadni. Olyan ikonikus dalok hangzottak fel, mint a Mama, kérlek, a Filléres emlékeim, az Egy hétig tart, a Földvár felé félúton, az éles kritikát megfogalmazó Ezek ugyanazok, a nem is olyan régi Nyuggerdal, de a júliusi hőség ellenére a közönség együtt énekelte az énekes-dalszerzővel a Micimackót is, a ráadásban pedig természetesen nem maradhatott el a Ha én rózsa volnék, amit a nem túl nagyszámú, de annál lelkesebb közönség szintén együtt énekelt az előadóval.

A fesztiválon pénteken fellépett még a Menestrelii Cetății Oradea & Vendégeik, szombat este Nightlosers és a Subcarpați, késő esténként pedig tűzzsonglőrök is tartottak bemutatókat. A vasárnap estére tervezett Ad Libitum Voices- és Vanotek-koncert a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt.

János Piroska, Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!