ERDON Helyi hírek

2018.07.31. 14:50

Katasztrófajelzések az OTL-nél

Mérsékelten rémült utasok is ott voltak hétfőn azon a tájékoztatón, amelyen a váradi OTL-kijelzőkkel kapcsolatos újdonságról számolt be több intézmény illetékes vezetője a városközpontban.

Mérsékelten rémült utasok is ott voltak hétfőn azon a tájékoztatón, amelyen a váradi OTL-kijelzőkkel kapcsolatos újdonságról számolt be több intézmény illetékes vezetője a városközpontban.Esetleges vészhelyzetekkor immár a Helyi Közszállítási Vállalat (OTL) elektronikus tájékoztató tábláin is felhívások, tájékoztatások fognak megjelenni az adott krízishelyzettel kapcsolatban. Ezt szemléltette és az ezzel kapcsolatos részletekről számolt be hétfőn a Crișana Sürgősségi Esetek Felügyelőségének (ISU), valamint az OTL-nek a vezetősége. A Szent László téren lévő villamosmegállóban szemléltették is a kijelzőkön az egészet, mire egyes várakozó utasok – elolvasva a pannókon futó feliratokat – az újságírókat kezdték kérdezgetni arról, hogy mi baj van, ha egyszer azt írja ott, hogy „vörös kód”. Semmi sem volt azonban, hiszen ez csak a bemutató részét képezte. Sorin Mihai Caba, az ISU megyei vezetője elmondta: tudomásuk szerint az országban nálunk indul el elsőként ilyen program, pedig más városokban is vannak elektronikus kijelzői a tömegközlekedési vállalatoknak.

Részletek

Viorel Mircea Pop, az OTL első embere jelezte, nemrégiben kötöttek szerződést az ISU-val arról, hogy utóbbi is használhatja a jelzett célra a táblákat. Florin Zoicaș, az ISU helyettes vezetőjének elmondása szerint a rendszer úgy működik, hogy amint értesítéseket kapnak az Országos Meteorológiai Szolgálattól, természetesen olyanokat, melyek Várad területén jeleznek meteorológiai veszélyt, az ISU az OTL diszpécserszolgálatát értesíti és utóbbi fogja bevinni a rendszerbe a rövid szöveges üzeneteket, amelyek a városban található összes ilyen táblán egyszerre futnak majd. Később várhatóan más jellegű vészhelyzetekre is kiterjesztik a programot. A szemléltetés során azt láthattuk, hogy nemcsak annyi jelenik meg, hogy milyen színű riasztás van érvényben, hanem utána az is, hogy ez mit jelent – ennek ellenére ismertetjük a rendszeresített kódokat, megjegyezve, hogy egy-egy szín több meteorológiai jelenséghez is kapcsolódik: narancssárga – erős szél, narancssárga – nagy mennyiségű eső, narancssárga – villámlás és jégeső, narancssárga – egyéb veszélyes jelenségek, piros – erős szél, piros – nagy mennyiségű eső, és így tovább. Azaz a színek az utánuk jelzett jelenség erősségét mutatják, a narancssárga és a piros mellett sárga van még. Külön szerepel a listán a zöld, ez azonban azt jelenti, hogy semmilyen veszélyes időjárási jelenség nincs. Mindemellett a táblákon már mostantól egyéb üzenetek is megjelennek az ISU-tól, ha szükséges. Példaként említették a következőket: „próbariadó – katasztrófariadó próbája”, „próbariadó – légvédelmi előriadó”, „próbariadó – légvédelmi riadó”.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!