ERDON Helyi hírek

2018.07.31. 14:43

Hegyi mentést tanulnak majd

A SARTISS egyesület képviselői a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség és a SARTISS közös projektjéről szóló sajtótájékoztató végén beszámoltak az immár huszonegyedik alkalommal megszervezett, augusztusban zajló MASH-táborról, melyen túlnyomórészt orvostanhallgatókat képeznek ki a hegyi és barlangi mentésre.

A SARTISS egyesület képviselői a Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség és a SARTISS közös projektjéről szóló sajtótájékoztató végén beszámoltak az immár huszonegyedik alkalommal megszervezett, augusztusban zajló MASH-táborról, melyen túlnyomórészt orvostanhallgatókat képeznek ki a hegyi és barlangi mentésre.Lucian Nistor, a Salvamont-Salvaspeo műszaki igazgatója, Mircea Șandor, az orvosi és gyógyszerészeti kar munkatársa, valamint dr. Mihail Berechet számolt be a részletekről. Mint elhangzott, az augusztus 2. és 9. között, a Glăvoi völgyében megszervezett sátortáborra a helyek már beteltek. A hatvan résztvevő a mentési technikák mellett újdonságként íjászatot is tanul majd, hegyi-kerékpározás is lesz, esténként pedig azt fogják gyakorolni, mit tehetnek, ha az éjszaka úton kapja őket, valahol a hegyekben. Többek között ökológiai képzésben is részesülnek majd. Mindent összevetve a gyakorlaton lesz a hangsúly, de néhány elméleti előadás is lesz majd.

Versenyen bizonyíthatnak

Végül pedig az elsajátítottakról egy versenyen adhatnak majd számot: az öttagú csapatok egy egész napos megmérettetésen vesznek majd részt, melynek során tíz próbán kell majd helytállniuk, nehéz útvonalakon. A nyertesek a szponzoroknak köszönhetően jelentős díjakban részesülnek – többek között orvosi felszereléseket kapnak majd. Az eddigiek során mintegy ezren vettek részt a MASH-táborokon, s hét-tíz százalékuk később vissza is tért a mentőszolgálathoz. Az egykori résztvevők közül többen most oktatókként közreműködnek. A tábor egyik célja pont az, hogy megkedveltesse a résztvevőkkel sürgősségi orvosi ellátás területét, s azon belül a hegyi és barlangi mentést.

Címkék#tábor#MASH

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!