ERDON Helyi hírek

2018.06.29. 10:03

Százöt százalékos kihasználtságon a börtön

A jelenlegi struktúrában 1987 óta működik a nagyváradi börtön, tudtuk meg tegnap azon a sajtóbejáráson, melyet abból az alkalomból szerveztek, hogy ma van a büntetés-végrehajtó rendszerben dolgozók napja. A bejárás inkább infrastrukturális jellegű volt.

A jelenlegi struktúrában 1987 óta működik a nagyváradi börtön, tudtuk meg tegnap azon a sajtóbejáráson, melyet abból az alkalomból szerveztek, hogy ma van a büntetés-végrehajtó rendszerben dolgozók napja. A bejárás inkább infrastrukturális jellegű volt.

A két apostolfejedelem, Szent Péter és Szent Pál napján ünneplik Romániában a büntetés-végrehajtó rendszerben dolgozók napját, akik a kulcsai miatt Szent Péterre mint szellemi patrónusukra tekintenek. Ezért a június 29-ét megelőző napon a nagyváradi börtönben általában minden évben úgynevezett nyílt napot szerveznek az érdeklődők, illetve a hozzátartozók számára, valamint sajtóbejárást is a média képviselőinek. (Nem mellékesen Szent Pál pedig az újságírók védőszentje, bár ez nem került szóba).

Tegnap se történt ez másképp, így mi is körülbelül másfél óra erejéig betekintést nyerhettünk az intézmény életébe. Ez inkább infrastrukturális jellegű és az ott zajló tevékenységek leírására vonatkozó körút volt, a szervezők ugyanis biztonsági és egyéb okokból kifolyólag gondosan ügyeltek arra, hogy személyesen egyetlen elítélttel se találkozzunk, akiket a belegyezésük nélkül amúgy se lehetett volna lefotózni. Mint megtudtuk, jelenleg 480 rab „élvezi” börtönéletet, a jelenlegi struktúrájában 1987 óta működött, 455 férőhelyes BVI ezért enyhén telített, körülbelül 105 százalékos a kihasználtsága. Valamennyi büntetésvégrehajtási fokozat megtalálható benne, vagyis a fogház, a börtön és a fegyház is, illetve előzetesben levők is vannak itt, olyanok, akik esetében még nem született döntés, hogy melyik fokozatban kell letöltsék a büntetésüket.

Fokozatok

A fogház a legenyhébb végrehajtási fokozat. Az elítélt életkörülményei ebben a formában hasonlítanak leginkább a szabad élethez. A végrehajtási intézeten belül felügyelet nélkül szabadon mozoghat, a körletek és a zárkák – egyes kivételes esetektől eltekintve – nyitva vannak. Az elítélt saját költségére vásárolhat. Az elítélt ebben a végrehajtási fokozatban rendelkezik a legerősebb kapcsolattal a külvilággal. Munkáját külső helyszínen is végezheti, és amennyiben magatartása jó, olyan rövid tartamú eltávozás is engedélyezhető számára, amely a büntetés idejébe beleszámít. A börtön átmenet a fogház és a fegyház között. Az elítélt magaviselete (és további törvényi feltételek) függvényében lehetőség van eggyel enyhébb (fogház), és eggyel súlyosabb (fegyház) büntetés-végrehajtási fokozatra is változtatni. A börtönben az elítéltek életrendje pontosabban meghatározott, folyamatos irányítás és felügyelet alatt állnak. Jó magaviselet esetén azonban lehetőség van engedmények, és külön engedélyek megszerzésére, amelyek leginkább az objektumon belüli szabad mozgásra, valamint külső munkavégzésre vonatkoznak. Kivételes esetben a börtönben büntetését töltő elítélt részére rövid tartamú eltávozás – a fogházhoz hasonlóan – engedélyezhető. A fegyház a legszigorúbb végrehajtási fokozat. Az elítéltek életrendje részleteiben is meghatározott, mindennapjaik során állandó irányítás és felügyelet alatt állnak. A fegyház fokozatban fogvatartottak kizárólag engedéllyel és felügyelet mellett mozoghatnak a büntetés-végrehajtási intézet objektumain és körletein belül is. Külső munkában csak különleges esetben és engedéllyel vehetnek részt, kizárólag abban az esetben, ha a külvilágtól való elhatárolásuk megoldható. A körleteket elkülönítik a végrehajtási intézet egyéb részeitől, valamint az egyes körleteket egymástól. A zárkák ajtajai zárva vannak.

Termek

Azok a rabok, akik óhajtják, konditeremben gyúrhatnak, vagy akár pingpongozhatnak is heti két órában. Átlagosan tízen szokták ezt igényelni, egy vitrinben tárolt kupák és egyéb trófeák bizonyítják, hogy a váradiak jól szoktak teljesíteni a börtönök közt szervezett bajnokságokon. Egy üzlet is működik, ahol az elítéltek vásárolhatnak kártyával, készpénz ugyanis nem lehet náluk. A gyengélkedőben két orvos és ápolók teljesítenek szolgálatot, a krónikus betegek száma 200. Néha erőszakos cselekmények is előfordulnak, ezek inkább önpusztító jellegűek, az elmúlt évben például valaki felakasztotta magát a cellájában, de sikerült megmenteni az életét. A fogorvosi rendelőben a berendezések korszerűek. Az ortodox kápolna bejáratánál egy emléktábla hirdeti, hogy 1955–56-ban politikai fogolyként raboskodott Váradon Arsenie Boca. Református és római katolikus istentiszteleteket is tartanak a klubhelyiségben, ahol körülbelül 50 elítélt szokott tanulni. A könyvtár állománya 6000 kötetből áll, vannak köztük magyar kiadványok is, az elítéltek körülbelül 40 százaléka szeret olvasni. Népszerűek a romantikus és a bűnügyi regények, a bestseller listát Sidney Sheldon és Sandra Brown írásai vezetik. Van egy „dühöngő” is, amelynek a padlója és falai is béleltek, hogy az oda 24 órára bezártak ne tehessenek kárt magukban. A cellákban egyébként egy-egy tévékészülék és két telefon is van, melyek természetesen bizonyos megszorítással használhatóak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!