ERDON Helyi hírek

2018.06.26. 13:48

Őszre elkészül a Körös-part megerősítése

Számos konkrétumról számoltak be tegnap az amúgy ünnepinek is tervezett vízügyi konferencián, a Megyei Tanácsnál. Az apropót a Nemzetközi Duna Nap adta, melyet 2004 óta ünneplünk.

Számos konkrétumról számoltak be tegnap az amúgy ünnepinek is tervezett vízügyi konferencián, a Megyei Tanácsnál. Az apropót a Nemzetközi Duna Nap adta, melyet 2004 óta ünneplünk.

 

Az ünnepi köszöntők gyorsan lezajlottak, Pásztor Sándor megyei tanácselnök, Ioan Mihaiu prefektus, Dorel Dume országos vízügyi hatósági alelnök, Imre István helyi vízügyi műszaki igazgató és Simona Pătruț minisztériumi küldött részéről, majd a konkrétumokra tértek a tegnapi nagyváradi vízügyi konferencián. Mégpedig számos tervet ismertettek, olyanokat is, amelyek térségünket kiemelten érintik. Mint a Körösök Vízügyi Igazgatóság képviselője elmondta, jól halad a Körös-part rendezése a váradi városközpontban. Jelenleg a leromlott állagú védőfalak felújítása zajlik. A teljes konszolidációs munka összértéke 30 millió lej, az igazgatóság várhatóan őszre végez az egésszel. Ekkor azonban még nem lesz kész, mivel átadják majd az önkormányzatnak, és az végzi az apróbb, a külalakot érintő utolsó simításokat, saját tervezői segítségével.

JOINTISZA

Simona Pătruț, a Vízügyi és Erdészeti Minisztérium fő tanácsadója az árvíz-megelőzési együttműködést célzó JOINTISZA elnevezésű programot ismertette. Ezt az Európai Unió finanszírozza, fő célja a folyóvizek integrált menedzsmentjének javítása, és ezen keresztül az árvizek gyakoriságának csökkentése. A támogatás összértéke 2,2 millió euró, ebből 446.000 jár a romániai partnereknek. Összesen 17 partner vesz részt ebben, 5 országból: Romániából, Magyarországról, Szerbiából, Szlovákiából és Ukrajnából. Mint az a projekt elnevezéséből is sejthető, főleg a Tisza vízgyűjtő medencéje érintett. Itteni részről a szakminisztérium, az országos vízügy és az országos vízgazdálkodási intézet vesz részt a projektben, de az országos vízügy egyik képviselője ebben épp a Körösök Vízügyi Igazgatósága. Jelentést hallgathattak meg a résztvevők a Körösök vízgyűjtő medencéjében lévő folyók vízminőségéről is. A 2017-es állapotokat tükröző kimutatás szerint 1312 kilométernyi, azaz 62%-nyi vízfolyam jó környezetvédelmi besorolású, 593 km, vagyis 28%-nyi mérsékelten jó, 165 km, vagyis 7,9% gyenge, további 28 km, azaz 1,3% esetében pedig nem tudtak besorolást megállapítani. Ami a szennyvizeket illeti, a Körösök vízgyűjtő medencéjében 120 olyan vállalkozás van, amelyet potenciális szennyezőként tartanak nyilván, ezek összesen 163 szennyező forrást működtetnek, ebből 41 tisztítatlan szennyvízkibocsátó.

Nemzetközi Duna Nap

A Nemzetközi Duna Napot 2004 óta minden évben megünneplik a Duna menti országok. Június 29-ét a Nemzetközi Duna Védelmi Bizottság kezdeményezésére nevezték ki a Duna napjává azzal a céllal, hogy a Duna menti országok minden évben emlékezzenek meg a folyó természeti értékeiről. A Duna menti országok állami szervei és civil szervezetei az 1990-es évek közepe óta egymással együttműködve dolgoznak a vízgazdálkodási feladatok megoldásán, és ennek a munkának már látszanak az első eredményei.

 

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!