ERDON Helyi hírek

2018.06.05. 10:33

Nemzetközi germanista kongresszus Váradon

Június 4–7. között Nagyvárad ad otthont a tizenegyedik alkalommal megrendezett Romániai Germanisták Nemzetközi Kongresszusának (11. Internationaler Kongress der Germanisten Rumäniens). A többnapos kongresszust hétfő délelőtt a városházán nyitották meg.

Június 4–7. között Nagyvárad ad otthont a tizenegyedik alkalommal megrendezett Romániai Germanisták Nemzetközi Kongresszusának (11. Internationaler Kongress der Germanisten Rumäniens). A többnapos kongresszust hétfő délelőtt a városházán nyitották meg.

 

A Romániai Germanisták Társasága (Gesellschaft der Germanisten Rumäniens), a Partiumi Keresztény Egyetem és a Nagyváradi Egyetem közös szervezésében létrejött kongresszus az 1918 – Fordulópont a kultúrában, irodalomban és a társadalomban címet viseli, ennek jegyében az előadások a címben szereplő mindhárom területet érintik. A négy nap alatt nyelv-, fordítás-, oktatás-, irodalom-, és kultúrtudományi szekciókban folynak az előadások, amelyeknek száma megközelíti a százötvent. A hétfői megnyitó a Nagyváradi Egyetem énekkarának előadásával indult, majd Carmen Puchianu a Romániai Germanisták Szövetségének ügyvezető elnöke köszöntötte a résztvevőket, aki a későbbiekben a moderátor szerepét töltötte be. Az 1990-ben újraalapított Romániai Germanisták Társasága által rendezett kongresszus lehetőséget nyújt a hazai és külföldi kutatási munkák, azok eredményeinek megismerésére, a kutatók közötti párbeszédre. A kongresszus fő támogatója a Németországi Akadémiai Tudományos Csereprogram (DAAD), de többek között olyan társszervezőket is a magáénak tudhat, mint a müncheni Német Kulturális és Dél-Kelet Európa Történelmi Intézet (IKGS München), a Regensburgi Egyetem Magyar Intézete (Hungaricum, Ungarisches Institut der Universität Regensburg), vagy a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal. A megnyitón a városvezetés részéről Florin Birta alpolgármester köszöntötte a résztvevőket, köszönetet mondott a társszervezőknek, elsősorban a két egyetemnek. A továbbiakban dr. Pálfi József, a Partiumi Keresztény Egyetem rektora szólalt fel, rámutatva a város kulturális sokszínűségére, illetve bemutatta a PKE-t, azon belül pedig kiemelte a német nyelv és irodalom szakot, amely 2016-ban ünnepelte fennállásának 25. évfordulóját, és amely a tudományos életben konferenciákon, csereprogramokban való részvétellel, publikációkkal képviselteti magát. Michael Jaumann, a bukaresti DAAD Információs Központ vezetője felszólalásában elmondta, Romániában a német nyelv előkelő helyet foglal el, népszerű idegennyelv, ami az oktatás szempontjából egyúttal kihívásokat is jelent, a kongresszuson többek között erről is szó lesz. Roxana Nubert, a GGR alelnöke a társaság történelmét ismertette: a GGR-t Simion Mândrescu, a Bukaresti Egyetem oktatója hozta létre 1932-ben, majd George Guțu alapította újra 1990-ben. George Guțu jelenleg is a társaság elnöki tisztségét tölti be, munkája elismeréseképpen a kongresszus megnyitóján a GGR érdemmedáljával tüntették ki.

A megnyitóbeszédeket két plenáris előadás követte: Detlef Haberland, az Oldenburgi Egyetem professzora 1918 – Átalakuló irodalom címmel tartott előadást, előtérbe helyezve a kelet-európai irodalmat; Andrea Seidler, a Bécsi Egyetem professzora pedig az 1919 utáni bécsi magyar politikai sajtóról beszélt.

A kongresszus a következő napokban a PKE-n és a Nagyváradi Egyetemen fog zajlani, a hétfői napot a brassói Die Gruppe egyetemi színjátszócsoport előadása zárta a PKE dísztermében, kedd este hét órától pedig Lisa Spalt osztrák írónővel fog beszélgetni Mariana Lăzărescu a Ratio et Relevatio könyvesboltban.

János Piroska

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!