ERDON Helyi hírek

2018.06.05. 13:37

Művészeti kiállítás és divat

Kedd délben a vár Fejedelmi Palotájának első emeletén a Művészeti Líceum tizenkettedikes diákjainak tanúsítványmunkáiból nyílt kiállítás három teremben. A folyosón divatbemutató volt.

Kedd délben a vár Fejedelmi Palotájának első emeletén a Művészeti Líceum tizenkettedikes diákjainak tanúsítványmunkáiból nyílt kiállítás három teremben. A folyosón divatbemutató volt.

A nagyváradi Művészeti Líceumba járó diákok, ha óhajtják, amellett hogy leérettségiznek, vizsgamunkákat, illetve -dolgozatokat is készíthetnek, melyeket tanúsítvánnyal ismernek el az illetékesek, és amivel aztán későbbi életük folyamán, ha szükséges, művészként bizonyíthatják, hogy egy szakmai tudás birtokában vannak, úgymond középfokon szakképesített festők, szobrászok vagy éppen divattervezők. Minden tanév végén ezekből a munkákból kiállítást szerveznek, és az idén először ennek nem a tanintézet egyik helyisége biztosít otthont, hanem a várban található Fejedelmi Palota első emeletén három terem. Az alkotásokat így egy tágabb érdeklődői kör tekintheti meg, az egész nyár folyamán.

Öt szak tanulói készültek e napra: Jankó-Szép Noémi tanárnő tanítványai- kerámia (Bede Ingrid, Borbás Dániel, Makai Máté, Sebestyén-Szabó Kriszta, Bujdosó Balázs, Danciu Lorana, Kubik Márk és Lemperger Dávid), Dorin Damaschin tanár tanítványai- textil (Bartoș Georgiana, Boné-Gréczi Loretta, Florian Melinda, Molnár Edina, Plisco Mălina, Petrucz Ágnes, Szabó Dániel), Dávid Mária tanárnő tanítványai- grafika (Balaj Lara, Cret Livia, Călinescu Sabina, Ghenț Denisa, Oiegar Tímea, Papik Adrienn), Nada Panait tanárnő tanítványai- festészet (Biró Franciska, Crișan Alexandra, Silaghi Natalia, Suiugan Diana, Szabó Bernadette) és Ujvárossy Gyöngyi tanárnő tanítványai- divat és dizájn (Bogdan Alicia, Cîmpan Amira, Cozac Monica, Lupo Anastasia, Micovschi Andrada, Rocaș Geanina és Vereș Ana).

Felszólalások

A megjelenteket Mihaela Bondar iskolaigazgató üdvözölte, aki örömét fejezte ki, hogy egy olyan történelmi környezetben lehet megtekinteni a diákok munkáit, mely az évszázadok folyamán a kultúra egyik otthona volt, és a kiállításnak köszönhetően nem csak a múlt egyik építőköve, hanem a jövőé is. Nagy Gabriella aligazgatónő úgy vélte: egy történelmi pillanatnak a tanúi, négy évnyi munka csodálatos eredménye bontakozott ki, mellyel szembesülni felüdülést, örömöt jelent.

Nada Panait katedrafőnök arra hívta fel a figyelmet, hogy 29 végzős több mint 50 alkotása lett közszemlére téve. Dr. Ramona Novicov művészettörténész a fiatalok egyedi stílusáról és arról beszélt, hogy egyelőre ellenállnak annak a kísértésnek, hogy beszippantsa őket a virtuális világ. Ștefan Gaie, a Nagyváradi Egyetem előadótanára egy szegény zsidó ember történetével példázta azt, hogy ha követjük az álmainkat, akkor megtaláljuk a hőn áhított kincset.

Az ünnepség divatbemutatóval ért véget.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!