ERDON Helyi hírek

2018.06.18. 08:50

„Mi magunk vagyunk az egyház”

Idén kétnapos volt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által hagyományosan megszervezett Média-nap. Péntek este A hit kiárusítása című dokumentumfilmet vetítették le a Posticumban.

Idén kétnapos volt a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség által hagyományosan megszervezett Média-nap. Péntek este A hit kiárusítása című dokumentumfilmet vetítették le a Posticumban.

Az érdeklődőket köszöntő Micaci Cristian pasztorális referens jelezte: az elmúlt esztendőkben úgy volt, hogy egy kijelölt júniusi szombaton szűkebb körben egy-egy neves szakember előadást tartott a Média-nap résztvevőinek, az elhangzottakat pedig megbeszélték, illetve egyéb foglalkozások is zajlottak, az idén azonban úgy gondolták, hogy egy kicsit bővítik a kört, ezért vetítik le az előestén Somogyi Viktória A hit kiárusítása című dokumentumfilmjét. Az alkotás több szempontból is fontos: egyrészt rávilágít arra, hogy a világ túlsó oldalán, nevezetesen az Egyesült Államokban élő hívő keresztény emberek hogyan állnak ki a hitük, a vallásosságuk, a templomuk, a kultúrájuk, vagyis mindamellett, mely meghatározza őket személyiségként, másfelől pedig felhívja arra a figyelmet, hogy „mi magunk vagyunk az egyház”, vagyis nem csak a papok, vagy a klérus kell kiálljon ezen érték mellett, hanem nekünk is vállalnunk kell a küzdelmet.

Templombezárások

A dokumentumfilmnek- melyet határon túli nyilvános premierként mutattak be múlt pénteken Váradon- producere, rendezője Somogyi Viktória, aki a Vatikáni Rádió háromfős magyar szerkesztőségében dolgozik. Ezt az audiovizuális intézményt 1931-ben alapították XI. Piusz pápa ösztönzésére, aki Marconit kérte fel a műszaki kivitelezésre, felismerve azt, hogy a korszak ezen új eszközét az evangelizáció szolgálatába lehet állítani. Az évtizedek folyamán a politikai fordulatok nyomán több változáson ment keresztül: a ma napi 20 perces magyar adás 1949-ben indult be, és jelenleg a legnemzetközibb rádió, hiszen több mint 40 nyelvi programja van.

Elmondása szerint Somogyi Viktória 2006 óta a nyári szabadságát, amikor teheti, az USA-ban tölti, és amikor tudomást szerzett az ottani kis közösségek templomainak bezárásairól szóló hírekről, rögtön tudta, hogy ez a téma többet érdemel egy hangriportnál, hiszen egy fajsúlyos problémáról van szó, melyre az anyaországbelieknek is érzékenyeknek kell lenniük. A képi anyag elkészítésében aztán partnerre lelt egy amerikai operatőr személyében. Mint magyarázta, azért megrendítő az ottani kis közösségek számára a templomaiknak a bezárása, mely ezek nekik nem csupán a hitük megélésének a transzcendentális szent helyei, hanem találkozási pontok is, második otthonok, ahol nemzettársaikkal találkozhatnak, gyakorolhatják a hagyományaikat, az etnikai alapú túlélési stratégiáiknak a bázisai.

A amerikai kontextusba helyezett ügyek közös érdekessége amúgy, hogy nem valami liberális, vagy baloldali világi hatóság döntött a templomok bezárásáról, hanem egyházi eljárók. Például a Cleveland-i magyar Szent Imre, a többihez hasonlóan önfenntartó személyi plébánia esetében Richard Lennon püspök, arra hivatkozva, hogy túl kevés a hívő, a pap és az anyagi forrás. A templom 2010. június 30-án zárt be és a különböző kánonjogorvoslati fórumokkal és egyéb segítséggel próbálkozó hívek arra gyanakodtak, hogy a katolikus egyház így akarja fedezni az akkortájt kirobbant szexuális visszaélések áldozatainak járó kártérítéseket, hiszen 2009-10-ben több mint 50 templomot zártak be, más nemzetiségiekét is. Istennek, az imáknak és a kitartásnak hála, 2012. november 4-én „miséző helyként” újra kinyithatott a templom, ezután azonban újabb csapás érte a közösséget, mert meghalt a visszahelyezett addigi plébánosuk. Két és fél év múlva érkezett egy új, fiatal tisztelendő, aki a tevékenységével lendületet adott, így még többen járnak templomba, mint korábban, illetve 2016. decemberében Ferenc pápa elfogadta a püspök egészségügyi okokkal motivált lemondását. Az összefogás tehát eredményesnek bizonyult ezúttal is, hiszen a történet úgymond hepienddel ért véget.

Az eseményen jelen lévő Böcskei László megyés püspök is azt emelte ki, mennyire fontos, hogy a papok szervezői készségén túl a hívek is láthatóvá tegyék magukat, meglegyen bennük a ragaszkodás a templomuk iránt, és adott esetben tudjanak kiállni egy igazságtalan döntés ellen.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!