ERDON Helyi hírek

2018.06.04. 10:28

Korszerűsítés a Nagyváradi Egyetemen

Jövő évtől kezdve évi kétmillió eurót szán a városvezetés a Nagyváradi Egyetem nagyszabású fejlesztésére, jelentette be Ilie Bolojan polgármester a hétvégén. Bemutatták a tervet is.

Jövő évtől kezdve évi kétmillió eurót szán a városvezetés a Nagyváradi Egyetem nagyszabású fejlesztésére, jelentette be Ilie Bolojan polgármester a hétvégén. Bemutatták a tervet is.

A sajtótájékoztatón részt vett Marcela Prada rektorhelyettes és Petre Năstase építész is, aki elkészítette az előzetes tervet. Nem létezik olyan „erős, európai város”, melynek ne lenne egy „erős” egyeteme, épp ezért az együttműködés az egyetemmel stratégiai fontosságú, vezette fel a bejelentést a polgármester; a beruházóknak – folytatta – képzett munkaerőre van szükségük, a munkaerő minősége döntő jelentőségű, ebben az egyetem kulcsszerepet játszik, ezért azt szeretné, ha az intézmény fejlődne és a város „fejlesztési tartóoszlopa” lenne a továbbiakban is.

Megvitatják

A nagyszabású fejlesztés a tervek szerint az elkövetkezendő tíz-tizenöt évben valósulna meg; az előzetes tervet a napokban közvitára bocsátják, a kezdeményezők várják az érintettek hozzászólását, javaslatait – jelentette be Marcela Prada rektorhelyettes, köszönetet mondva egyúttal a polgármesternek a támogatásért. A későbbiek folyamán az egyetem szenátusában szavaznak majd a végső változatról.

Petre Năstase be is mutatta a tervet, melynek lényege, hogy a jelenlegi területet bővítik legnagyobbrészt az Universităţii (Kecskeméti Lipót) utca túloldalán lévő területtel, az egyetemek, bentlakások számára új, korszerű épületeket hoznak létre, mindezek mellett egyetemi étkezde, új sportcsarnok, olimpiai medence, különböző szabadtéri sportpályák, kerékpárutak létesülnek, mindezeket zöldövezet egységesíti, mely kapcsolatot teremt majd a két rész között. Egyebek mellett több melegház és egy tanulásra kialakított központ is szerepel az előzetes tervben. Az egyetem utcájának érintett szakaszán egyébként állandó jelleggel lezárják a járműforgalmat, egyedül a buszjáratok közlekedhetnek majd ott, a gépkocsik nem, viszont több kerülőút is épül. Mindez szakaszonként valósul majd meg, s a tervek szerint leghamarabb az egyetemi bentlakásokat szeretnék befejezni – egy első fázisban nyolcszáz, majd újabb ötszáz hely létesülne. A polgármester szerint 2020-ra be lehetne fejezni az első, nyolcszáz új helyet biztosító épületet.

Egyetértés

Ilie Bolojan elmondta: a napokban tárgyalásokat folytatott Pásztor Sándor megyei tanácselnökkel azokkal a területekkel kapcsolatban, melyek a megyei tanács fennhatósága alá tartoznak, s a tanácselnök támogatja a tervet. E szerint a csendőrség jelenlegi épülete is a projekt részét képezné, az intézmény számára másik székhelyet építenek majd. A kérdésre, hogy a Nagyváradi Egyetemhez tartozó összes szak oda fog-e majd költözni, azok is, amelyek jelenleg a város egyéb részén működnek, a polgármester azt válaszolta: ez az adott szakok döntésén múlik, de ha az új épületek összehasonlíthatatlanul jobb feltételeket biztosítanak majd, valószínűleg ez lesz a tendencia.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!