ERDON Helyi hírek

2018.06.26. 10:18

Komolyodik a szalmonella-ügy

Immár 17 szalmonellafertőzés-gyanús személy van: 7 esetében már az analízisek meg is erősítették a fertőzöttséget, ami a kezdeti gyanú szerint a váradi Crescendo Montessori óvodában történt.

Immár 17 szalmonellafertőzés-gyanús személy van: 7 esetében már az analízisek meg is erősítették a fertőzöttséget, ami a kezdeti gyanú szerint a váradi Crescendo Montessori óvodában történt.

Mint megírtuk, múlt csütörtökön merült fel először a fertőzés gyanúja, akkor egy gyerek került kórházba, majd két másik is. Pár nap múlva aztán már az összes oda járó gyerek esetében felmerült a gyanú. Közben kiderült, hogy egy másik váradi óvodában is kimutatták a fertőzést. A Joyful Learning Szövetség által működtetett óvodáról van szó, amelynek vezetője, Teodora Duță azonnal értesítette is a hatóságokat – nem úgy, mint a Crescendo Montessori irányítói. Az utóbbinál éppen ezért már nem is talált ételmintát a szakhatóság, amikor végül értesítést kapott, és elkezdett vizsgálódni. Amúgy az ilyen tanintézetek esetében 48 órán át kell mintát tárolni minden élelmiszerből, amit a gyerekek kapnak. Június 13-án fertőződhettek meg a gyerekek a Montessoriban, ám csak 18-án értesítették a hatóságot a felelősök, sőt, a szülőket is csak ezen a napon tájékoztatták. Érdekesség, hogy az igazgatónő az óvoda Facebook-csoportjában tette közé a tájékoztatást, és azokat a szülőket, akik a vezetésnek kényelmetlen magatartást tanúsítottak, elkezdték kizárni a csoportból. Még az élelmiszert beszállító cég tulajdonosa is így járt, akinek a gyereke szintén abba az óvodába jár. A közegészségügyi hatóság, a DSP vezetője, Daniela Rahotă azt mondta, ráadásul nem megfelelő úton tájékoztatták őket, hiszen van állandó ügyeletük, de az igazgatónő nem ezt próbálta elérni, hanem neten keresett elérhetőségeket, és téveseket talált. Rahotă hozzátette: várja a szülőket, hogy vigyék el gyerekeiket a DSP-hez, ahol gyorsan elvégzik a szűrővizsgálatot. A Libertății 34. szám alatt lehet jelentkezni, munkanapokon 7.30–10 óta között.

Vizsgálat

Közben a vizsgálat zajlik, és nem kizárt, hogy ki fog terjedni azokra a középiskolásokra is, akik a két szóban forgó óvodának ételt szállító Sarabo Better Food cégnél végeznek szakmai gyakorlatot. Vizsgálódni kezdett a cégnél a fogyasztóvédelem is. Ennek vezetője, Giani Bura azt mondta, hivatalból indítottak eljárást, nem kaptak bejelentést. Apróbb szabálytalanságokat találtak csak – a hűtőkben 6 kilogramm fagyasztott zöldség és 16 zsemle volt, mindenféle jelölés nélkül – ezért 8000 lejre büntették a vállalkozást, amit az már ki is fizetett.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!