ERDON Helyi hírek

2018.06.12. 08:39

Kirei Melinda: titkolózik a váradi városvezetés

A közpénzek felhasználásával kapcsolatos titkolózással vádolja a nagyváradi városvezetést dr. Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető, aki szerint nehéz konstruktív ellenzékinek lenni. 

A közpénzek felhasználásával kapcsolatos titkolózással vádolja a nagyváradi városvezetést dr. Kirei Melinda RMDSZ-es frakcióvezető, aki szerint nehéz konstruktív ellenzékinek lenni. 

Az elmúlt egy évben kifejtett tanácsosi tevékenységéről tartott beszámolót hétfő délelőtt az RMDSZ székházában dr. Kirei Melinda frakcióvezető, melynek vezérfonala az volt: nehéz úgy konstruktív ellenzékinek lenni a nagyváradi önkormányzati képviselő-testületben, hogy közben a városvezetés titkolózik, az előterjesztésekről csak az utolsó pillanatban lehet tudomást szerezni- aminek okán az érdemi áttanulmányozásukra már nem nagyon jut idő-, Ilie Bolojan polgármester pedig visszaél azzal, hogy a PNL kétharmados többsége miatt úgyis minden anyag simán átmegy. Úgy fogalmazott: a mandátumának felénél, a második évi tanácsosi munkáját elemezve, már megalapozott következtetéseket tud levonni a közgyűlés működésével kapcsolatban. Ez szabja meg egy ellenzékben levő képviselő lehetőségeit, pontosabban ez állít fel korlátokat, és lehetetleníti el sokszor még a konstruktív ellenzéki szerepet is. Utóbbi esetükben azt jelenti, hogy a törvényes előírásokat, szabályokat sértő, a váradiak számára előnytelen javaslatokat, a polgármester számára biankó csekket, felhatalmazást nem szavaznak meg, a hozzájárulásukat adják viszont az értelmes, a megyeszékhely fejlődését elősegítő előterjesztésekhez.

Felidézte, hogy a 23 (12 rendes, 10 rendkívüli és 1 azonnali) tanácsülésen, egyet kivéve valamennyin jelen volt. Azt állította: adatokkal tudja bizonyítani, hogy az egyedül döntő polgármester milyen taktikát alkalmaz a megalapozott viták elkerülésére még akkor is, amikor rendelkezésére áll a kétharmad. Gyakorlatilag a fontos vagy kényes határozattervezeteket a tanácsülés napján vagy csupán 24 órával előtte hozzák nyilvánosságra. Például a 114 oldalas tavalyi költségvetés zárszámadását – amely komoly elemzést igényelne- a tanácsülés előtt alig 48 órával kapták meg, pedig már hónapokkal azelőtt készen volt. Neki frakcióvezetőként minden napirendi pontot el kell olvasnia, és bár a négy RMDSZ-es tanácsos egymás között felosztotta a szakterületeket, így is képtelenség százoldalas jelentéseket egy nap alatt végigböngészni, szakértőkkel konzultálni, és érdemi ellenjavaslatokkal, illetve módosításokkal előállni.

Zöldkötvények

A tanácsos asszony egy másik konkrét példát is említett: a 2018. április 26-i, 14 órakor kezdődött tanácsülés, melynek 70. (!) napirendi pontja arról szólt, hogy hatalmazzák fel az önkormányzat képviselőjét arra, hogy igennel szavazzon a Termoficare Zrt. részvényeseinek 15 órakor, vagyis egy órával későbbre kitűzött közgyűlésén a napirendi pontoknál. Miért kellett ez a nagy sietség? Kirei Melinda szerint azért, mert már április 25-én a temesvári helyi tanácsülésen meg lett szavazva egy zöldkötvény-ügylet a Termoficare Zrt. és az ottani Colterm Rt. közt, vagyis a szerződéskötés már egy nappal azelőtt eldőlt, hogy a váradi tanácsülés felhatalmazását adta volna a képviselőjének, hogy igennel szavazzon a részvényesek közgyűlésén. (216 ezer zöldkötvényről van szó 3,4 millió euró értékben). Nyilvánosan, vagyis a mostani sajtótájékoztatón azt kérdezte a felhatalmazást kapott Eduard Floreatól: hogyan írhatta alá a szerződést a Helyi Tanács jóváhagyása nélkül, és miért nem ismertette ennek tartalmát a közgyűlésen? Mióta lehet titkosan felhasználni váradi közpénzeket? Tisztában van-e azzal, hogy a zöldkötvények hivatalos ára darabonként 29,4 és 35 euró között mozog?

Mindazonáltal, a felsoroltak ellenére szerinte hosszabb távon elérnek eredményeket, mert kritikus észrevételeiket, észszerű javaslataikat, még ha le is szavazzák, utólag figyelembe veszik. Például a mandátuma elején és még a választási programjában is szerepelt, hogy a városi kórházban vagy annak közelében szálláslehetőséget kellene biztosítani a hat évesnél kisebb gyermekek édesanyjainak, és az intézmény most zajló bővítésénél ez már szerepel az elfogadott tervben.

Arról is beszélt dr. Kirei Melinda: a szociális tevékenységet folytató civil szervezetek számára folyósítandó támogatások odaítélését vizsgáló bizottság minden ülésén részt vett. Az RMDSZ újvárosi körzeti székházában tartott fogadóórákon és a választókkal való találkozásokon elhangzó panaszok, javaslatok ügyében operatívan igyekszik eljárni, közvetlenül felvéve a kapcsolatot az illető szakterület igazgatójával. Bonyolult és sok közpénzt érintő ügyletek tisztázása érdekében több írásbeli kérdést intézett az elmúlt évben a Helyi Tanács jegyzőjéhez, a törvényes előírásoknak megfelelően, és az eredményeket ismertetni fogja a közeljövőben.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!