ERDON Helyi hírek

2018.06.21. 09:28

Kiállításmegnyitók a váradi várban

Kedd délután két kiállítást nyitottak meg a Szent László Napok keretében a nagyváradi vár G épületében: az Art Generator 4-et, és ugyanott tekinthető meg a Dowload Design kiállítás anyaga is.

Kedd délután két kiállítást nyitottak meg a Szent László Napok keretében a nagyváradi vár G épületében: az Art Generator 4-et, és ugyanott tekinthető meg a Dowload Design kiállítás anyaga is.

Kedd délután nyitották meg a Partiumi keresztény Egyetem Képzőművészeti Tanszékének kiállítását, az Art Generator 4-et. Az Art Generator Műhely a képzőművészetis hallgatók tehetséggondozó programja. A megnyitón részt vett Zatykó Gyula, a Szent László Napok főszervezője, aki kiemelte, hogy már évek óta együttműködnek a kulturális fesztivál szervezésében a PKE képzőseivel, és remélik, hogy az elkövetkezendő években is hasonlóan jó kapcsolatot ápolnak majd. Balázs Zoltán, a PKE Képzőművészeti tanszékének vezetője kifejtette: nagyon büszke a hallgatókra, hiszen minden évben valami újat mutatnak, tehetségesek és kreatívak, és ez a munkájukon is meglátszik.

A kiállításról annak kurátora, dr. Antik Sándor professzor, a PKE tanára beszélt. Mint megtudhattuk, két témakört érintettek a hallgatók. A másodévesek egy közös alkotást, egy fotóinstallációt hoztak létre, melyben Hieronymus Bosch egyik legismertebb festményét, a Gyönyörök kertjét mutatják be, kicsit másként. A harmadéves hallgatók egy több klipből álló kisfilmet készítettek, melynek mottója: „A mindennapi élet reklámpromója”. „Humoros, szórakoztató jellegükkel remélhetőleg a kiállítás színes foltjai lesznek a klipek, melyekben a hallgatók azt mutatják be, hogyan látják ők a mindennapi életet” – mondta el Antik Sándor. „A humoros videoklipek mellett láthatunk groteszk, már-már horror hangvételűeket is. Egyesek pedig nem is klipet, hanem lírai hangvételű esszéfilmet produkáltak” – tette hozzá a professzor.

Az Art Generator 4 kiállításon Gábor Balázs, Lungu Alpár-Miklós, Nagy Arnold-Attila, Nagy Hunor, Román Imola, Román Sára, Schmutc Csongor-József, Ary Dániel-Antal, Borbas István, Csiby-Gindele Botond, Gagyi Judit-Eszter, György Márton, Lőrinczi Inez, Pop Mark-Fabio, Sibianu Cristina, Sipos Lilla, Varga Krisztina munkái tekinthetőek meg.

A kiállítást a PKE Képzőművészeti Tanszéke és a Szent László Egyesület szervezte. A kiállítás ma 15–18 óra között látogatható, péntektől vasárnapig pedig 11–19 órák között a nagyváradi vár G épületében.

Download Design

A Download Design egy kísérleti projekt, internetről ingyenesen letölthető gyártmányrajzokat, bútorterveket kínál bárki számára. A projekt lényege a helyi erőforrások kihasználása és mikrovállalkozások támogatása. A kiállításon bútormakettek és leírással ellátott bemutató táblák tekinthetőek meg. Több makettet hoztak el Nagyváradra, így láthatjuk itt, hogy milyen padot, író- és terepasztalt, mózeskosarat, gyermekvagont, gyermekszófát, taligálót, tárolóbútort, kisszéket stb. terveztek. A leírásban szerepel a tervező neve, valamint az is, hogy ki a kivitelezője az adott bútornak. A kiállítás már kedd óta megtekinthető, de részletes bemutatására szombaton, június 23-án kerül sor a Design-nap – II. Minikonferencián a Partiumi Keresztény Egyetem amfiteátrumában. A minikonferencia 17 órakor kezdődik, a Download Design kiállítást Püspök Balázs tanszékvezető (Formatervezői tanszék, Design intézet, MOME) mutatja be.

A kiállítást a Balassi Intézet – Bukaresti Magyar Intézet, a Partiumi Keresztény Egyetem Művészeti tanszéke és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem közösen szervezte. A kiállítás ma 15–18 óra között látogatható, péntektől vasárnapig pedig 11–19 óra között a nagyváradi vár G épületében.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!