ERDON Helyi hírek

2018.06.07. 09:47

Három nap Gyulán, a békési történelmi városban

Nagy izgalommal vártam az utazást a történelmi fürdővárosként emlegetett Gyulára. Késő délutáni érkezésem első pillanataiban már éreztem, hogy a városban ennél sokkal több és nagyszerűbb érték rejlik: Gyulát akár egy átutazó turista is képes rögtön megszeretni.

Nagy izgalommal vártam az utazást a történelmi fürdővárosként emlegetett Gyulára. Késő délutáni érkezésem első pillanataiban már éreztem, hogy a városban ennél sokkal több és nagyszerűbb érték rejlik: Gyulát akár egy átutazó turista is képes rögtön megszeretni.

Egy kellemes májusi délután érkeztem meg Gyulára – egy sajtólátogatás keretein belül –, egy hatalmas autóbuszban ülve, körülbelül két tucat fáradt kollégával együtt, akiknek nagy része már hajnal óta utazott. A legtöbben akkor kapták fel a fejüket, amikor megálltunk: az egyik sofőr leszállt az autóbuszról, és kézjelzésekkel próbálta irányítani a másik sofőrt, hogy biztonságban beforduljunk egy szűk utcába – megjegyzendő, hogy Gyulán meglehetősen sok szűk utca van, nem ajánlott a városban keringeni egy körülbelül 50 személyes busszal. Végül sikeresen eljutottunk a Komló Hotelig, ahol elszállásoltak minket. Én még éber voltam – a Nagyvárad és Gyula közötti távolság alig több 70 kilométernél –, tágra nyitott szemekkel figyeltem a zöld utcákat és a meglepően sok gyalogost. Ekkor meg is fogalmazódott bennem az a bizonyos első benyomás: milyen békés itt minden, otthonos érzete van a városnak, mintha hazaértem volna. Számomra is meglepőek voltak ezek az érzések, mivel bármikor, bárhová utaztam, idegennek éreztem mindent. Gyula barátságos „kisugárzása” azonban másképpen hatott rám.

Séta a városban

A szobák elfoglalása és egy könnyű vacsora után az idegenvezetők társaságában esti sétára indultunk Gyulán. A Gyulai Turisztikai Nonprofit Kft. részéről Kocsis János és Jónás Balázs idegenvezetők kísértek – avagy vezettek – minket, valamint több programon becsatlakozott Petróczki Gábor, a helyi Polgármesteri Hivatal kommunikációs referense. Az esti séta során a Komló Hoteltől – mely a belvárosban található – indultunk a közeli sétálóutcák felé. Elsőként a Városház utcán található Világóránál álltunk meg, ahol a különleges építészeti és képzőművészeti alkotás bemutatása mellett Kocsis János Gyula történetéről is mesélt: a jelenleg körülbelül 30.000 lakossal rendelkező város a 15. század első felében egy kis városka volt, majd Zsigmond király Maróthy János macsói bánnak adományozta, aki várat építtetett a Fehér-Körös szigetén. A séta további részében Nádi Boldogasszony-templomát néztük meg, majd az egykori Vármegyeházát, a mai polgármesteri hivatal barokk épületét, majd a Petőfi-szobrot, később pedig az első napon szerzett élményeket beszéltük meg egy helyi pubban, a Red hole musicban, ahol bele is kóstolhattunk a gyulai „sörkultúra” világába, ugyanis kapni lehet ott különféle ízesítésű söröket, akár csokisat is.

Mesélő kastély

A Kossuth utcán található Gyulai Almásy-kastély látogatóközpont alakulásáról Fábián Tamás kommunikációs igazgató szólt néhány szót: több mint két éve nyitották meg az „újjászületett” Almásy-kastélyt, a kastély látogatható területe 1300 négyzetméter. A látogatóközpont a 21. századi interaktív technika segítségével mutatja be, hogy hogyan nézett ki egy arisztokrata otthon, milyen volt a főurak, inasok, cselédek, egyéb személyzet élete, korhű ruhákat, berendezéseket kiállítva. Képek, videók, makettek járulnak ahhoz hozzá, hogy a látogató megismerje a kastély hétköznapjait a 18. századtól kezdődően. A kastélyban Szilágyi Sándor idegenvezető mesélt ott, ahol a kastély nem, érdekes történeteket is hallhattunk tőle.

A gyulai vár nem messze található a kastélytól, csupán 3 percnyi sétára már fel is lelhető a következő népszerű turisztikai helyszín. A Várkert utca elején található a Magyar Királyság egyetlen épen megmaradt síkvidéki gótikus téglavára, melyben jelenleg 24 kiállítóterem van – bemutatják, hogy hogyan nézett ki néhány századdal ezelőtt a várbörtön, a főispán tárgyalója, a hét kivégzés terme, az éléstár stb. A várban van kiállítva a gyufából készült gyulai vármakett is.

Egyéb látnivalók

Ha az ember lánya (vagy fia) Gyulán jár, érdemes inni egy frissítőt a vár mellett található Rondella teraszon: fantasztikus látvány tárul elénk onnan a Csónakázótóra és a végeláthatatlan zöld területre. Csupán néhány percnyi sétára, az Élővízcsatornán túl van a Csigakert, amely egyébként az Almásy-kastélyhoz tartozott. Az 1800-as években gróf Almásy Dénes idején veszett el, ugyanis a kártyapartik és a konzumnők gyakori társasága miatt eladósodott, emiatt el kellett adni a birtok egy részét.

Gyula városában az egyik legkellemesebb dolog, hogy gyalog is könnyen el lehet jutni bárhová – ez a helyi lakosok mindennapjaiban is megnyilvánul, ugyanis tömegközlekedési eszközöket ritkán látni, és autók sokasága sem lepi el a várost, még a reggeli órákban sem. Érdemes benézni a Százéves cukrászdába is, mely a vártól sincs igazán messze – körülbelül 10–15 perces sétára –, és ahol csokoládé- és süteménykülönlegességek, valamint parfé-, cukorka- és fagylaltkínálat várja a vendégeket. Mint minden történelmi helynek Gyulán, így ennek is van története: 1840 óta üzemel kisebb-nagyobb megszakításokkal, a díszesen festett falak között az eredeti biedermeier bútorzat is megtekinthető. A cukrászda történetében különlegesség, hogy hosszú éveken keresztül a tulajdonos segédje lett az új tulajdonos, ez többnyire így működött 1984-ig, amikor az utolsó tulajdonos 74 éves korában eladta a cukrászdát a városnak, azóta önkormányzati tulajdon. A cukrászda 1952-ben kapta a Százéves Cukrászda nevet. Jónás Balázs idegenvezetőnek köszönhetően még számos gyulai történetet, legendát hallottunk a különféle épületekkel, helyszínekkel, és a régen ott élők életével kapcsolatosan.

Ha már történelmi fürdővárosként emlegetik a Békés megyei kisvárost, akkor érdemes megemlíteni a Gyulai Várfürdőt is. Az egész évben nyitva tartó strand, élmény- és gyógyfürdő az egykori Almásy-kastély parkjában található, a várfürdőben 72 medence van. A gyógyvizekkel számos egészségügyi probléma kezelhető, viszont a szórakozásnak is helyet adnak, az AquaPalotával gazdagodott várfürdő is egész évben nyitva áll.

Gyula látnivalói közé még számos helyszín sorolható, mint például az Erkel Ferenc Emlékház, a Ladics-ház, a Rádiómúzeum, a Kohán képtár, valamint a Gyulai Várszínház is. Az ott töltött néhány nap alatt volt alkalmunk találkozni a Várszínház igazgatójával is, Elek Tiborral, aki két programsorozatot is bemutatott: a Székely János Napokat (június 26–27.) és az Erdélyi Hét – Erdélyi magyar színházak bemutatkozása (július 30. – augusztus 5.). Érdemes megemlíteni, hogy a sorra kerülő előadásoknak több helyszín biztosít otthont, mint a Várszínpad, a Városi Könyvtár, a Kamaraterem, a Művelődési Ház, valamint a Tószínpad is. Az Erdélyi Hét során a Szigligeti Színház Nagyvárad Táncegyüttesének két előadása is megtekinthető lesz.

Pálinka és sör

Aki Gyulán jár, feltétlenül meg kell kóstolja a helyi pálinkákat, likőröket, melyek számos ízesítésben, különböző erősségben találhatóak meg ott. El lehet látogatni a Gyulai Pálinka Manufaktúrába, a főzde 2008 októberében alakult, mondta el Fabulya Attila, a kóstolóház vezetője. Megtudtuk azt is, hogy a manufaktúrában évente 70 ezer liter pálinka készül, széles kínálatukban alma, szilva, kajszi, körte, cigánymeggy stb. ízesítésű pálinkákat lehet kóstolni, valamint vásárolni. A látogatóknak lehetőségük van megismerni a pálinkakészítés technológiáját, a pálinkafogyasztás kultúráját, a hét és fél hektáros területen gyakran tartanak kolbász- és pálinkakóstolót. Az ott töltött este folyamán egy fontos dolgot is megtudtunk, mely a jövőre nézve is igen hasznos lehet: a másnaposság is egy jele lehet annak, hogy a pálinka, amelyet ittunk, az jó volt, vagy rossz, ugyanis a jó pálinkától nem lesz másnapos az ember.

Gyulán nemcsak jó pálinkát, hanem finom kézműves söröket is lehet inni, például a Corner Viharsarki Serneveldében – mint megtudtuk, Gyulán a sört nem főzik, hanem nevelik. A sörfőzdét idén márciusban nyitották meg, jelenleg háromféle, saját recept alapján készült sör kapható ott: American Brown Ale – felsőerjesztésű barnasör, American Ipa – zamatos felsőerjesztésű sör, markáns komlózással, Czech Pale Lager – klasszikus világos sör. A főzde tervei szerint 150 ezer liter sört lehet kifőzni ott egy év alatt, jövőbeni terveik között szerepel a meggysör főzése, mely városukban igen népszerű. A sörfőzdéhez egy étkezde és söröző is tartozik, gyakran üzemlátogatásokat is szerveznek.

Hamarosan megrendezik, június 7–10. között az I. Kézműves Sörfesztivált Gyulán, melynek középpontjában természetesen a kézműves sörök szerepelnek majd.

Szálláshelyek

A gyulai látogatás során volt alkalmunk több hotelt megtekinteni, helyenként kávézni, vagy ebédelni is. Az ott töltött idő során egyébként a négy csillagos Komló Hotel kényelmét élvezhettük, mely 150 éves történelemre tekint vissza, 1869-ben nyitották meg „Kiskomló” fogadó és borkimérés névvel. A Komló Hotel 36 darab szobával, 12 darab lakosztállyal, wellness részleggel, 110 fős étteremmel várja a vendégeket, széles borkínálatuk, kényelmes teraszuk, ízletes ételeik mind a vendégek igényeit szolgálják.

A hotellátogatások során tulajdonosok, értékesítési vezetők fogadtak minket, akik bemutatták az adott hotel előnyeit. Az Elizabeth Hotel egyik különlegessége, hogy több szoba a Gyulai Várra néz, emellett több konferenciaterem, bálterem várja a látogatókat, akár céges, vagy nagy családi rendezvényekre is. A Hunguest Hotel Erkel két szárnya, a háromcsillagos Munkácsy szárny és a négycsillagos Dürer szárny összesen közel 300 szobát biztosít, a hotel különlegessége, hogy ez az egyetlen, ahonnan közvetlen átjárás van a Várfürdőhöz. Az Aqua Hotel az egyik olyan szállás, amely nagy része gyermekek és fiatalok számára van kialakítva, tematikus szobák várják a vendégeket. Az előzőhöz hasonló célközönséget tűzött ki magának a Wellnes Hotel Gyula is, ahol a gyermekek számára egy 300 négyzetméteres játszóház és egy kétszintes 650 négyzetméteres Wellnes Oázis is van. Kisebb, családbarát hotelek a Corso Boutique Hotel, a Park Hotel és a Fodor Hotel, utóbbi kettő egy családi vállalkozásnak tekinthető. A Corso Boutique Hotel a belvárosban fekszik, családbarát hely. A Fodor és Park hotelek egyazon tulajdonoshoz tartoznak, a Fodor Hotel Halászcsárda otthonos, családias, gyönyörű virágoskerttel rendelkező szállás, a Park Hotel pedig a természetbarát jellegével tűnik ki. Egy helyi üdülőszövetkezetben is jártunk, a Hotel Hőforrásban, mely egy négyhektáros területen fekszik, a szálloda parkjában játszótér, teniszpálya, pihenőhelyek és a Hajóbár is megtalálható.

Gyulán egyébként lépten-nyomon szálláshelyekbe lehet ütközni, a fent felsoroltak mellett számos apartman, szálloda áll a látogatók rendelkezésre.

Természetközeli

A számos turisztikai helyszín, szállás, étterem, kávézó és cukrászda mellett Gyula önmagában is szép. A terek szépsége, a parkok békessége, a víz csobogása, a sétányok családias hangulata is magára vonzza a figyelmet. A Kossuth tér az egyik legnépszerűbb közösségi helyszín lett, Gyula város „dobogó szívének” nevezik. A természetes vizek sokasága elbűvöli a látogatót: a Gyulán átfolyó Élővízcsatorna, a Fehér-Körös és a várost körülölelő tófüzér partja kellemes esti séták helyszínéül szolgálhat. Egy tucat horgásztó is van Gyulán, és a város körül, parkok, virágoskertek ékesítik a történelmi várost, valamint az időnként mellettünk elhaladó városnéző kisvonat is. Búcsúzóul pedig érdemes egy fotót készíteni a Szerelemlakatnál is.

Gyula városa kedvességet, bizalmat, harmóniát sugall, egy kisváros, ahonnan, ha eljön az ember, azt érzi, hogy vissza kell még menni oda.

 

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!