ERDON Helyi hírek

2018.06.26. 10:03

Fogathajtó verseny a Szent László Napokon

A Szent László Napokon első alkalommal szerveztek fogathajtó versenyt. Bihar-, Hajdú-Bihar és Békés megyeiek jelentkeztek.

A Szent László Napokon első alkalommal szerveztek fogathajtó versenyt. Bihar-, Hajdú-Bihar és Békés megyeiek jelentkeztek.

A lovassportok szerelmeseinek is kedveztek a Szent László Napokon: az Érmelléki Gazdák Egyesülete fogathajtó versenyt szervezett, amely nemcsak a versenyen résztvevőknek volt izgalmas program, hanem a látogatóknak is, hiszen több Bihar megyei, illetve magyarországi településről érkeztek fogathajtók.

Csomortányi István, az Érmelléki Gazdák Egyesületének ügyvezető elnöke elmondta, hogy a Szent László Napok szervezése során törekedtek arra, hogy minél több lovas program legyen, ennek egyike volt a kettes fogathajtó verseny. Ez azért is különleges, mert Nagyváradon csak egy-két alkalommal szerveztek ilyen jellegű megmérettetést az elmúlt 20 évben, és azokat sem a megyeközpontban, hanem a város szélén. Rendhagyó volt az esemény, mert történelmi környezetben, a vár bástyái között rendezték meg, hagyományteremtő szándékkal, mondta el lapunknak Csomortányi. A legjobb versenyzőt vándorkupával díjazták, amelyet majd a jövő évi Nagyváradi Fogathajtón tovább ad. Mivel Hegyközcsatárban az egyesület már többször szervezett hasonló versenyeket, ezért tudják, hogy ezek népszerűek, július 1-jén ott újabb fogathajtó esemény lesz.

Két versenyszám

A verseny két részből állt: vadászhajtás és akadályhajtás, az elsőn az ügyesség, a másodikon az ügyesség és a gyorsaság volt a mérvadó. A versenyre érkeztek fogatok Bihar megyéből (Nagyszalonta, Érkeserű, Székelyhíd, Bihardiószeg, Jákóhodos, Nagyvárad), Hajdú-Bihar megyéből (Püspökladány, Nyírábrány) és Békés megyéből (Kaba). Felnőtt kategóriában 18-an álltak rajthoz, gyermekkategóriában pedig 5-en. Az akadályhajtáson 18 kapun kellett körbehajtsanak a fogatosok, a pálya labirintusszerűen volt megépítve – ez minden versenyen más –, ezért ez egy mentális sport is, mivel memorizálni kell a kapuk sorrendjét, mondta el Rákóczi Lajos, a romániai szövetség tagja, az Érköbölkúti Tulipán Lovasklub elnöke. Az alapidő 2 perc és 40 másodperc volt, hibapont járt az időtúllépésért és a levert bólyákért is. A vadászhajtáson 18 kapu volt, nem mértek részidőt, a leggyorsabb és legügyesebb nyert.

Győztesek

Akadályhajtás: 1. Zaha János, Nagyszalonta, 2. Csorba Károly, Nagyvárad, 3. Sziki Sándor, Jákóhodos.

Vadászhajtás: 1. Sziki Sándor, 2. Zaha János, 3. Molnár Lajos, Kaba

A vándorkupát Zaha János vihette haza, mivel a két versenyszám pontszámait összesítve ő érte el a legjobb eredményt.

Törő Enikő

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!