ERDON Helyi hírek

2018.06.06. 15:16

Biohulladékok gyűjtése Várad egyes részein

Kísérleti jelleggel e hónap folyamán a biohulladékok gyűjtését vezeti be a RER Vest Nagyvárad egyes részein, a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét pedig elektronikus műszerrel mérik majd.

Kísérleti jelleggel e hónap folyamán a biohulladékok gyűjtését vezeti be a RER Vest Nagyvárad egyes részein, a szelektíven gyűjtött hulladék mennyiségét pedig elektronikus műszerrel mérik majd.

 

Pálhegyi Zoltán, a RER igazgatója elmondta: néhány napja kezdődött el a „biohulladék projekt”, melyen belül a 800-ból 126 gyűjtőponton barna kukákat helyeznek el a sárgák és a feketék mellé, s ezzel egyidejűleg lakásonként egy-egy kosarat, valamint kilencven, a biohulladék gyűjtésére alkalmas papírzacskót osztanak ki – a tervek szerint ennek a mennyiségnek hat hónapra kellene elegendőnek lennie. A kísérletre kijelölt övezet „hosszában szeli át a várost”, azaz a December 1 parktól a Cantemir negyeden át, hogy minél relevánsabb legyen az eredmény.

Elektronikusan

A zacskókba konyhai hulladékok kellene kerüljenek – vagyis mindenféle ételmaradékok, beleértve a teás zacskókat és a tojáshéjakat is. Mindezzel párhuzamosan a szóban forgó körzetekben elektronikus mérőműszerekkel látják majd el a kukákat – a sárgákat és a feketéket is – hogy a szemét begyűjtésekor nyomon követhessék, mennyire receptív a lakosság a szelektív gyűjtésre. Mivel a lakótársulásokat nem önkéntes jelentkezés alapján választották ki, és mindez plusz odafigyelést, energiát követel, úgy gondolták, jutalmazni fogják azt a lakótársulást, amely a legeredményesebben valósította meg a szelektív gyűjtést: jövőre nem kell fizetnie majd a hulladék elszállításáért.

Kísérletképp

Az újításoknak az a céljuk, hogy csökkentsék a lerakatra jutó hulladékmennyiséget. Az uniós követelmények szigorúak, az idén például 35 százalékkal kellene csökkennie, jövőre pedig 45 százalékkal. Viszont Nagyváradon a sárga kukákban, ahová az újrahasznosítható hulladékok kerülnek, a teljes mennyiségnek mindössze a 16 százaléka gyűl össze, de mivel sokan azt is oda dobják, amit nem oda kellene, az újrahasznosítás nyomán ez 5 százalékra csökken. Logikus, hogy így nem fogják elérni a harmincöt százalékot – ezért gondolták, hogy a biohulladék gyűjtés bevezetésével javítják az eredményeket. A kísérlet július elejétől év végéig tart – jelenleg a barna kukák és a többi tartozék kiosztása folyamatban van –, s ha sikeresnek bizonyul, akkor kiterjesztik, tudtuk meg. A cél tehát az, hogy a fekete kukákba minél kevesebb, a barnákba pedig minél több megfelelő hulladék kerüljön, a sárga kukákba pedig lehetőleg csak az, aminek ott a helye.

Egy másik újdonság: néhány hete a fűnyírás nyomán született hulladékot külön, erre a célra árusított zacskókban lehet elhelyezni. Ezzel főleg a magánházas övezetekre gondoltak, főleg itt jelent ugyanis gondot a fű elszállíttatása. A 120 literes, átlátszó zacskókat a RER székhelyén lehet darabonként négy lejért megvásárolni, a Körös (Tudor Vladimirescu) u. 79. sz. alatt, ezzel egyidejűleg feljegyzik a kliens címét is, s hozzáadják a gyűjtőútvonalhoz. Ezeket a zsákokat hétfőnként szállítják majd el.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!