ERDON Helyi hírek

2018.05.04. 11:18

Vasárnapig tart a gépkocsi-kiállítás

Csendben, szinte észrevétlenül kezdődött el a most első alkalommal a Szent László téren megszervezett gépkocsi kiállítás, a Top Auto. Különféle árfekvésű gépkocsikat láttunk.

Csendben, szinte észrevétlenül kezdődött el a most első alkalommal a Szent László téren megszervezett gépkocsi kiállítás, a Top Auto. Különféle árfekvésű gépkocsikat láttunk.Más alkalmaktól eltérően a Top Press által szervezett, immár hagyományos gépkocsi expón most nem volt sem zene, sem nagy forgatag, s bár a program szerint már mintegy három órája meg kellett kezdődnie az eseménynek, csütörtökön kora délután úgy nézett ki az egész, mintha csak az előkészületek fázisánál tartanának. Egyes standoknál még gépkocsikat sikáltak, másutt nem volt senki, s persze voltak, akik már „megnyitottak”. Mint ahogy az a beharangozóban is szerepelt, a közlekedésrendészet képviselői is megjelentek egy járművel és egy motorkerékpárral, azonban az általunk megkérdezett rendőr nem tudta, egész pontosan mi is lesz a szerepük az expón. A kora délutáni órákban viszonylag kevés látogatót láttunk.

Új modellek

Az egyik, gépkocsikat forgalmazó cég képviselőjétől megtudtuk: Ford, Mercedes, Land Rover és Jaguar gépkocsikat hoztak el az eseményre, mind újakat, mind kevéssé használtakat, összesen harmincöt autót. Egyik márka sem tartozik az olcsóak közé, ismerte el a cég tanácsadója, azonban a legdrágább egy Mercedes Benz S típusú, coupe, azaz kétajtós jármű, 450 lóerős S 500-as motorral, mely igény szerint S 65-ös, 630 lóerős motorra cserélhető, s így az eredeti 150 ezer euró helyett már 200 ezer euróba kerülne. Mint megtudtuk, a cég tanácsadást, biztosítást, garanciát, részletfizetést és szervizt is biztosít a klienseknek. Egy másik vállalat kizárólag Ford gépkocsikkal kereskedik, s az expón harminc gépkocsit mutatnak be.

A legdrágább a Ford Focus RS Performance jármű, melynek legegyszerűbb variánsa negyvenezer euróba kerül, a legnépszerűbbek pedig az olcsóbb K+, Fiesta, valamint a tavaly piacra dobott, Craiován gyártott Ecosport típusú, magas vázas Ford gépkocsik, utóbbiaknak az ára például a roncsautó programmal 13300 euró körüli, azaz több mint ezer euróval több, mint tavaly. Az árak amúgy mintegy három éve folyamatosan nőnek, tudtuk meg a cég marketing igazgatójától, új modellek jelennek meg, egyre korszerűbb technológiával, s ezek drágábbak is, mivel a fejlesztésnek meg is kell térülnie. A kiállítás helyszínén nem, de a Borsi úti székhelyükön test drive-ra (próbaútra) is várják az érdeklődőket.

Biztonság

A rendezvény egyik látogatójával is beszéltünk. Elmondta: főleg az új, biztonságot célzó műszaki megoldások érdeklik, például a „stop & go” érzékelési rendszer, mely megakadályozza az ütközéseket, illetve a sebességet és fogyasztást beállító rendszerek. „Nálunk sajnos az embereket csak a külső érdekli, hogy hogy néz ki a jármű, s a biztonságra nem hajlandók áldozni” - jegyezte meg.

A rendezvény vasárnapig tart nyitva, naponta délelőtt tíztől este hét óráig, a belépés ingyenes, a szervezők szerint mintegy 150 gépkocsi tekinthető meg, s többek között retró típusú, illetve tuningolt autók is.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!