ERDON Helyi hírek

2018.05.25. 09:42

Megszűnik a sertésfarm Váradon

Egyezség született a Nutripork céggel arról, hogy legkésőbb 2020-ig megszünteti Nagyváradon a sertésfarm működését, jelentette be Ilie Bolojan polgármester a helyi tanácsülés előtt.

Egyezség született a Nutripork céggel arról, hogy legkésőbb 2020-ig megszünteti Nagyváradon a sertésfarm működését, jelentette be Ilie Bolojan polgármester a helyi tanácsülés előtt.Amint a csütörtöki sajtótájékoztatón elhangzott, a Nutripork 18 hektárnyi földterületet kapott haszonbérbe 2048-ig, ebből tíz hektáron terül el maga a farm és a létesítményhez tartozó épületek, nyolc hektár pedig üres. Az egyezség értelmében a cég átadja a nyolc hektárt a városvezetésnek, amely egy új ipari parkot létesít ott, a fennmaradó tíz hektárt pedig legfeljebb öt évre megállapított részletekben megvásárolja a polgármesteri hivataltól, 2020-ig megszünteti a farmot és azt követően az ipari parkkal összeegyeztethető tevékenységet folytat majd ott. Mint megtudtuk, a Nutripork elődje, a Nutrientul 1999-ben vette haszonbérbe az említett területet, mely akkor még Szentmártonhoz tartozott; később a cég megnyerte a pert a Nagyváradi Polgármesteri Hivatallal szemben, melynek el kellett ismernie a szerződést, melyet a farm eredetileg Szentmártonnal kötött. A terület használati jogáért a cég havonta ezer eurót fizetett a városnak. A polgármester szerint az ipari park öt év alatt annyi hasznot fog hozni a városnak, mint a sertésfarm negyvennyolc év alatt, emellett a váradiak megszabadulnak a farm által nagy valószínűséggel okozott szennyezéstől és a rossz szagtól, amely régóta zavarta az Őssiben és a Rogériuszon lakókat. Mindezek nyomán elmondható majd, hogy Nagyvárad megszabadult a legnagyobb szennyezési forrásoktól, „nincs már CET és rossz szagok sem lesznek” - mondta Ilie Bolojan.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!