ERDON Helyi hírek

2018.05.22. 10:21

Magyar görögkatolikus búcsú: a Lélek kilenc karizmájáról

Hétfő délután tartották a Nagyváradi Magyar Görögkatolikus Szentlélek eljövetele Egyházközség Szentháromság tisztelete templombúcsúját a görögkatolikus papi szeminárium kápolnájában.

Hétfő délután tartották a Nagyváradi Magyar Görögkatolikus Szentlélek eljövetele Egyházközség Szentháromság tisztelete templombúcsúját a görögkatolikus papi szeminárium kápolnájában.

A legfiatalabb magyar görögkatolikus egyházmegyéből, a 2015-ben Ferenc pápa által alapított nyíregyháziból érkezett a pünkösdhétfői templombúcsú szónoka, Gajdos László csegődi parókus atya, aki örömének adott hangot, hogy többszöri próbálkozás után végre Nagyváradon lehet, és szolgálhat. Megjegyezte: a váradi egy elég fiatal közösség, hiszen alig öt éve jött létre, és látszik, hogy az alapításánál ott volt a Szentlélek, akit pártfogójául választott, hiszen jól működik. A hívek rendszeresen beülnek a szent liturgiák helyszínéül választott teológiai szeminárium padjaiba, hogy Istentől tanuljanak, okuljanak.

Prédikációjában arra hívta fel a figyelmet: a Lélek egy, de sokféleképpen nyilvánul meg. Nem látjuk, de érezzük a jelenlétét. A zsidóból kereszténnyé lett Pál apostol, aki jól ismerte az Ószövetséget, amikor összegyűjtötte a Lélek tulajdonságait, melyeket karizmáknak hívunk, a következőket sorolta fel: a bölcsesség beszédének, a tudásnak, a hitnek, a gyógyításnak, a csodatevők erőknek, a prófétálásnak, a szellemek megítélésének, a nyelvek értelmezésének és a nyelvek magyarázatának adományai.

Szeretetlakoma

Szó által terjed a bölcsesség, melynek ellentéte az okoskodás. A bölcs ember nem tolakodik, de szívesen segít, ha szükség van rá, olyan, mint „egy szégyenlős galamb”. A tudást- melynek ellentéte a butaság- a családban és az iskolában gyűjtjük be, könyvek és hallomás után terjed, azonban tapasztalattal kell párosuljon, mivel másképp nincs értelme. Hinni annyit tesz, mint igaznak gondolni mindazt, amit Isten mond, a hitetlenséget pedig azok terjesztik, akik nem jól élik meg a kereszténységüket, vagyis csak névleg azok, de nem viselkednek a hitükhöz méltóan. A lélek egybe van forrva a testtel, ezért a gyógyítás ajándéka helyreállítani egy közösség egészségét, rendbe tenni a lelkét. Ha egy kicsit jobban odafigyelünk, észlelhetjük, hogy csodatevő erők működnek akár a hétköznapokban is, hiszen mi más, ha nem csoda, hogy felkel a Nap, kikelnek a magok, vagy kisbabák születnek? Napjainkban az igazi próféta a pápa, és nem a jósnők, ezért arra kell összpontosítanunk, amit a Szentatya mond. Nagy adomány az is, ha el tudjuk dönteni, hogy ki a jó és a rossz ember, a nyelvek értelmezésének és a nyelvek magyarázatának adománya pedig jellemzi mindazokat, akikre rászállt a Szentlélek- magyarázta a tisztelendő, miközben végigelmélkedte a Lélek karizmáit.

A szolgálatért Vadas Krisztián, a körülbelül 30 család által alkotott Nagyváradi Magyar Görögkatolikus Szentlélek eljövetele Egyházközség parókus atyája mondott köszönetet, aki egyúttal szeretetlakomára invitálta az ünneplőket. A búcsú megszervezéséhez a Szent Teodóra Közösségi Központ is hozzájárult a Bethlen Gábor Alap által támogatott Görögkatolikus programok a Partiumban 2018 finanszírozási projekt keretében.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!