ERDON Helyi hírek

2018.05.17. 12:45

Idő vásárolható a megyei nyugdíjpénztártól

Szerda délután az RMDSZ ideiglenes székházában folytatódott az a sajtótájékoztató sorozat, melynek keretében Meleg Vilmos, a szervezet nagyváradi elnökének meghívására intézményvezetők számolnak be az általuk vezetett hivataloknak a tevékenységéről.

Szerda délután az RMDSZ ideiglenes székházában folytatódott az a sajtótájékoztató sorozat, melynek keretében Meleg Vilmos, a szervezet nagyváradi elnökének meghívására intézményvezetők számolnak be az általuk vezetett hivataloknak a tevékenységéről.Szarka Árpád, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója arról számolt be: Bihar megyében a nyugdíjpénztárnak Nagyváradon van a székhelye, illetve Belényesben is működik egy kirendeltség, előbbi helyen 89-en, utóbbi irodában 10-en dolgoznak. Naponta van ügyfélfogadás, 8-16 óra között, illetve csütörtökön 8-18 óra között. Az érintettek sorszámot kapnak, általában 300-500-an keresik fel naponta a hivatalt, de előfordult már az is, hogy közel ezren. Regisztrálni is lehet előzetesen a 13 óra utáni időpontokra a 0259/472.237-es telefonszámon, vagy a mail@cjpensiibihor.ro e-mail címen, a weboldal elérhetősége www.cjpensiibihor.ro. Szintén modern kommunikációs eszközként alkalmazzák, hogy akik még aktív dolgozók, de tudni szeretnék a beszkennelt munkakönyvükről az információkat, illetve 2001. április 1-től errefelé minden olyan adatot, mely őket érinti, vagyis hogy mennyi volt a bérük, fizetett-e utánuk a munkaadójuk tb-járulékot stb., azok bemehetnek a nyugdíjhivatalba, ahol kapnak egy személyi kódot (jelszót), melynek segítségével otthon beléphetnek a számítógépén keresztül egy honlapra. Ugyanott szimulációkat is végezhetnek bizonyos algoritmusok alapján, arra vonatkoztatva: mi lenne ekkor vagy akkor. A terveik közt szerepel ugyanakkor, hogy amikor elkészül a nyugdíjhatározat, SMS-ben értesítsék erről a kedvezményezetteket.

Az igazgató azt is jelezte: 2018. december 31-ig vásárolható hozzájárulási idő a nyugdíjpénztártól az utóbbi öt évre vonatkoztatva, vagyis 2013. január 1-től. Úgy a nők, mint a férfiak esetében feltétel, hogy minimum 15 év ledolgozott évvel rendelkezzenek, befizetett járulékkal, és a lakcímük Bihar megyei legyen. Konkrétabban: valaki megtudja, hogy az elmúlt öt évben nincs lefedve egy bizonyos hónapszámra a biztosítási ideje, akkor ennek/ezek értékét úgymond megvásárolhatja a nyugdíjpénztártól. Ezt az összeget az adott időpontban, hónapban érvényes minimálbér-érték, tb-hozzájárulási kvóta, infláció stb. alapján számolják ki, így fordulhat elő az, hogy egy hónap biztosítási idő többe kerül például 2018 januárjára vonatkoztatva (475 lej), mint 2013 januárját illetően (235 lej). Ugyanakkor kitétel, hogy csak arra az időszakra vásárolhat valaki hozzájárulási időt, amikor nem volt biztosítva, vagyis egy adott időszakra nem fizethető többszörösen tb-járulék. Elvileg a nyugdíjasok is vásárolhatnak ilyen időt, de nem éri meg nekik, mert hatalmas összeget kellene befizetniük. A procedúra viszonylag egyszerű: a vásárló bemegy a nyugdíjhivatalba, és aláír egy biztosítási szerződést, melynek ára tulajdonképpen a befizetni kívánt tb-járulék összege. Mint megtudtuk, eddig körülbelül 1000 személy élt ezzel a lehetőséggel. Emellett a jövőre nézve is köthető pótbiztosítási szerződés, például ha valami minimálbéren van, de azt akarja, hogy több járulék fizessen azért, hogy később nagyobb nyugdíjat kapjon.

Előzetes nyugdíj

Romániában különben a nyugdíjminimum 520 lej, mely június 1-től 640 lejre emelkedik. A nők jelenleg akkor mehetnek öregségi nyugdíjba, ha elmúltak 60 évesek és 10 hónaposok, mely életkor fokozatosan emelkedik 2030-ig, amikor eléri a 63 évet, míg a férfiak a 65 éves életkor, mely egyelőre stabil. Mindkét esetben szükséges minimum 15 év hozzájárulási idő. Ha valaki teljes korhatárral akar nyugdíjba vonulni, akkor a nők esetében kell ehhez 30 év 10 hónap hozzájárulási idő, a férfiak esetében 35 év. A standard vagy normális nyugdíj alap kiszámításánál figyelembe veszik az egyetemi éveket is (nappali tagozat) és a katonaságot is.

Az előnyugdíjat, vagyis a nyugdíjba vonulásuk korhatárának öt évvel való csökkentését azok a személyek kérhetik, akik elérték a teljes hozzájárulási időt. Abban az esetben ha túlhaladták 8 évvel ezt a hozzájárulási időt, akkor büntetés nélkül, vagyis nyugdíjcsökkenés nélkül megkapják a teljes korhatári nyugdíjat, de nincsenek beszámítva a hozzájárulási időtartamba az úgynevezett nem befizetéses időszakok (betegnyugdíjazási időszak, nappali tagozaton végzett egyetemi tanulmányok, katonaság stb.). Azok a személyek pedig, akik elérték a hozzájárulási időtartamot (a 30 év 10 hónapot, illetve a 35 évet), de nem haladták túl 8 évvel, csökkentett előzetes nyugdíjban részesülnek, ami azt jelenti, hogy azokra a hónapokra, amivel a koruk kevesebb mint a standard életkor, büntetve vannak havi 0,15 százalékkal. Ha azonban elérik a standard korhatárt, akkor kérhetik a normális korhatáros nyugdíjat. Ekkor megtörténik egy nyugdíjátszámítás, amikor értékesítve vannak a nem befizetett időszakok (egyetem, katonaság stb.), és megállapítódik a korhatáros nyugdíj összege.

Gyógykezelési jegyek

Kiegészítő szolgáltatásként gyógykezelési jegyet is igényelhetnek a biztosítottak, illetve a nyugdíjasok, ezt orvosi javaslatra kérvényezhetik. Akiknek a bruttó jövedelme meghaladja a 4162 lejt, ki kell fizessék a beutalók teljes árát, a 4162 lejnél kevesebbet keresők az 50 százalékát. Ingyenesek a jegyek a fogyatékkal élők számára, az őket kísérő gondozóknak azonban nem. Egy kedvezményezett évente csak egy alkalommal kérhet gyógykezelési jegyet, az igénylőket egy bizonyos algoritmus alapján rangsorolják.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!