ERDON Helyi hírek

2018.05.12. 06:50

Erősödött a Nagyvárad-Debrecen közti kapcsolat

Csütörtök délután a Szigligeti Színház emeleti előcsarnokában partnerségi szerződést kötött két-két Bihar és Hajdú-Bihar megyei kulturális intézmény, a két megyei önkormányzat elnökeinek a jelenlétében a XXVII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében.

Csütörtök délután a Szigligeti Színház emeleti előcsarnokában partnerségi szerződést kötött két-két Bihar és Hajdú-Bihar megyei kulturális intézmény, a két megyei önkormányzat elnökeinek a jelenlétében a XXVII. Festum Varadinum ünnepségsorozat keretében.

A két testvérváros kulturális intézményeinek együttműködése már hosszú időre nyúlik vissza. Tavaly ilyenkor, szintén a Festum Varadinum keretében hét együttműködési megállapodást írtak alá a határ két oldalán működő kulturális intézmények, most pedig további két ilyen szerződés megkötésére került sor. Ugyanakkor, mint köztudott, Debrecen megpályázta a 2023-as Európa Kulturális Fővárosa címet, és ebben a törekvésében támogatásukról biztosítják a cívisvárost Nagyvárad kulturális intézményei. 2018. május 10-én megállapodást írt alá a váradi székhelyű Hajdú-Bihar-Bihor Eurorégió (Bogdan Hossu ügyvezető igazgató révén) és a debreceni Főnix Rendezvényszervező Közhasznú Nonprofit Kft. (Bódor Edit igazgató), valamint a Várad kulturális folyóirat (Szűcs László igazgató) és a MODEM Modern Debreceni Művészeti Közhasznú Nonprofit Kft. (Koroknai Edit ügyvezető).

Dr. Papp László Debrecen fideszes polgármester örömét fejezte ki, hogy lehetőség nyílt az idén is a kulturális kapcsolatrendszer bővítésére és megerősítésére, hiszen évtizedekre nyúlik vissza a jó együttműködés a határ két oldala között, és még sok intézményes és emberi, lelki tartalék rejlik benne. Debrecen ugyanis mélyen elkötelezett abban, hogy a váradi magyarsággal való jó kapcsolatára építve növelje a kulturális aktivitását a régióban, még ismertebbé tegye Kelet-Magyarországon is az itteni értékeket. Városa sikeresen vette az említett pályázat első fordulóját, három település maradt az utolsó körben, és versenyzik a címért, és ebben nagy szerepe volt annak, hogy Debrecen támaszkodik a térség meghatározó kulturális centrumaira, illetve nagy mértékben Váradra. Az elöljáró megjegyezte: a Főnix és a MODEM a maga profiljában zászlóshajó a debreceni kulturális életnek. A MODEM Magyarország legnagyobb vidéki modern kortárs művészeti központja, a Főnix pedig Debrecen legreprezentatívabb kulturális rendezvényszervezői entitása, egyebek mellett a nemzetközileg elismert virágkarnevált is rendezi.

Virágkarnevál

Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke hangsúlyozta: napról-napra, hétről-hétre építik a kapcsolatrendszert, és a kiválasztás nem véletlenszerű, ugyanis kulturális infrastruktúra-fejlesztés területén is próbálnak a következő időszakban előrelépni uniós finanszírozással, és ebben fontos szerep jut a Várad folyóiratnak. Az alapítvány pedig többek közt abban érintett, hogy a virágkarnevált ismét kiterjesszék a Bihar-Hajdú-Bihar eurorégióra, színesítve a rendezvénysorozatot.

Pajna Zoltán, a Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlés fideszes elnöke úgy fogalmazott: amióta magyar vezetésű a Bihar Megyei Tanács, szinte nem múlik el úgy hét, hogy ne legyenek közös rendezvényeik, és arra törekednek, hogy minél több fiatal vegyen részt ezeken. Bejelentette: dolgoznak azon, hogy az augusztus 20-i ünnepségen a két megye közösen tudjon megjelenni.

Szabó Ödön, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke szerint olyan időszakot élünk a két város és a két megye kapcsolatában, mely a bő esztendőkre hasonlít, „egy nagyon jó úton indultunk el tehát”. Európában régiók versenyeznek egymással, és nem mindegy, hogy ez a térség hogyan teljesít, meg tudja-e határozni, érvényre juttatni az elképzeléseit, melyeknek esélyt növelő alapja a kulturális együttműködés.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!