ERDON Helyi hírek

2018.04.11. 10:44

„Vállalnia kell a következményeket”

Nem egész egy nap alatt több száz ezren tekintették meg azt a videofelvételt, melyen a megyei kórház sürgősségi osztályán egy asszisztensnő meglehetősen durván beszél a betegekkel.

Nem egész egy nap alatt több száz ezren tekintették meg azt a videofelvételt, melyen a megyei kórház sürgősségi osztályán egy asszisztensnő meglehetősen durván beszél a betegekkel.

A felvételen, melyet hétfőn reggel tettek közzé az egyik ismert közösségi portálon, az asszisztensnő egy idős beteghez beszél rendreutasítóan. „Ha nem tetszik, haza mehet” – mondja neki, miután amaz arra kéri, hogy beszéljen hozzá emberhez méltóan. „Hogy engedheti meg magának, hogy így beszéljen a páciensekkel?” – kérdi az idős ember, közben feláll, ekkor viszont az asszisztensnő megpróbálja rávenni, hogy üljön vissza, közben egy másik betegnek odaveti, hogy ne szóljon bele, amúgy meg, ha valami nem teszik neki, mehet ő is. Valaki az egészségügyi pszichológia teljes hiányát sérelmezi, mire az asszisztensnő ordítozni kezd. „Ne kiabáljon velem, nyugodjon meg” – mondja a páciens, aki közbeszólt, erre az asszisztensnő azt válaszolja hogy „nyugodj meg inkább te”, majd gúnyosan azt is megjegyzi, hogy „mindannyian milyen betegek”.

Halkan beszélt…

A videofelvételre tegnapig több mint másfél ezren reagáltak, közel hétezren osztották meg, a megtekintések száma pedig túllépte a háromszáz ezret. A nagyváradi felhasználó szerint, aki a felvételt közzé tette, az asszisztensnő azért dühödött fel, mert az idős bácsi túl halkan beszélt és nem hallotta, amit mond. „Mindenki ennél több tiszteletet érdemel, ez az asszisztensnő lábbal taposott a beteg méltóságába. Kérem, osszák meg, míg a vétkesek fizetni fognak” – írja.

Dr. Hadrian Borceatól, a megyei kórház sürgősségi osztályának vezetőjétől megtudtuk: ő maga is hozzászólt az említett bejegyzéshez, leírta, hogy nincs rendjén, ami történt és megígérte, hogy a kórházban meghozzák majd a szükséges döntéseket, továbbá elnézést kért a betegektől a történtekért. Tegnap, kérdésünkre elmondta: egyelőre az a döntés született, hogy az említett asszisztensnő a továbbiakban ne dolgozzon a betegeket fogadó részlegen, s ne legyen többet váltásvezető sem. Igaz, a legújabb rendelkezések szerint nem biztos, hogy mindez jövedelem csökkenést is jelent-e számára, ugyanis márciustól megszűntek azok a juttatások, melyeket a sok stresszel járó munkát végző egészségügyi alkalmazottak kaptak.

Egyúttal, tette hozzá, a megyei kórház vezetősége adminisztratív ankétot is indít az ügyben, ennek során dől majd el, hogy milyen egyéb szankciót kap majd. Az osztályvezető főorvos kifejtette: az asszisztensnőnek, aki egyébként több mint húszéves tapasztalattal rendelkezik, nem lett volna szabad így beszélnie a betegekkel. „Sajnálom, ami történt, nincs rá semmi mentsége és vállalnia kell a következményeket” – tette hozzá dr. Hadrian Borcea.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!