ERDON Helyi hírek

2018.04.26. 14:45

Új zöldövezet a Szacsvayban

A Megyei Tanácshoz tartozó Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány közösen a Szacsvay Imre Általános Iskolával, és a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karával valósított meg pályázatot.

A Megyei Tanácshoz tartozó Bihar-Hajdú-Bihar Eurorégió Alapítvány közösen a Szacsvay Imre Általános Iskolával, és a Nagyváradi Egyetem Környezetvédelmi Karával valósított meg pályázatot.

Egy olyan zöldfelülettel bővült a környezettudatos gondolkodást egyébként is előtérbe helyező nagyváradi Szacsvay Imre Általános Iskola udvara, melyet az előkészítős osztályosok már a csütörtök délelőtti hivatalos ünnepséget megelőzően birtokukba vettek, virágokkal díszítve fel az ott található fatörzset. Az április 1. és június 30. között futó, Megtanuljuk védeni a természetet- II. kiadás elnevezésű pályázat fő célkitűzése a diákok környezettudatosságra való nevelése a különböző ökológiai, interaktív oktatási tevékenységek által, valamint a környezetvédelem fontosságának tudatosítása a helyi közösség körében.

Az első megvalósult tevékenység a Szacsvay-iskola Eminescu utcai épületének udvarán található zöldövezet kialakítása volt. Április 17-19. között önkéntes szülők segítségével előkészítették a területet, lefestették a falat, illetve a szomszéd tulajdonában levő épület omladozó falát védőhálóval borították be. A Környezetvédelmi Kar egyetemistái, Adrian Timofte és Ruben Budău egyetemi tanárok vezetésével növényeket- tuját, platánfát és borostyánt- ültettek az általuk javasolt területrendezési terv alapján. Emellett az alapítvány pihenőpadokat helyezett ki azért, hogy a zöldövezet egy pihenésre, kikapcsolódásra alkalmas hely legyen a diákok számára.

Folytatódik

A pályázat főtámogatója a Polgár-Társ Alapítvány és a MOL Románia. A teljes költségvetése 12.070 lej, melyből az elnyert támogatás 9.000 lej.

Az avatón részt vett Pásztor Sándor elnök és Szabó József megyemenedzser az önkormányzat, Bogdan Hossu igazgató, Lakatos-Fodor Réka aligazgatónő és Somogyi Orsolya titkár az alapítvány, valamint Pásztor Gabriella igazgatónő és Tăut Eliza aligazgatónő az iskola részéről, és felléptek Nagy Judit tanítónő előkészítő osztályos tanítványai.

[embed]]

A projekt keretében személygyűjtési akciót is terveznek a Körös-parton, tanulmányi kirándulást egy botanikus kertbe és a Zichy-kastélyhoz, és szélforgókat is készítenek majd.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!