ERDON Helyi hírek

2018.04.24. 14:02

Továbbra sincsen megegyezés

Keddi sajtótájékoztatóján a Bihar Megyei Tanács vezetői cáfolták azokat a vádakat, amiket egy nappal korábban Ilie Bolojan polgármester, a PNL megyei elnöke fogalmazott meg ellenük.

Keddi sajtótájékoztatóján a Bihar Megyei Tanács vezetői cáfolták azokat a vádakat, amiket egy nappal korábban Ilie Bolojan polgármester, a PNL megyei elnöke fogalmazott meg ellenük.

Kedd délelőtt Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke cáfolta azokat a vádakat, melyeket egy nappal korábban Ilie Bolojan váradi polgármester, a Nemzeti Liberális Párt megyei elnöke fogalmazott meg az önkormányzat vezetése ellen. Mint beszámoltunk róla, a PNL székházában tartott hétfői sajtótájékoztatón arról volt szó, hogy a liberálisok egyebek mellett azért nem hajlandóak megszavazni a költségvetést, mert a pénzek leosztása a közigazgatási egységeknek szerintük pártalapon történik, valamint indokolatlanul sok támogatásban részesülnek a koalíció közeli NGO-k, alapítványok, egyesületek, egyházak. Bár természetesen nem hangzott el, úgy tűnik, hogy a városvezető egyfajta magyar- román ellentétre próbálja kiélezni a megye vezetése és a PNL közti, több mint másfél éve húzódó konfliktust.

Pásztor Sándor arra hívta fel a figyelmet: a költségvetés-tervezetben nincsenek a közigazgatási egységeknek való pénzleosztásról szóló tételek, tehát a liberálisok erre vonatkozó panasza indokolatlan. Ami pedig a civil szervezetek támogatását illeti: a folyamat átlátható, nem diszkriminatív, hiszen a pályázatok értékelésének, illetve a társfinanszírozás módja posztolva van az intézmény honlapján, amúgy pedig az állami számvevőszék sem talált semmi szabályellenest többszöri ellenőrzései során.

2012-2016 között, tehát amikor a liberális Cornel Popa vezette a tanácsot, közel 2 millió eurót adtak az ONG-knek, míg ebben a mandátumban, a mostani koalíció eddig 700 ezer eurót, tehát a korábbi összeg felénél se tartanak. Ugyanakkor az egyházaknak, a nem klerikális személyzetnek az ortodoxok 65,7 százalékot (míg a váradi önkormányzattól csak 55 százalékot), a reformátusok 16 százalékot, a római katolikusok 8 százalékot, a görögkatolikusok 5 százalékot kaptak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!