ERDON Helyi hírek

2018.04.25. 14:49

Örömrivalgással ért véget a tüntetés

Mintegy kétszázötvenen tüntettek szerdán a Prefektúra épülete előtt, a megyei tanácsülés ideje alatt, követelve, hogy a tanács szavazza meg a költségvetést, hogy megkaphassák fizetéseiket. A tiltakozás azt követően ért véget, hogy kiderült: amit el akartak érni, teljesült.

Mintegy kétszázötvenen tüntettek szerdán a Prefektúra épülete előtt, a megyei tanácsülés ideje alatt, követelve, hogy a tanács szavazza meg a költségvetést, hogy megkaphassák fizetéseiket. A tiltakozás azt követően ért véget, hogy kiderült: amit el akartak érni, teljesült.

A tüntetés fél tizenegy után kezdődött, csendőrök jelenlétében: „Szavazzák meg a költségvetést” - skandálták a jelenlévők, miközben vuvuzellákat fújtak, s feliratokat tartottak fel. „Harcolunk, harcolunk, a gyermekeket nem hagyjuk”, „állítsák le a politikai leszámolást”, „Szavazás, nem bojkott!”, „Fizetéseket akarunk, nem forgatókönyveket”, „Titeket nem érdekel, hogy mit teszünk a gyermekeink elé az asztalon” - volt olvasható ezeken egyebek mellett. Tizenegy órakor a tüntetők tíztagú bizottsága felment a prefektúra nagytermébe, ahol épp kezdődnie kellett volna a megyei tanácsi ülésnek, a többiek meg lent maradtak és tovább skandáltak.

Törvényesen

Amint Nicolae Morgovan, az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) megyei vezetője elmondta, az akciót a Bihar megyei Szociális és Gyermekvédelmi Igazgatóság (DGASPC) tagjait tömörítő Familia szakszervezet szervezte, a BNS-vel közösen, s a többi, megyei tanácsnak alárendelt intézmény alkalmazottainak is lehetőségük volt csatlakozni. Első sorban amiatt elégedetlenek, közölte, hogy a tanács nem szavazta meg a költségvetést, s ebből kifolyólag ebben a hónapban nem kapták kézhez csak a fizetéseiknek mintegy hetven százalékát. A szakszervezeti vezető kihangsúlyozta: a tüntetést legálisan szervezték meg, a polgármesteri hivatal jóváhagyásával. Amennyiben nem lesz eredményes, nem riadnak vissza attól sem, hogy általános sztrájkkal tiltakozzanak, tette hozzá.

Mint kiderült, a legtöbb résztvevő a DGASPC alkalmazottja, s a nevelőszülők közül is többen megjelentek. Egyikük elmondta: két gyermeket nevel pici koruk óta, sok a költsége, mivel a nagyobbik líceumba jár és ingázik, bérletre és zsebpénzre is szüksége van. „Nemsokára hazaérnek az iskolából és én meg itt tüntetek. Nyolcvan kilométerről utaztam fel Váradra, mert tarthatatlan helyzet alakult ki” - mondta egyikük. A tüntetésen részt vettek a Szigligeti Színház, a Mária Királyné Színház, a bábszínház román és magyar tagozata, valamint a filharmónia alkalmazottai közül is többen, összesen mintegy ötvenen, mindannyian feketébe öltözve. Állítólag a börtön alkalmazottai közül is voltak, akik részt vettek.

Levél

Az érintettek egy nyílt levelet is megfogalmaztak magyarul és románul, melyet a megyei tanács teljes képviseleti testületének címeztek. Sajnálattal veszik tudomásul, áll a levélben, hogy eddig nem állt módjukban megszavazni Bihar megye éves költségvetését, ezzel alapvető megyei intézmények működése került veszélybe, melyek lassan tehetetlenek lesznek alapvető feladataik ellátásában. Ha pedig a továbbiakban sem szavazza meg a tanács a költségvetést, mint ahogy a polgármester előrevetítette, áprilisra sem fizetéseket, sem az intézmények infrastrukturális működéséhez szükséges fedezetet nem tudják biztosítani. „Ez nemcsak háromezer ember megélhetését, családjaik fenntartását, emberi méltóságát veszélyeztetné, hanem azt a sok-sok ezer rászorulót, akikről ezek az intézmények gondoskodnak, továbbá hatszázezer megyei lakos szociális, kulturális ellátottságát. És akkor még nem beszéltünk a fejlesztésről, az utak állapotának javításáról, a megyei tömegközlekedésről, a szemétszállításról…” - áll a levélben, mely így ér véget: „Kérjük önöket, képviseljék azokat, akik azért adták önökre a voksaikat, mert bíztak abban, hogy politikai csatározásokat félretéve is képesek lesznek a megye lakosságát érintő létfontosságú kérdésekben megegyezni. Akik bíztak abban, hogy nem pusztán jog- és elvszerűség, a pártérdekek és a pártfegyelem vezérli önöket döntéseikben, hanem a lakosságért vállalt felelősség és a lelkiismeret. Kérjük önöket, 2018 április 25-én a vitás kérdésekben jussanak egyezségre, és szavazzák meg Bihar megyei éves költségvetését.”

Fél kettő előtt kijöttek a tüntetők képviselői a tanácsülésről és bejelentették, hogy a tanács megszavazta a költségvetést, amit a tüntetők örömrivalgással fogadtak. Egyesek felugrottak örömükben. „Nagyon örülünk, hogy nem potyára jöttük és megoldódott a fizetések kérdése. Nem tudom, hogy miként szavazták meg, de a lényeg, hogy amit akartunk, teljesült” - mondta az egyik tüntető.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!