ERDON Helyi hírek

2018.04.26. 15:04

Okosan gazdálkodtak a diákok

Nyolcadik éve szervezi meg a Szent László Teológiai Líceum a Gazdálkodj okosan! országos tanirodai vásárt és versenyt, melyen az idén 15 csapat vett részt Erdélyből és Magyarországról.

Nyolcadik éve szervezi meg a Szent László Teológiai Líceum a Gazdálkodj okosan! országos tanirodai vásárt és versenyt, melyen az idén 15 csapat vett részt Erdélyből és Magyarországról.

Az évek folyamán egy helyi versenyből országos, a román tanügyminisztérium hivatalos versenykalendáriumában szereplő rendezvénnyé bővült a Gazdálkodj okosan! Népszerűségére jellemző ugyanakkor, hogy míg korábban az iskola dísztermében zajlott, idén ezt már kinőtte, és a sportterem szolgált helyszínéül.

Kele Tünde főszervező, tanárnő az Erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a gyakorló cég vagy taniroda egy modern tanítási módszer, melyet a világ különböző országaiban és az Európai Unió majd-minden tagállamában sikeresen alkalmaznak, a középiskolai gazdasági oktatás szerves része. A cégeket 11. osztályban hozzák létre a diákok a 9-10. osztályokban elsajátított ismeretekre támaszkodva, és egészen a 12. osztály végéig működtetik ezeket. A vállalkozásokon keresztül alkalmuk adódik gyakorlatba ültetni elméleti ismereteiket, s ezáltal felkészülhetnek egy jövőbeni sikeres gazdasági karrierre. Tizenöt, 4 fős csapat és egy-egy kísérő tanár vett részt a csütörtökön megszervezett megmérettetésen, akik Arad, Bihar, Fehér, Hargita, Kolozs és Kovászna megyékből érkeztek, illetve Győrből és Pécsről. A házigazda tanintézményt a 11. A, közgazdasági szakos, kézműves sört készítő céget működtető csapat (Chingu Kft.: Botiz Bianca- marketing menedzser, Diósi Mária- menedzser, Murin Evelin- humán erőforrás menedzser és Tóth Renáta- pénzügyi menedzser), valamint a 11. C, közélelmezés szakos, rendezvényszervezői vállalkozást üzemeltető team (D`Center Kft.: Kincses Izabella- marketing igazgató, Pap Tímea igazgató, Ferenczi Lukász- kereskedelmi igazgató és Barabás Boglárka- könyvelő) képviselte.

Új kapcsolatok

A nyitóünnepségen Exc. Böcskei László megyés püspök azt emelte ki: a cím találó, hiszen okosan élni azt jelenti, hogy tapasztalatokat gyűjtünk, nyitottak vagyunk, próbáljuk magunkat jó dolgokra begyakorolni. Úgy tudunk gazdálkodni a lehetőségeinkkel és a képességeinkkel, hogy az javára váljon, nemcsak számunkra, hanem a közösség, a társadalom egészének, melyhez tartozunk. Kovács Zoltán, a román oktatási tárca kisebbségi főosztályának államtitkári kabinetjének tanácsosa Yuval Noah Harari jeruzsálemi professzort idézte, aki szerint az emberiség történelmében három hatalmas forradalom volt, a kognitív, a mezőgazdasági és a tudományos, utóbbi alapja pedig az, ha a gazdaság működik, és ellátja a tudományt anyagiakkal. Kéry Hajnal, Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes úgy vélte: a verseny fejlődik és egyre színvonalasabb. A rendezvényt ezután hivatalosan dr. Veres Edit, a zsűri elnöke, a Partiumi Keresztény Egyetem oktatója nyitotta meg.

Maga a verseny tulajdonképpen egy expó volt, melynek keretében a diákvállalkozások bemutatkoztak egy általuk felállított, és saját készítésű reklámanyagokkal ellátott standdal. A szakmai zsűri értékelte a fiatalok gazdasági ismereteit, kommunikációs készségeit, rátermettségét, kreativitását, és díjazták a legjobb standot, a legjobb marketing eszközöket, a legtöbb tranzakciót kötő céget és a legjobb céget. A nem váradi versenyzők már egy nappal hamarabb érkeztek, így megismerkedhettek a város nevezetességeivel is. Mivel a Szent László-sok aktívan részt vettek a szervezésben és a lebonyolításban is, új kapcsolatok, barátságok köttettek az egymástól távol élő, de közös érdeklődésű tanulók közt. Emellett a pedagógusok számára kiváló tapasztalatcserét jelentett az együttlét.

A versenyt támogatta a Nagyváradi Római Katolikus Püspökség és a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!