ERDON Helyi hírek

2018.04.24. 14:05

„Nem demokratikus amit csinálnak”

Keddi sajtótájékoztatóján a Bihar Megyei Tanács vezetői cáfolták azokat a vádakat, amiket egy nappal korábban Ilie Bolojan polgármester, a PNL megyei elnöke fogalmazott meg ellenük.

Keddi sajtótájékoztatóján a Bihar Megyei Tanács vezetői cáfolták azokat a vádakat, amiket egy nappal korábban Ilie Bolojan polgármester, a PNL megyei elnöke fogalmazott meg ellenük.

A Bihar Megyei Tanácsnál és az alárendelt intézményeknél dolgozók bérezése forog veszélyben amiatt, hogy a liberális frakció az év eleje óta nem hajlandó megszavazni az idei költségvetést. Keddi sajtótájékoztatóján Pásztor Sándor, a megyei önkormányzat RMDSZ-es elnöke jelezte: a kialakult helyzet miatt a márciusi fizetésük csupán 70 százalékát kaptak meg az alkalmazottak, és jelenleg a saját vésztartalékuk, amiből utalhatnának, csupán körülbelül 1 millió lej, miközben legalább 11 millió lejre volna szükség. Ugyanakkor nem szeretnének teljesen forrás nélkül maradni, hiszen mi lenne akkor, ha Isten őrizz, valami katasztrófa történne? Hangsúlyozta: azért, hogy ne lehessen politikai síkra terelni az ügyet, a költségvetésben szándékosan nem irányozták elő a közigazgatási egységeknek szóló pénzelosztásokat, a PNL tehát egy nem létező dolog miatt háborog. Ugyanakkor többször is próbált normálisan egyeztetni a liberálisokkal, de azok mindig hárítottak, legutóbb például a kedd délelőtti megbeszélés elhalasztását kérték valamilyen mondvacsinált ok miatt. Amúgy az itteni liberálisok viselkedéséről a héten beszámolt Ludovic Orbánnak, és állítása szerint még a PNL országos elnöke is elismerte azt, hogy nem demokratikus magatartás az, hogy a PNL-frakció nem hajlandó megszavazni a koalíció 18. mandátumát a közgyűlésben. „Hányszor hívjuk egyeztetésre a liberálisokat, tizenötször, hússzor? Menjünk el, és könyörögjünk nekik?- kérdezte a tanácselnök, aki reményét fejezte ki, hogy hamarosan megoldódik a 18. tanácsos mandátumának az ügye, például bírósági úton vagy azáltal, hogy Klaus Iohannis kihirdeti azt a törvényt, miszerint nem függne a jóváhagyás a tanácsosoktól.

Elszigetelődés

Ioan Mang, a Bihar Megyei Tanács PSD-s alelnöke úgy vélte: hiába beszél Ilie Bolojan tisztességről és korrektségről, mert valójában ő az, aki álszent és zsarol. Hazudik és manipulál, mert azt akarja, hogy a PNL-székházában vagy a polgármesteri irodában döntsenek arról, hogy melyik önkormányzat mennyi pénzt kapjon. Az pedig az egyenes a képmutatás csúcsa, hogy odacsődíti tiltakozni a DGASPC-nek a liberális párt holdudvarához tartozó alkalmazottait a megyeháza elé amiatt, hogy veszélyben a bérük, miközben éppen a PNL miatt nincs elfogadott költségvetése a megyének. Ezzel együtt azt ajánlotta Ilie Bolojannak: haladjon csak tovább ezen az úton, mely a megyei PNL elszigetelődéséhez vezet, hiszen a pártok közül lassan csak a „Tőkés-pártjával” van jóban, „ahonnan a tanácsnokait veszi.”

Traian Bodea, a Megyei Tanács ALDE-s alelnöke arról beszélt: a PNL az elmúlt négy hónapban egyetlen írásbeli javaslatot se fogalmazott meg a büdzsével kapcsolatban.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!